Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Byggbolagen framkallar medvetet bostadsbrist för att hålla priserna uppe.

En artikel i DN Ekonomi bekräftar det jag länge påstått – Nämligen att bostadsbristen är framkallad för att hålla uppe både bostadspriser och hyresnivåer.

Att det är på detta sätt bekräftas av ett flertal källor i byggbolagen med god insyn i deras verksamhet. För den som önskar läsa artikeln i sin helhet hittar ni den på följande ställe:http://www.dn.se/ekonomi/bromsat-byggande-pressar-upp-priserna/

En sak som framgår klart och tydligt är att byggherrarna föredrar att bygga i etapper istället för att färdigställa allt på samma gång trots att de enligt egen utsago har kapacitet att göra det – Detta för att priserna skulle riskera att sjunka om utbudet är stort.

Jag ska inte ensidigt anklaga byggherrarna för att vara de som är GIRIGA då det är naturligt att alla företag väljer den strategi som gör att de tjänar mest pengar på sin verksamhet – Skulden till detta läggas på de politiska beslutsfattarna som inte driver på hårdare trots att möjligheten att göra så har lagligt stöd.

Artikeln påvisar att kommunala politiker sällan och aldrig använder sig av rättigheten att ange en gräns för hur länge en detaljplan är giltig trots att möjlighet att göra det finns – Något som i praktiken innebär att detaljplanerna per automatik får en giltighetstid på 15 år.

Som socialdemokrater bör vi ta detta till oss och verka för en ordning där landets kommuner ALLTID ställer krav på hur fort byggandet enligt en gällande detaljplan ska vara klart. I min värld och enligt mitt sätt att se på saken borde byggklar mark vara fullt bebyggd inom maximalt 5 år.

Sverige har stor bostadsbrist och vi behöver alla bostäder vi kan få fram – När vi nu vet att byggbolagen har outnyttjad kapacitet ska vi fatta politiska beslut som skapar ett regelverk som utnyttjar denna outnyttjade kapacitet för att bygga bort bostadsbristen.

Rätten till en bostad är en fundamental rättighet i det Sverige som är byggt på den svenska samhällsmodellens principer och den rättigheten ska uppfyllas fullt ut.

När ”den fria marknaden” nu visat att manipulerar marknadsmekanismerna för att tjäna mer pengar, något jag för övrigt påstått att ”den fria marknaden” gör även på andra områden så är politikens uppgift att stävja manipulationen genom lagstiftning och regelverk som gör det svårt och/eller omöjligt att manipulera marknaden.

Vi bör dessutom överväga om det inte är dags för de allmännyttiga kommunalägda bostadsbolagen att börja bygga helt i egen regi för att visa att det går bara man vill.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Lennart Holmlund

    Jag delar inte alls din uppfattning. Det stora problemet är brist på utbildad arbetskraft och det gäller alla typer av yrkesarbetare, planerare av alla sorter både i företagen och i offentlig sektor. Brist på alla typer av ingengörer, arbetsledare ja helt enkelt alla som är med i byggprossen. Det är därför det anlitats så mycket yrkesarbetare från andra länder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Visst är det brist på vissa yrkesgrupper men så vitt jag förstod på byggbolagen har de redan i dagsläget möjlighet att bygga mer och snabbare med den personal de har och har tillgång till.

  2. Jan

    För att vara ärliga så är väl incitamenten inte särskilt stora för att bygga bostäder åt hundratusentals människor som varken har råd till insatsen eller hyran. Vare sig från byggsektorn eller kommunerna. Fast detta nämns nästan aldrig i debatten…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då det gäller hyresrätter så är rätten till en bostad en grundläggande rättighet och har den som ska hyra inte råd med hyran så löser samhället det åt denne genom de gängse bidragssystemen.

      Sedan har jag skrivit flera inlägg tidigare om hur vi kan få ner hyrorna på nyproducerade lägenheter. Dessutom är det så att hyrorna kommer att gå ner om vi kan nå till idealläget där tillgången är aningen större än efterfrågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.