Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ny bankkris under uppsegling med Kina som styrman!

I dagens upplaga av Affärsliv24 i VK finns en artikel som ger vid handen att en bankkris är under uppseglande i Kina och att denna bankkris hotar att smitta av sig på Europa och resten av världen om inte den kinesiska staten reagerar och skjuter in mer pengar i banksystemet.

Den som vill läsa artikeln hittar den på följande länk: http://affarsliv24.vk.se/1766316/kinesisk-bankkris-kan-smitta-av-sig

I artikeln uttalar både SEB:s Chefsekonom Robert Bergqvist och Handelsbankens Kina expert Bjarke Roed-Fredriksen oro över läget för kinesiska banker och säger att dessa är tyngda av stora kreditförluster och uteblivna räntebetalningar därför att kinesiska företags skuldsättning ökat mycket snabbt i en ekonomi som mattats av.

Man är inte orolig att bankerna i sig ska utgöra en omedelbar global bankkris utan oron består i att en sådan skulle påverka den kinesiska ekonomin och dess utveckling och att detta kommer att påverka världsekonomin negativt då Kina står för 16 – 17% av den totala världsekonomin.

Vad som är förvånande i denna artikel är slutsatsen dessa två herrar kommer till!

Vad de säger med en mun är att det är mycket bra att alla banker i Kina ägs av staten och att staten därför med lätthet kan skjuta in nya pengar i bankerna därför att den kinesiska statens ekonomi är mycket god.

De säger även att det kinesiska styret insett problemet och att de kommer att agera och att de genom sitt ägande av bankerna har tillgång till de rätta verktygen för att lösa problemet.

Att de öppet luftar åsikten och slutsatsen att det är bra med statligt ägande och/eller stark statlig reglering av banker är förvånande – Alldeles speciellt så då statligt ägande och/eller strikt reglering alltid påstås vara till nackdel för bank & finansbranschen och därför drabbas av spott & spe varje gång det nämns.

Därför är det mycket förvånande att samma banker här påstår att det är dåligt för staten att äga eller kontrollera en bank via starka regleringar.

Tydligen är det så att de vill se privat ägande i tider när bankerna går bra och genererar stora vinster samtidigt som de vill att staten ska ta över och skjuta till pengar när bankerna krisar och går dåligt.

Av dessa uttalanden kan vi lära oss något om vi lyssnar på vad de säger.

Jag vill inte förstatliga Sveriges och Europas banker – Däremot vill jag reglera dem på ett sätt som innebär att det likt fallet i de kinesiska bankerna är ägarna och inte staten och skattebetalarna som ska betala notan om en privatägd bank krisar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.