Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Avreglering och privatisering ett säkert sätt att montera ner samhällsservicen!

Den som följer min blogg vet att jag inte är någons stor vän av avregleringar och privatiseringar av offentlig service. Jag är inte motståndare därför att jag ogillar privat företagande utan snarare därför att jag vet att avreglering och privatisering alltid leder till försämrad och dyrare samhällsservice.

Det är mot bakgrund av detta jag ofta skriver om ämnet och det är mot denna bakgrund jag vill se strikt åtskillnad mellan privat- och offentligsektor.

Exemplen på att avregleringar och privatiseringar är misslyckade är många:

  • Efter avregleringen av Posten kommer posten inte fram eller når fel mottagare samtidigt som postkontor och utlämningsställen läggs ner och brevbäraren slutar dela ut post i glesbygd.
  • Efter avregleringen av elmarknaden har elpriserna stigit snarare än sjunkit medan nätavgifterna rusat i höjden på ett aldrig skådat sätt med avsevärt högre elpriser som följd.
  • Efter avregleringen är järnvägen och tågtrafiken är densamma i fritt fall med eftersatt underhåll och tåg som inte går i tid om de överhuvudtaget går.
  • Efter reformen om fritt vårdval skenar sjukvårdens kostnader i höjden och det råder brist på vårdpersonal med extremt dyr inhyrning av personal som följd.
  • Efter reformen om fritt skolval går skolans pengar går till vinster i riskkapitalbolag med säte i skatteparadis istället för till undervisning och schyssta löner för lärarna.
  • Efter avregleringen av vägverket är vägunderhållet kraftigt eftersatt samtidigt som Norrland och glesbygd diskrimineras när det gäller underhåll och nybyggnation/ombyggnad av vägnätet.
  • Etc. etc.

Fram till nu har jag inte sett en enda lyckad avreglering av offentlig verksamhet där servicen till medborgarna blivit billigare och/eller bättre. Snarare är det så att våra skattepengar göder vinsterna i privata bolag samtidigt som samhällsservicen monteras ner som en effekt av avregleringar och privatiseringar.

Nyliberala företrädare hävdar förstås att det blivit bättre – Dock är de enda som upplevt förbättringar som föranletts av avreglering och privatisering de privata företag som tjänar pengar på avregleringarna – För alla andra är avregleringar och privatiseringar av offentlig service av ondo.

Denna trend ska och måste brytas då det aldrig någonsin kan vara så att vinster för privata företag verksamma inom offentlig service är viktigare än samhällsservicens kvalitet i sig.

Bara med staten och det allmänna som både ägare och utförare av offentlig service kan vi garantera att alla samhällsmedborgare får samma service oavsett vart i landet de väljer att bosätta sig. Hela idén med offentlig sektor är ju som bekant att serva alla efter devisen ”Av alla efter förmåga och åt alla efter behov”.

En sådan devis fungerar inte i privata företag då dessa har vinstkrav på sig för att fungera – En sådan devis fungerar bara i ett socialdemokratiskt Sverige byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer.

Det är därför dags att tänka om och tänka rätt och återgå till en samhällsordning där staten och det allmänna sköter offentlig service utan inblandning av privata inslag samtidigt som staten låter de privata företagen skörta ruljansen inom privat sektor.

Staten och kapitalet sitter precis som i sången i samman båt och staten och kapitalet behöver varandra för att samhället ska fungera – Dock ska det vara vattentäta skott mellan staten och kapitalet för att samhället ska fungera som avsett.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

6 kommentarer

  1. Jan

    Tyvärr saknas den politiska viljan. Vi får heller inte glömma bort att det var Socialdemokraterna som startade den nyliberala avreglerings- och privatiseringsvågen i Sverige. Är socialdemokratiska nyliberaler som Kjell-Olof Feldt, Erik Åsbrink, Björn Rosengren med flera bekanta? I praktiken kan man säga att de var de som banade vägen för Fredrik Reinfeldt, Bengt Westerberg, Annie Lööf och andra borgerliga libertarianer. Samma andas barn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Håller med om det men det hindrar inte att vi ändrar inriktning och återgår till att föra traditionell socialdemokratisk politik likt den vi hade under Erlander och Palme.

  2. Petter

    Ja och nu ska statliga vattenfall avveckla en massa arbetstillfällen i Jokkmokk och ev flytta dessa utomlands (låglöneländer).
    Där ser man vad svenska modellen var värd och hur bra det är med statliga företag .
    Politikerförakt ,undrar varför ?????

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du håller dig till imorgon så kommer ett inlägg om just vattenfall och det du beskriver.

      Jag vill att vi som ägare av vattenfall ska lägga in veto och ge strikta ägardirektiv om att jobben ska vara kvar i Jokkmokk samt att bonusarna till cheferna inte får betalas ut.

  3. Petter

    Bonusarna går nog inte att stoppa de är nog reglerade via avtal som inte kan brytas hur som helst.

    Avtal är avtal och det går inte att brytas lagligt

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns olika vägar att göra det och funkar inget annat får vi byta ut både styrelse och företagsledning för att statuera exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.