Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vi måste höja skatterna för att klara välfärden.

Stefan Löfven sa i ett tal att vi socialdemokrater ska stärka den generella välfärden och ta strid för trygghet hela vägen från barnavårdscentralen till äldreboendet – Något jag ställer mig bakom till 100% då det en gång för alla är så att ett JÄMLIKT Sverige byggd på den svenska samhällsmodellens principer kräver just stark välfärd för att fungera.

Vi ska inte ha situationer som den jag skrev om igår där sjuka skickas hem därför att det saknas pengar i vården. Vi ska inte ha det som idag där sjuka och arbetslösa lever i utsatthet och utanförskap.

Dessutom måste infrastrukturen rustas upp och byggas ut då jag anser att god infrastruktur i form av vägar och järnvägar hör till välfärdens kärna.

Frågan som uppenbarar sig är då hur detta ska finansieras?

Mitt svar på frågan är genom skattereformer och höjda skatter för de som tjänar allra bäst och sitter på stora förmögenheter samt en ordentlig reform avseende dagens arbetsgivaravgifter.

Jag pratar inte om att genomföra skattehöjningar för alla grupper i samhället utan bara för de som utan problem solidariskt kan betala mer i skatt utan att det drabbar deras privata konsumtion speciellt mycket.

Därför vill jag se följande åtgärder genomförda för att öka skatteintäkterna så att statens kan klara av fullfölja Stefans löfte om trygghet hela vägen från barnavårdscentralen till äldreboendet.

  • Omskrivning av dagens skatteavtal med andra länder där skrivningen ska vara att skatt på vinster som uppstått i Sverige ska betalas i Sverige och att nedsättning av skatten bara medges med lika mycket som man kan bevisa att man betalat i annat land för samma vinst. En reform som drastiskt skulle minska möjligheten att skatteplanera och därmed öka statens skatteintäkter med många miljarder varje år.
  • Ersätta dagens arbetsgivaravgifter med en produktionsavgift/produktionsskatt som utgår oavsett av om varor och tjänster tillverkas manuellt eller maskinellt. En reform som skulle återställa statens intäkter från industrins produktion.
  • Återinförd fastighetsskatt för alla fastigheter med ett taxeringsvärde överstigande 5 miljoner kronor.
  • Återinförd förmögenhetsskatt för förmögenheter överstigande 5 miljoner kronor.
  • Återinförd arvs- och gåvoskatt för arv och gåvor överstigande 2 miljoner per mottagare.
  • Införande av ytterligare en brytpunkt i inkomstskattesystemet som adderar 10% inkomstskatt på alla lönedelar som överstiger 1.2 miljoner per/år.

Därutöver vill jag precis som regeringen är inne på införa skatt på finansiella tjänster för att stärka statens finanser.

Som socialdemokrater får vi aldrig vara rädda för att prata om att höja skatter för att klara välfärden – Trygg och stark välfärd för ALLA är mycket viktigare än låg skatt för vissa.

Som socialdemokrater ska vi företräda de grupper som behöver välfärden mest och sluta upp med att värna de grupper som har tillräckligt för att finansiera sin egen välfärd utan statlig inblandning – I min värld är det att leva upp till våra ideal om ett kärleksfullt och solidariskt samhälle där alla människor har lika värde.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. petter

    ” ”Ersätta dagens arbetsgivaravgifter med en produktionsavgift/produktionsskatt som utgår oavsett av om varor och tjänster tillverkas manuellt eller maskinellt. En reform som skulle återställa statens intäkter från industrins produktion ????.

    HEJ DÅ Sverige !! Tur du inte har några politiska uppdrag ,det var det dummaste jag hör på länge.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer att genomföras var så säker då robotiseringen av industrin inte kommit konsumenterna till gagn utan bara företagens ägare. Samma sak kommer dessutom att ske i hela EU.

  2. Ulf Parde

    Nej, jag vill inte ha högre skatter för att finansiera välfärden för ”alla”. Framförallt inte när det tycks innebära att vi ska betala vård och uppehälle för papperslösa.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Höjda skatter ska betala välfärden för alla i samhället och papperslösa är inte en del av samhället.

  3. Jonas E

    Om alla betalade skatten som dom ska, så skulle vi inte behöva höja skatten på bra länge !!……….

  4. Vakna

    Titta var allt skit tillverkas som vi köper det är bara de bemedlade som handlar
    Kvalitetsprodukter som är tillverkade med ordning och reda på arbetsmarknaden
    Hoppas vi har råd att köpa våra egna produkter känn hur det luktar när man besöker en affär
    Med produkter som är importerad från länder med barnarbete och dåliga villkor höj skatten
    så blir det mer av den varan ändra systemet så vi här kan få en fungerande sjukvård äldrevård
    det är inte en skattehöjning som krävs för att få ordning i leden utan en politik som fungrear
    Skriv och debatera om hur det fungerar i verkligheten allt annat är mest svammel utan verkstad
    Se vad som händer me d vackra ord det händer ingenting verkar vara bäst att hålla med den man
    Sist talar med då kommer man nog längst Tänk till och gör något mer än svamla på dom här medina
    Det blir ingen förändring bara mer skandaler Tänk på Splvig med flera.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har skrivit ett flertal inlägg om hur det fungerar och vad som behöver ändras för att det ska fungera bättre – Det är bara att bläddra i bloggjistoriken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.