Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Socialdemokratin har lösningen på Europas problem.

Det politiska klimatet i Europa och i dess närhet hårdnar och blir allt mer nationalistiskt vilket inte bådar speciellt gott för framtiden.

I Ungern, Polen, och Turkiet för att inte tala om Ryssland har vi hårdföra ledare som ligger på gränsen till att vara diktatorer – Detta därför att de begränsar demokrati och demokratiska spelregler genom fängslande av journalister och andra oliktänkande. Samma sorts ledare som i dessa länder ruvar dessutom i vassen i ett flertal europeiska länder och dessa måste stoppas medan tid är.

Utvecklingen är mycket oroande – Alldeles speciellt så därför att den racism och främlingsfientlighet den bygger på skapar ett delat Europa snarare än ett enat Europa.

Det är när ledaren i ett demokratiskt land försöker begränsa demokratin för att stärka sin egen makt på eget bevåg därför att väljarna inte gör som ledaren vill som vi bör dra öronen åt oss och fundera på hur vi ska gå tillväga för att lösa problemen.

Jag skulle inte bli det minsta förvånad om det som händer i Turkiet i slutändan visar sig vara i närheten av konspirationsteorin att det är Erdogan själv som iscensatt militärkuppen för att sedan kunna stärka sin makt utan att folket protesterar mot de åtgärder han använder sig av.

Det som händer oroar mig kopiöst mycket därför att de skeenden vi betraktar är snarlika de som byggdes upp strax innan Hitler bestämde sig för att starta andra världskriget och därför att jag inte vill se ett tredje världskrig.

Jag vill att mina barn och barnbarn och deras barn i kommande generationer ska få växa upp i en fredlig värld fylld av kärlek och solidaritet och inte i en värld fylld av girighet, egoism och maktfullkomlighet.

Det är därför Europa och världen behöver ett alternativ som visar vägen till en hållbar värld fylld av kärlek, solidaritet och framtidstro. Det är därför vi måste skapa detta alternativ nu så att vi kan stoppa saker innan Europa och världen går överstyr.

Min önskan är därför att vi som svenska socialdemokrater tar initiativ till att samla den europeiska socialdemokratiska rörelsen till en gemensam träffa för att lägga upp en gemensam europeisk strategi för hur vi ska bemöta och bekämpa både nyliberalism och nationalism. En plan för hur vi ska få mänskligheten att förstå att vägen till en framgångsrik morgondag inte ligger i nationalism och girighet utan i kärlek och solidaritet.

Jag är övertygad om att detta arbete med fördel kan starta i Sverige genom att vi socialdemokrater återgår till att föra den sortens socialdemokratiska politik som byggde Sverige starkt och till ett läge där Sverige länge betraktade som landet annorlunda i positiv bemärkelse.

Genom att fullt ut bygga ett jämlikt Sverige byggt på den svenska samhällsmodellens principer hoppas jag att vi kan skapa ett exempel för andra att följa. 

Låt oss därför börja här och nu genom att genomföra alla nödvändiga reformer som behöver genomföras för att vinsterna av allas arbete ska kunna fördelas mer rättvist än idag. Låt oss påbörja arbetet som visar världen hur man solidariskt sätter människor i arbete och ger dem tillgång till en bostad och social trygghet.

Låt oss socialdemokrater göra allvar av ansatsen att ta på oss ledartröjan och på nytt leda Europa in på rätt spår!

Den socialdemokratiska rörelsen är svaret som Europas väljare söker och längtar efter – Länge leve en stark socialdemokratisk rörelse.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.