Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Låt oss invänta utredningen innan vi fastställer orsaken till vansinnesdådet i Nice!

Jag har redan skrivit ett inlägg i detta ämne men känner trots detta att det är läge att skriva ytterligare ett inlägg för att påminna om vad jag skrev i det första inlägget.

IS har tagit på sig skulden vilket inte är speciellt ovanligt att de gör när det handlar om dåd som bringar ond och bråd död för många människor. Min övertygelse är dock att vansinnesdådet i Nice inte har något som helst samröre med IS utan att det är just ett vansinnesdåd utfört av en sinnessjuk ensamvarg.

Rätt ska och måste vara rätt – Därför är det viktigt att utredningen får ha sin gång innan vi tillskriver detta vansinnesdåd den ena eller andra organisationen och därmed eldar på rasism och främlingsfientligheten än mer.

Attentatsmannens syster har vittnat om att han redan innan flytten till Frankrike och Nice led av psykisk sjukdom och dessutom behandlats för den – Något som sannolikt inte försvunnit utan snarare förstärkts efter flytten från Tunisien till Frankrike.

Jag har personligen tillbringat rätt mycket tid i Nice `å arbetets vägnar och kan skriva under på att Nice är en plats där rasismen och främlingsfientligheten i Frankrike lyser klarare än på de flesta andra platser i Frankrike. I Nice är uppdelningen mellan fattiga och rika klar och tydlig vilket gör att samhället är uppdelat i ett A- och ett B-lag.

För den som inte själv varit på plats i Frankrike och själv upplevt hur det franska samhället är starkt segregerat kan det kanske vara svårt att förstå vad jag pratar om – Därför är allt jag kan göra att vädja till er som inte varit där att ta mig på orden och tro på mig när jag säger att Frankrike är ett förskräckligt land att leva och i bo i om man inte är rik, vit och av franskt ursprung.

I min värld och enligt mitt sätt att tänka är det viktigt att vi håller debatten om terrorism och framför allt religiöst betingad terrorism på rätt nivå utan att belägga brott begångna utan religiösa förtecken med beteckningen jihadism och islamsk terrorism.

Det är därför jag vädjar till alla att vänta med att klassificera vansinnesdådet i Nice som annat än just ett vansinnesdåd fram till dess sanningen om orsaken bakom dådet är helt säkerställd.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

4 kommentarer

  1. Erik

    Varför är du så kategorisk hela tiden? Visa sig på styva linan. Veta bäst. Svamla. Är du omedveten okunnig, eller?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns ingen anledning att måla i svart innan utredningen är klar och vi vet svaret den ger på vad som utlöste vansinnesdådet. Det är det som är styrka.

  2. Thomas Åkerblad

    Det här är ju en totalt ointressant frågeställning. Scenariot är ju redan givet. Angreppet uppfyller alla krav på en IS-attack och IS har tagit på sig ansvaret. Därmed är bollen i rullning och historian har fått sitt eget liv. Om förövaren är enbart galen eller galen och uppfylld av religiös nit spelar nu ingen större roll. Jag tror inte heller att Le Figaro – eller ens lokala Var-matin – bryr sig om vad en politisk bloggare säger i VK. Låter som en parafras på det berömda exemplet från WW2 när (fritt ur minnet) em småländsk tidning bannade Hitler och skrev: Trots att vi varnat herr Hitler…. osv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Frågeställningen må vara intressant för dig men den är intressant för mig och det är därför jag skriver i ämnet. Dessutom ska vi veta att IS alltid är snabba på att ta på sig skulden om de anser att detta kan stärka dem bland de egna anhängarna och bland de anhängare de önskar rekrytera i framtiden. Det är just för att omöjliggöra detta om så inte är fallet som jag tycker att vi ska vänta med att fastställa vad eller vem som är skyldig till att attentatet begicks.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.