Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Bankindustrin är en tickande bomb – 4.000 miljarder borta på 6 månader.

Jag har under dagen läst en artikel i SvD Näringsliv som i sin tur bygger på en artikel från Wall Street Journal som visar att världens storbanker förlorat 25% av sitt marknadsvärde sedan årsskiftet eller mätt i pengar drygt 4.000 miljarder svenska kronor med de europeiska storbankerna som de absolut största förlorarna.

Länken till den som vill läsa artikeln är följande: http://www.svd.se/varldens-storbanker-har-forlorat-4000-miljarder#sida-1

Denna förlust ska mätas mot Sveriges samlade BNP som 2015 uppgick till 4.159 miljarder kronor för att man ska kunna förstå hur allvarligt detta är och sätta detta i sitt rätta perspektiv.

Många kanske tror att britternas röst för brexit driver detta men sanningen är att att detta inte är sant. Kina, Federalreserve och låga oljepriser driver nedgången även om brexit självklart inverkar till nedgången.

Att världens största derivathandlare tyska Deutsche Bank förlorat 50% av sitt marknadsvärde och att Schweiziska Credit Suisse som även de är en storspelare på världens börser förlorat lika mycket innebär att ALLA som vill kalla sig ansvarstagande politiker måste reagera och noga diskutera vad detta innebär.

I Italien är situationen ännu desperatare i och med att den i Italienska mått mätt MEGA stora banken Unicredit fått se sitt marknadsvärde falla med närmare 2/3-delar sedan årsskiftet varvid den italienska regeringen vill gå in och stärka dem men nekas att göra så av EU.

Initialt är korrigeringar av börskurser inget att oroa sig över då detta endast innebär att bankernas ägare får se sin förmögenhet minska i värde – Men när denna minskning sker i banker signalerar det att marknaden är extra oroliga och fruktar att bankerna ska göra betydande förluster på sina affärer tack vare att bankernas riskexponering är för stor utan att bankerna tagit höjd för detta internt.

Dessutom finns det anledning att ifrågasätta hur god kapitaltäckning dessa banker har då mycket av det som används som säkerhet även det kan antas ha gått ner ordentligt i värde.

Jag har under lång tid predikat att bank & finansindustrin måste regleras – Detta därför att industrin visat att den inte kan reglera sig själv och ta höjd för de risker de utsätter sig själva, sina sparare och därmed hela världsekonomin för.

Bankerna är helt enkelt för GIRIGA och sätter potentiella vinster och bonusar framför sunt ekonomiskt tänkande – Något som måste tämjas genom regleringar som säkerställa att man aldrig kan åsidosätta säkerheten för spararnas pengar för att göra vinster.

Därför skickar jag med detta inlägg en uppmaning till Stefan Löfven, Magdalena Andersson med flera i regeringen och ber er lyfta denna fråga i EU snarast möjligt då frågan nu inte längre är om det kommer att smälla till i Europas och världens banker utan bara när och hur stor skadan blir.

Vi ska inte ha en ordning där bank & finansmarknaden styr politiken – I en demokratisk värld ska vi ha en ordning där politik och politiska beslut styr banker & finansinstitut och där det är politiken och politiska beslut som sätter agendan.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Lennart

    Du vet inte vad du pratar om. Gå in på Finansinspektionen och sätt dig in i regelverket, bl.a. Baselreglerna för kapitaltäckning. Att börskurserna hoppar upp och ned är en sak, men att sätt det som likhetstecken på att det påverkar det egna kapitalet är något helt annat. Sätt dig också in i regelverket för bankernas Economic Capital, det vill säga hur länge en bank skall klara sin verksamhet med befintliga tillgångar om allt går överstyr. Läs på innan du börjar sprida amsagor.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har tillbringat största delen av mitt arbetsliv i denna bransch och jag är väl förtrogen med både regelverk och hur det faktiskt fungerar i verkligheten. Den åsikt jag framför är korrekt och att det är så bevisas av hur det sett ut historiskt när stater tvingats rädda banker.

      Att Deutsche Bank tillåts ha en riskexponering som är 20 gånger högre än Tysklands samlade BNP är inte sunt och ett hot mot hela världsekonomin.

      • Lennart

        Du menar alltså att svenska banker inte lever upp till det idag mycket strikta regelverk som reglerar bankernas riksexponering. Möjligen har du tillbringat tid inom banksystemet, men i detta fall håller jag inte med dig. Du får skilja på bankernas risker och investerares risker. Alla derivat, som det handlar om i ditt inlägg, är en investerarrisk. Den risken hanteras inom bankerna som settlementrisker som beslutas för varje exponering och säkerställs därefter. Politiska beslut i finansieringsfrågor har ställt till det för oss svenskar fler än en gång. Ta bara räntebidragssystemet som kostade samhället, lågt räknat 500 miljarder och i princip alla bankers existens utom en svensk bank. Baselregelverkets olika pelare tillämpas idag strikt av, skulle jag vilja påstå, svenska banker. Hur det ser ut i övriga Europa har jag ingen uppfattning om.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Derivathandel är en stor risk bland annat därför att de många gånger handlas med lånade pengar där säkerheten tas i t.ex en aktieportfölj vilket gör att säkerheten minskar i värde om et smäller till och luften går ur marknaden.

          Svenska banker är rätt väl rustade med smäller det till i Europas storbanker likt Deutsche bank och Credit Swiss med flera påverkar det även svenska banker negativt.

          Vi måste tillbaka till den sorts regleringar som tidigare gällde för banker för att komma till rätta med problemet – Det finns ingen annan väg. En åtgärd som även förespråkas av finansiella storheter som George Soros.

          • Lennart

            Min erfarenhet när det gäller att säkerställa derivathandel är något annorlunda än din uppenbarligen. Det skall mycket till innan en aktieportfölj åsätts något avgörande säkerhetsvärde. Därför är derivatlimiterna yttersert korta och föremål för daglig riskprövning. Det helt enligt, åtminstonde enligt det regelverk som råder i den bank jag varit verksam i. Men å andra sidan är det en bank som hela tiden betalt skatt, även under finanskrisen. Jag håller med dig om att det kan behövas en reglering av utlåningen, men hur lätt det är visas av två saker, dels motståndet mot amorteringskravet och dels oförmågan till förståelse för regelverket runt hypoteksinstitutet. När journalister jämför reporäntan med bolåneräntor så är uppförsbacken lång. Jag håller också med dig om att aktiemarknaden utvecklats till något som mest kan liknas med Svenska Spel eller ATG. Subprimekrediterna i USA ( där även vårt Landsting drog sitt strå till stacken) är väl det yttersta exemplet.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Visst kan investeringen vara kort men inte alltid beroende om man handlar med terminer eller optioner – Smäller det till så finns det sällan och aldrig någon botten och förlusterna kan bli enormt stora med ”margincalls” som följd vilket gör saken etter värre.

  2. P-G Eliasson

    Helt klart är det andra krafter än folkvalda politiker och demokratiska länder som styr vårt liv nu och då…..
    Håller helt med dig om regleringar för att säkerställa en trygg grund för framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.