Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vart är världen på väg? – Svaret jag hittat förskräcker!

Det är högst relevant att ställa sig frågan om vart världen är på väg när man betraktar allt som händer och sedan jämför dessa händelser med vår mänskliga historia. För egen del skrämmer den jämförelsen då den påvisar otäcka tecken som om inget görs kommer att leda oss rakt in i krig och elände.

Runt om i Europa breder racism och främlingsfientlighet ut sig. Stora delar av mellanöstern står i lågor därför att olika grupper bekämpar varandra i ett krig som påstås bero på religion trots att krigsherrarna tillhör samma grundreligion. I Turkiet har vi just haft ett försök till militärkupp och i Frankrike ett nytt vansinnesdåd som dödar oskyldiga människor.

Ovanpå detta så har britterna bestämt sig för att lämna EU samtidigt som USA sannolikt får Donald Trump som näste president. Dessutom befinner sig många banker på gränsen till kollaps och har förlorat stora delar av sitt värde på senare tid. Allt detta medan stora delar av mänskligheten ägnar sig åt verklighetsflykt likt Pokemon Go och andra aktiviteter som gör att man kan förtränga det som händer runt omkring en.

Finns det någon gemensam nämnare i allt det som händer?

Mitt svar är att det faktiskt finns en sådan och den gemensamma nämnaren stavas GIRIGHET!

Det är inte religion utan gigantiska inkomst- och förmögenhetsklyftor och det faktum att samhällen slits itu som är bränslet för allt elände vi upplever nu.

Vad Turkiets president, EU-kommissionens makthavare, EU:s lobbyister och krigsherrarna i mellanöstern har gemensamt är en strävan efter makt och mer eller mindre totalitärt inflytande och därmed oinskränkt makt över pengaflödet.

Det som händer nu är drivet av egoism och girighet och inte av religion eller andra orsaker. Att det kunnat bli såhär och att mänskligheten inte lärt sig av mänsklighetens historia är underligt. Den lärdom som drogs efter andra världskrigets slut måste få ny näring om vi ska undvika ett tredje världskrig.

Det svar man kom fram till var att andra världskrigets utlösande faktorer stavades GIRIGHET och EGOISM – Dvs. samma sak som vi nu ser breda ut sig i vår värld där inkomst- och förmögenhetsskillnaderna växer i många länder och där svaga grupper görs ännu svagare och dessutom exkluderas istället för inkluderas i samhället.

Den medicin man använde efter andra världskrigets slut stavades socialism – En socialism byggd på starka Socialdemokratiska partier runt om i Europa som steg för steg skapade ett JÄMLIKARE samhälle och mindre klassklyftor.

Den nyliberalism som tog över efter socialdemokratins framgångsrika samhällsbyggande har i mångt och mycket misslyckats med att bevara stabiliteten som socialdemokratin byggde upp. Välfärdssystemen raseras och inkomst- och förmögenhetsklyftorna växer.

EU har utvecklats från ett fredsprojekt till ett direktörsprojekt som bara har ett enda syfte – Att permanenta fåtalets makt över flertalet och att exkludera flertalets inflytande över produktionstillgångar och kapital.

Det som nu händer runt om i vår värld borde få de allra flesta att rysa och tänka efter och inse att vi aldrig kan tillåta saker att gå så långt som till ett tredje världskrig.

Det är därför Europas och världens Socialdemokrater måste rusta för förnyad kamp – En kamp vi ska föra med de gamla beprövade metoder som vi med säkerhet vet kommer att lösa problemen.

Ska vi få slut på oroligheterna finns bara en väg framåt – Den väg som via traditionell socialdemokratisk välfärdspolitik bygger ett JÄMLIKT samhälle med mindre inkomst- och förmögenhetsskillnader än idag.

När vi Socialdemokrater talar om den svenska samhällsmodellen så talar vi inte bara om en modell som fungerar i Sverige utan om en modell för samhällsbygge som kommer att skörda samma framgång oavsett vart i världen den appliceras.

Ska världen bli en fredlig plats finns bara ett sätt – Nämligen att GIRIGHET och EGOISM ersätts av KÄRLEK och SOLIDARITET genom en fungerande fördelnings politik.

Ska världen bli en fredlig plats måste vinsterna från världens produktion fördelas mer rättvist än idag. En mätt välmående människa som ser framtiden an med tillförsikt ägnar sig inte åt krig, racism, främlingsfientlighet eller terrorism – En mätt välmående människa ägnar sig åt att planera för morgondagen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Blind höna

    Men snälla Anders ser du verkligen inget samband mellan det globala kollapsande ekonomiska pyramidspelet som kräver ständigt ökad skuld och ökad tillväxt och den ökning av konflikter som sker runt oss som satt världen i världen?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är just det sambandet jag ser och beskriver när jag säger att allt elände vi ser beror på girighet och egoism.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.