Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi måste behandla Umeås äldre med värdighet och respekt.

Till min stora bestörtning läser jag en artikel i vk.se om Margith som är 95 år gammal och trots denna aktningsvärda ålder och trots egen ansökan om detta inte beviljas plats på ett äldreboende. Detta är inte värdigt i ett Socialdemokratiskt styrt Umeå.

Läser man artikeln saknar jag frågor och svar från politiskt håll då jag endast kan finna svar från tjänstemän om varför Margiths situation uppstått. Huruvida detta beror på VK eller om det beror på mina partikamraters ovilja att uttala sig ska jag låta vara osagt.

I artikeln berättar Margith att hon bor i en hyreslägenhet på 3:e våningen i ett hus utan hiss och att detta ställer till stora problem i hennes vardag.

Förutom att hon själv som för övrigt har en pacemaker inopererad inte tar sig ut mer än 1 gång i veckan innebär hennes nuvarande bostad att hennes vänner inte kan besöka henne då de inte klarar av trapporna upp till Margiths lägenhet.

För egen del frågar jag mig hur vi tänker och om vi överhuvudtaget tänker när vi isolerar äldre på detta sätt trots att de själva sänder larmsignaler om detta.

Det måste vara den äldres vilja och inte kommunens tjänstemän som styr vem som ska ha plats på ett äldreboende – Är regelverket fel måste vi som politiker reagera och ändra regelverket så att det blir som jag vill att det ska se ut.

Så vitt mig anbelangar ska vi inte ha det på detta sätt i Umeå anno 2016. För mig är det självklart att alla äldre ska ha rätt till en plats på ett äldreboende om de så önskar oavsett av hur friska de är när de passerat 80-års ålder. Så länge man är under 80 år har jag inga problem med att hälsan ska avgöra om man bereds plats på ett äldreboende eller inte.

Dock borde det alltid vara så att sociala aspekter vägs in i bedömningen såsom möjligheten att själv komma ut utan assistans och möjligheten att ta emot besök.

Tjänstemannens påstående om att det är den äldres egna ansvar att ordna nytt boende om det boende man har inte fungerar är absurt.

Det är Margiths generation som byggt välfärdslandet Sverige och därför har vi som är yngre och nu yrkesaktiva ingen rätt att ifrågasätta Margiths motiv till flytten – Vill Margith flytta ska kommunen bereda plats på ett äldreboende asap!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

  1. Petter

    Var på stan idag, givetvis är alla dessa parker och säkert blir torget fint.
    Men kommunen sitter med 1,8 miljard skulder och klarar inte skolor och äldreomsorg ,fy fan!!!
    Vi som brukar marken och som ska odla föda till stadsbor har snart inte postutkörning kvar och våra barn ska sitta flera timmar i buss till och från skola.
    Dags att dina skumma icke trovärdiga kumpaner i S ,V, MP gör nåt bra snart än bara tänker 200 000 invånare!!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer att komma många bra saker och jag driver många av dessa frågor på våra partimöten.

      • Jonas E

        Frågan är bara när de som styr skall komma till samma insikt – för där finns gott om faga ord men när det gäller så ”prioriteras” ständigt annat och mer centralt ………. det börjar bli svårt för oss här utanför centralorten att prioritera S när nästa val kommer – S lär få ett bistert uppvaknande efter valet om dom inte vaknar innan valet !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har ett beslut både inom partiet och inom kommunen att hela kommunen ska utvecklas – Även de tidigare kommundelarna. Det är mot denna bakgrund det satsas i Sävar, Holmsund med flera platser och fler satsningar kommer.

          • petter

            Jo det ska säkert satsas i tidigare kommundelar, antagligen då i Sävar och Holmsunds centrala delar men tyvärr verkar då politikerna glömma bort byarna .
            Det ser vi på skolfrågan som de bara ljuger om och försöker rädda sitt skinn ,inga underlag kommer fram .

          • Jonas E

            Jag kan nog ganska säkert säga att vi som inte bor i större delar av kommunen känner oss ganska så bortglömda av kommunen och S generellt, då vår service är den som minskas mest på – det tycks stadigt bli sämre och sämre !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag håller med om att samhällsservicen i ytterkanterna försämras mest. Delar av försämringarna beror dock på andra saker än kommunen. Jag hade t.ex. mycket kontakt med den som drev affären i Botsmark tidigare och nedläggningen berodde inte på kommunen men väl på att byborna gjorde största delen av sina inköp på andra ställen än i den lokala affären.

            Min tro är att samhället ska stötta grundservicen och att bybor och andra sedan måste vara lojala, gå samman och ordna resten själva.

  2. Uska

    Håller med om att det inte är värdigt, men när svårt dementa och multisjuka, ja t om döende brukare inte heller får plats på boenden är det svårt att motivera varför ”friska” åldringar ska få plats på äldreboende. Det saknas för många platser redan för att det ska vara realistiskt att bygga ut äldrevården. (och då har ju inte 40-talisterna börjat utnyttja systemet än). Kostnaderna kommer att bli astronomiska och ingen är beredd att ta den smällen.

    Tittar man på hur äldreboendena fungerar (eller inte fungerar) så ser man en usel arbetsmiljö med konstant underbemanning, lokaler med stora renoveringsbehov och nödlösningar till höger och vänster. Kvalitet finns inte. Personal får inte utföra arbetsuppgifter de utbildats för. Istället går för mycket tid åt till administration och dokumentation. Samtidigt tvingas folk bo hemma med hemtjänst (som också är underbemannad och många gånger saknar språkkunskaper så de ens kan kommunicera med brukarna, kollegor eller sjukvårdspersonal). Hemtjänstpersonalen tvingas jobba med ett minutövervakat schema där det inte finns plats för oförutsedda händelser.

    Margiths generation byggde välfärdslandet och Socialdemokraterna raserade alltihop nästan helt på egen hand. Just äldreomsorgen är en sektor som präglats av dåligt ledarskap under lång tid. (Det är för många kvinnliga chefer som ska visa sig ”duktiga” genom att spara pengar och mörka de faktiska kostnaderna.) Samtidigt pågår spelet välfärdstennis där kommuner och landsting försöker bolla utgifterna (brukarna) mellan varandra. Färdigbehandlade patienter ligger kvar och tar upp platser på sjukhusen och kommunerna betalar dyra pengar för det eftersom de inte kan placeras på ett boende. Landstinget å sin sida har plockat bort platser på geriatrikavdelningarna och skickar hem patienter som inte klarar av att bo hemma ens med hemtjänst. Ibland tvingas man skicka tillbaka patienter till sjukhuset redan samma dag de kom hem. Är det värdigt?

    Har själv varit med om att tillkalla ambulans för att skicka in brukare för misstänkta frakturer efter fall och det utvecklas ofta till en stenhård förhandling där man i bästa fall får iväg brukaren med ambulansen till sjukhuset. Ibland blir brukaren kvar hemma. Men även om brukaren får åka in blir det många gånger returbiljett redan samma dag. ”Jaha, du hade en spricka i armen…och de gör inget åt det? Jaså du fick med dig lite Alvedon…” Just detta utspelades hos en brukare där t om ambulanspersonalen tyckte att personen i fråga (95+) inte skulle bo hemma längre. Men vad hjälper det?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst finns det problem på många håll i samhället vad gäller vård och omsorg och jag har skrivit i ämnet åtskilliga gånger därför att vård och omsorg är själva grundbulten i ett samhälle.

      Vi ska inte ställa en typ av vård mot en annan typ av vård – All vård och omsorg ska vara i toppklass och som samhälle måste vi bära kostnaderna för detta.

      Det är inte socialdemokratin som raserat systemen utan snarare borgerligheten och Alliansen genom dryga 160 miljarder i skattesänkningar som gör att pengarna inte räcker till.

      Som samhälle ska vi göra det jag skrivit om tidigare – Förstaliga sjukvården och se till att göra stora personalförtätningar och den utbyggnad av vård och omsorg som behövts länge. Om en sådan utbyggnad innebär höjda skatter så ska vi höja skatten.

      God och human vård och omsorg går före ekonomers matematiska modeller alla dagar i veckan.

  3. Jonas E

    Den tillfälliga nedläggningen av affären är en sak som delvis påverkats av Kommunens beslut att inte handa därifrån längre till skolan = lägre lönsamhet för affären och mer transporter för kommunen – det fanns utrymme enligt det upphandlade avtalet att göra lokala avsteg, men där svek viljan än en gång från Kommunen.
    Sen så gick inte affären egentligen dåligt – hon som drev den orkad inte med längre, och affären gick inte bra nog för att hon skulle kunna anställa fler än vad hon redan hade ( personligen så var jag nog en av de mer trogna kunderna ) ….
    Affären har vi ju kvar i alla fall – i ny regi dock, och med färre anställda !.
    Däremot så har vi ett färskare exempel, – förutom skolan då, där dom stängde återvinningen på helgdagar nyligen, bara för några år sedan så sa kommunen ifrån sig underhållet i vissa områden här i byn = vi fick bilda vägföreningar !.
    Det finns säkert mer att peka på, men Skolan är ju det mest allvarliga i nuläget – trenden står dock klar …….. landsbygden är okänt område för många Umeå politiker, och det tycks alltid vara längre hit än för oss till Umeå i deras kalkyler !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag hade mycket ingående samtal med damen i fråga och den riktiga anledningen till nedläggningen var bybornas ovilja att handla i affären. Jag betvivlar inte att du var en trogen kund och hade övriga bybor varit så hade affären inte behövt läggas ner. Den anledning hon framförde till mig hade med snickerifabrikens nedläggelse att göra och det minskade kundunderlaget därför att de som jobbade där började handla i stan i stället för i den lokala butiken.

      Sedan kan jag hålla med om att vi som bor i stan inte alltid tittar på hur livet ter sig för de som bor i kommunens ytterkanter. Dock ska till försvar för detta sägas att vi som kommun alltid måste väga varje investerad skattekrona mot nyttan den gör för varje kommunmedborgare.

      • Jonas E

        Jo jag har också talat med henne, men det som jag sen fått veta om den faktiska omsättningen på den verksamheten, att den var ganska hög – säger del också = att det var inte bara där problemet låg.
        Minns också hur bekymrad hon var just när skolan slutade handa där !.

        Sen kan du nog förstå att det sticker i ögonen skolan, åldringsvården, mm saknar resurser och ska spara men det finns bevisligen pengar när man vill till torg och parker som redan såg bra ut innan – speciellt då när man ”måste väga varje investerad skattekrona mot nyttan den gör för varje kommunmedborgare” …… så börjar man ju undra om vågen verkligen fungerar som den ska hos kommunledningen ?.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det mesta av kommunens upphandling sker genom centrala avtal och jag har en hustru som jobbar inom måltidsservice och att handla i den lokala nutiken får bara ske om man beställt för lite av någon vara och om man inte kan få den levererad till vettig kostnad från ordinarie leverantör. Handlar man lokalt på det sätt du beskriver så begår kommunen avtalsbrott mot den som vunnit kontraktet att leverera.

          Mina diskussioner med henne gav inte något sådant vid handen utan snarare på att resultatet och beslutet at lägga ner beror på att byborna hellre handlar i stan än i den lokala butiken.

          Ska en landsbygdsbutik överleva måste alla bybor handla allt i den butiken om den ska klara sig.

          Sedan är det både svårt och fel att väga olika verksamheter mot varandra då det ena inte utesluter det andra. Attraktiva parker och torg ska serva alla kommunmedborgare och även attrahera turister och är därför viktiga.

          Ska vi titta på skolan måste vi göra det genom att se över alla skolor och då även väga fastighet och lokaler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.