Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Förbjud ALL hyrpersonal i vården och gör det NU!

Det går inte en dag utan att det kommer nya larmrapporter om skenande kostnader för hyrpersonal – Dvs. stafettläkare och stafettsjuksköterskor inom vården. Förra året lades totalt ca 4 miljarder av våra skattepengar på att hyra in personal inom vården vilket är en fördubbling sedan 2010.

Helt klart är att denna trend är skadlig och samhällsfientlig och att något måste göras åt problemet innan hela vårdapparaten hotas av totalt kaos.

Därför vill jag löpa hela linan ut och med mer eller mindre omedelbart förbjuda användandet av hyrpersonal inom vården för att få ordning på problemet och stoppa slöseriet med våra skattepengar. En åtgärd som för övrigt kan jämställas med införandet av undantagstillstånd i krissituationer.

Samtidigt som stoppet för hyrpersonal införs ska vi även åtgärda orsaken till problemet med hyrpersonal i vården – Det problem som stavas fritt vårdval och privata alternativ och företag inom sjukvården.

Roten till det onda sitter i just vårdvalsreformen därför att det var den som skapade en privat marknad och därmed gav utrymme för framväxten av bemanningsföretag inom vården. Ska man lösa ett problem måste detta lösas från grunden vilket i detta fall innebär att privata alternativ inom vården och reformen om fritt vårdval ska skrotas.

Som i många andra fall där vi avreglerar väl fungerande offentlig verksamhet fungerar detta någorlunda väl initialt för att sedan nå ett läge där kvalitén försämras därför att företagens GIRIGHET går flera steg för långt vilket är precis vad som hänt inom vårdsektorn.

De skattepengar vi lägger på sjukvård ska inte gå till ökade kostnader för hyrpersonal inom sjukvården – Om något ska skattepengarna användas till mer och bättre sjukvård och till nödvändiga personalförtätningar inom vården.

Mitt förslag kommer med all sannolikhet att stöta på protester – Framför allt från de som äger de privata vårdföretagen och från de som arbetar som inhyrd personal men även från de politiker som tycker att det är helt rätt att individer och företag ska sko sig på skattebetalarnas bekostnad.

Som Socialdemokrater får vi aldrig tveka att genomföra nödvändiga reformer som säkerställer en samhällsviktig verksamhet – Dessutom får vi aldrig backa från principen om att skattebetalarnas pengar ska användas på effektivaste sätt.

Därför upprepar jag det jag sa i rubriken – Stoppa all hyrpersonal i vården och gör det nu!

I samband med reformen ska vi självklart se till att löner och arbetsvillkor förbättras för personalen inom sjukvården och att personalförtätning sker samtidigt som delade turer försvinner helt och hållet.

För den som vill läsa ännu mer om mina tankar runt detta rekommenderar jag en rundtur i min blogghistorik där det finns ett stort antal djupare inlägg på samma tema.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

4 kommentarer

  1. Oberoende Observatör

    Instämmer till 100 %. Sjukvården liksom skolan skall förstatligas , för att få en likvärdig vård och för att höja resultaten i skolan.

  2. Lars Norling

    Om landstingen skickar hem all personal som är inhyrd, vem ska göra jobbet då ?
    Du tror väl inte att den personal som är inhyrd idag vill börja för lägre lön än vad dom har idag ?
    För ovanligheten skull är här löntagaren mycket starkare än arbetsgivaren, och du som är sosse klagar ??!!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dagens situation är framkallad på konstgjord väg – Finns bara en arbetsgivare finns inga uthyrningsföretag. Och JA, jag är helt övertygad om att de skulle komma tillbaka som anställda om vi gör som jag föreslår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.