Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Våra sjuka ska ha vård – Inte skickas hem!

Jag har skrivit om sjukvården och dess brister ett antal gånger och jag kommer att fortsätta att skriva, argumentera och debattera med samma frenesi fram tills dess vi genomför de förändringar som är nödvändiga för att få ordning på vårdapparaten.

I dagens VK kan vi läsa hur en äldre kvinna från Sundsvall med bukspottkörtelcancer skickas hem från en planerad operation på Norrlands Universitetssjukhus därför att det inte finns några vårdplatser kvar.

Detta är både horribelt och oacceptabelt i Sverige anno 2016!

Sjuka människor ska inte skickas hem obehandlade – Sjuka människor ska ha vård och de som behöver operaras ska operaras – Är tillståndet livshotande ska operationen ske omedelbart.

Sjukvården ska inte behöva prioritera och rangordna vem som ska opereras först och vem som vänta på operation med risk att dö med hänvisning till antalet vårdplatser.

Vi kan inte ha en situation där vården styrs av pengar när det gäller operationer och behandling av sjuka människor. Människan är inte Gud och vi kan således inte styra över liv och död.

Genom att förstatliga sjukvården kan vi skicka vårdbehövande dit operationskapacitet finns – Dessutom på statens bekostnad i solidaritetens namn.

Det faktum att det är omöjligt att i förväg veta hur många som behöver vård, behandling och operation innebär att sjukvården måste få kosta det den kostar och att pengarna för sjukvården får avsättas på löpande räkning för att täcka kostnaderna.

I fallet jag refererade till ovan skyller man på resursbrist, semestrar och på att det inte finns personal att anställa även om man bestämmer sig för att utöka antalet vårdplatser. Ett mycket klent och ihåligt försvar enligt mitt sätt att se på saken.

Som socialdemokrat till vänster på skalan kan jag inte acceptera detta. Det är därför vi ska göra som jag föreslagit tidigare och förstatliga all sjukvård.

Reformen om fritt vårdval ska rullas tillbaka – Alla sjukhus och vårdinrättningar ska återföras till offentlig sektor och denna del av offentlig sektor ska ha staten som huvudman – Svårare än så är det inte att skapa ordning inom sjukvården.

Därutöver ska inhyrningen av vårdpersonal regleras så att det i en framtid inte får finnas bolag som hyr ut vårdpersonal och därmed dränerar våra skattepengar så att de hamnar som vinster i privata bolag. All vårdpersonal ska vara anställd av staten och behöver personal lånas mellan olika vårdinrättningar för att klara av tillfälliga toppar ska så göras i statlig regi.

Bara i en värld där sjukvården är en statlig angelägenhet kan vi få en jämlik vård i hela Sverige och bara i en värld där all sjukvård är statlig kan samhället gemensamt bära vårdens kostnader på ett solidariskt sätt. Skulle det visa sig att vi måste höja skatterna för att klara skenande vårdkostnader ska så ske då behovet av vård inte är självvalt utan en effekt av att man blivit sjuk.

Avslutningsvis uppmanar jag mina partikamrater att ställa sig bakom denna linje så att vi framledes slipper läsa om fall likt det med damen från Sundsvall som nekades vård på grund av att det saknas vårdplatser

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

3 kommentarer

  1. Johnny

    Det är fruktansvärt. Vi betalar skyhöga skatter hela livet för att få sjukvård när vi behöver och inte bli hemskickade. Vad är detta för vidriga fasoner. Bra att du tar upp detta!

  2. Eva

    Precis. Varför ska nån tjäna på på at människor blir sjuka? Då blir det folk med ’pengar i bank’ som blir prioriterad i kön. Först sjukvården som inte har personal nog,och nu polisen som inte har råd och anställa fler poliser,var är logiken? Nu får det banne meg vara nog…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis, det är därför jag tycker att de förslag jag lägger är väl avvägda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.