Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vinsterna i välfärden drivs av ett girigt motiv som stavas skatteplanering.

Att vi nu har en het debatt om vinster i välfärden och deras vara eller icke vara beror på att GIRIGHETEN gått flera steg för långt.

För långt har man gått därför att ägarna av många friskolor och andra välfärdsföretag använder sig av aggressiv skatteplanering som medför att ingen eller mycket lite skatt betalas för de vinster man gör i verksamheter som finansieras med skattemedel.

Jag vill dessutom påstå att de stora privata företag som går in i välfärdsbranschen gör så av en enda anledning – Nämligen att det är lätt att i förväg beräkna hur stor intäkten och därmed vinsten ska bli och att man därför med lätthet kan räkna ut hur stor mer eller mindre ”skattefri” vinst man kan göra om man skatteplanerar.

Låt mig därför klargöra att det sett ur min synvinkel finns två grundprinciper som alla måste hålla sig till.

  1. Att all vinst som uppstår på verksamheter bedrivna i Sverige ska beskattas i Sverige.
  2. Att privat sektor ska sköta sitt och låta offentlig sektor sköta sitt vilket innebär att alla verksamheter som räknas till offentlig sektor – Dvs. helt eller delvis finansieras med skattemedel ska drivas av det offentliga utan privat inblandning.

Om vi håller oss till dessa enkla regler behöver vi inte ha någon debatt angående välfärden vilket innebär att vi kan lägga vår tid och vår kraft på att lösa problemen med hur vi sätter människor i arbete och hur vi får fart på bostadsbyggande, utvecklingen av skolan och den för landet livsviktiga integrationen av invandrare.

De problem vi har idag och anledningen till att debatten blivit mer och mer intensiv är att det av GIRIGA och EGOISTISKA skäl skatteplaneras och att vissa grupper (läs företag och dess ägare) anser att det är upp till dem att bestämma om de ska vara med och finansiera vår välfärd och i sådana fall hur mycket de ska vara med och betala.

Detta problem är på inget sätt isolerat enbart till företag som verkar inom välfärdssektorn utan snarare en trend som pågår både i Sverige, Europa och övriga OECD-länder.

Problemet att vissa anser sig ha full rätt att inte bidra till vår gemensamma välfärd!

Det är när Sveriges stora företag likt SCA, Assa Abloy och Sandvik underlåter att betala skatt i Sverige därför att de skatteplanerat problemen uppstår. Problem som sedan förstärks av att samma företag använder en del av det som de tjänat på att skatteplanera för att prisdumpa och ta död på konkurrenter som betalar skatt i Sverige.

Låt oss därför göra det enda rätta och angripa roten till problemet – Den rot som stavas skatteplanering.

Utan att vara alltför teknisk och gå på djupet och förklara hur avancerad skatteplanering uppstår och utförs vill jag säga att det finns ett lika enkelt som effektivt sätt att stoppa den och att allt vi behöver göra är att skriva om de skatteavtal vi har med andra länder.

När detta är gjort kan vi fortsätta debatten och se huruvida vi ska tillåta vinster i välfärden eller inte. Min grundinställning som varande Socialdemokrat är att välfärdstjänster ska tillhandahållas av det offentliga och inte av privata företag.

Om vi stänger dörren som gör det möjligt att skatteplanera kommer merparten av de privata företag som idag verkar inom välfärdssektorn att lämna densamma – Detta därför att de inte engagerat sig där därför att man gillar välfärdstjänster eller därför att man vurmar över sina medmänniskor utan att motivet till engagemang stavas lättförtjänta skattefria vinster.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

10 kommentarer

  1. Erik

    Så länge som kvalitén i ett privat så kallat välfärdsföretag inte kan sättas i fråga och företaget gör en vinst och ägarnas använder de legala möjligheter som finns till att skjuta upp beskattningen eller att minska skatteunderlaget vad är problemet? Har svenska folket blivit fattigare? Eller kan det vara så att företaget bidrar till att utveckla förmågan att driva välfärdsbolag med vinst. En förmåga som rimligen Staten tar till sig och via benchmarking låter de kommunala bolagen efterapa? Eller tror du att kommunala tjänstemän har den drivkraften att utveckla och effektivisera?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det största problemet är att den offentliga sektorns verksamheter och därmed det regelverk som styr dem aldrig var strukturerat för att drivas i privat regi på det sätt som sker idag.

      Dessutom var tanken med skatteavtalen när dessa kom till inte att de skulle utnyttjas som idag – Att så blivit möjligt är en effekt av den fria rörligheten i EU som kom till långt efter det att skatteavtalen skrevs.

      Sverige och därmed svenska folket blir indirekt fattigare när företag skatteplanerar och inte bidrar till stadskassan och vår gemensamma välfärd.

      Att driva skolor och annat genom att underlåta att tillhandahålla funktioner som är obligatoriska i den kommunala skolan, t.ex. bibliotek, skolhälsovård mm. och att man driver en skola med lägre personaltäthet för att skapa vinst eller att man driver verksamheten i billiga och många gånger undermåliga lokaler för ändamålet bara för att göra vinst måste.

      När kommuner driver verksamhet så ska personalen och deras väl och ve sättas i första rummet vilket innebär att vi ska använda pengarna till att öka personaltätheten och inte för att dra ner och effektivisera så att medarbetarna i förlängningen blir sjuka.

      • Erik

        Ett exempel: Om det kostar en krona för en kommun att driva ett äldreboende. Ett privat företag får i stället driva denna verksamhet. Tar över förpliktelserna och får ta över dessa kostnader. När man gör bokslut visar det sig att man klarat sig med driva boendet med nittosju öre. Således gör man en vinst på tre öre. Har skattebetalarna då blivit fattigare?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det som inträffar är att dessa 3 öre kunnat användas till fler anställda eller mer vård om det offentliga drivit verksamheten själv. Nu är det inte detta som är det allvarligaste – jag har inget emot att företag gör vinst. Det som är allvarligt är dock att man inte skattar för de vinster man gör i Sverige i Sverige och det är detta vi måste åtgärda innan vi börjar titta på resten.

          Precis som jag skrev i inläget kommer stora privata företags intresse att försvinna om möjligheten att skatteplanera försvinner.

          • Erik

            Dessa tre ören uppkommer genom stordriftsfördelar för de stora välfärdsbolagen och inte minst skickligt management. I en av Östersunds stadsdelar – Torvalla – huserar två äldreboenden sida vid sida. Ett drivs i kommunal regi och ett i privat regi. Det privata bolaget har fått sämre ekonomiska förutsättningar än det kommunala. Trots detta funkar det privata boendet och kommunen har de facto fått lägre kostnader. Det viktigaste är att politikerna förstår hur man ska avtala med de privata aktörerna. Att arrendera ut/sälja verksamheterna till marknadsvärden. Vidare att det inte uppstår kannibalism innebärande att man exempelvis beviljar privata skolar tillstånd och därmed risken att kommunala skolor läggs ner och i detta läge skattebetalarna får betala för tomma lokaler.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Kommunerna är i regel de absolut största aktörerna i de verksamheter de driver så att prata om att någon annan kan dra en driftsfördel som kommunen inte klarar av att göra köper jag inte. Tjänar man pengar så gör man det därför att man endera har lägre presonaltäthet vilket över tid kommer att leda till sjukskrivningar och ökade samhällskostnader. Alternativt lägre löner eller sämre löneförmåner eller andra åtgärder som inte går att använda sig av i en kommunalt driven verksamhet.

            Detta i merparten av alla fall även om det säkert finns undantag.

            Det kommer att bli som jag säger. Stoppar vi möjligheten att skatteplanera genom att skriva om skatteavtalen kommer de privata storföretagens vilja att verka inom välfärdssektorn att försvinna.

  2. Erik

    Anders, det finns 290 kommuner inbilla mig inte att denna storlek har betydelse när det gäller att uppnå stordriftsfördelar. Alla kommuner är alla sin egen lyckas smed. Minimal benchmarking. Trötta tjänstemän, Och inte minst 290 HR-avdelningar. Överhuvudtaget noll samarbete. Ingen koll på hyresavtalen m.m.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det går inte att dra alla kommuner över en kam – Det finns många som gör ett oerhört bra jobb som gagnar deras skattebetalare storligen – T.ex. Skellefte Kommun som är bäst i klassen i många avseenden.

      Nu handlade inlägget mindre om vinster i välfärden som jag ser som en sekundär fråga och främst om det jag ser som det största problemet – Nämligen skatteplanering.

  3. Jonas E

    Om något skall privatiseras, så varför skall då skattebetalarna fortfarande stå för notan ?? – då är det ju egentligen inte privatiserat !.
    Jag håller med Anders helt om att driver man verksamhet som finansieras av skattemedel, så ska man också skatta i Sverige fullt ut……..det är ”lustigt” hur ”vissa” älskar att spendera skattepengar, men hatar att bidra till dom !!.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.