Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I Socialdemokraternas Sverige sätter vi laget före jaget.

Jag är oerhört glad över att Stefan Löfven och regeringen är på det klara med att vi ska fokusera på laget och inte på jaget när ett Sverige byggt enligt den svenska samhällsmodellens principer och värderingar växer fram.

Gång efter gång lyfte han fram detta i sitt tal när han pratade om att vi ska hålla ihop landet och att vi ska göra det tillsammans.

Det är precis detta jag lyft fram och haft som röd tråd i de allra flesta av mina blogginlägg – Nämligen att vi i Sverige måste migrera bort ifrån GIRIGHET och EGOISM och återgå till KÄRLEK – SOLIDARITET. Det är den vägen Sverige måste gå om vi ska uppfylla vårt löfte om att skapa det land där JÄMLIKHETEN är störst och det land där inkomst- och förmögenhetsskillnaderna är minst.

Sett ur mitt perspektiv finns bara ett sätt att skapa en stabilare och fredligare värld och det är genom att se till att ALLA i samhället kan leva under någorlunda acceptabla livsbetingelser. Ska vi nå dit innebär det att vinsterna av allas arbete måste fördelas mer rättvist – Något de bara kan så länge det finns politiker som är villiga att fatta de politiska beslut som behövs för att detta ska bli verklighet.

Jag är helt överens med Stefan om att Sverige behövs i detta arbete och att det faktiskt är så att Sverige behöver ta på sig ledartröjan för att visa världen hur detta ska gå till.

Ledartröjan är redan påtagen vilket inte minst vår nyvunna ålats i FN:s säkerhetsråd påvisar. Sverige kan men bara så länge som vi sätter laget före jaget.

Låt oss därför tillsammans jobba för ett jämlikare och bättre Sverige för ALLA och för ett jämlikare och bättre Europa för att därefter exportera denna framgångsmodell till resten av världen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

14 kommentarer

  1. Erik

    Lövfen höll ett ideologiskt tal och även ett tal i egenskap av Statsminister. Men behöver inte ”gå bananas” över vår plats i säkerhetsrådet. UD spenderade 22 miljoner kronor för att smörja den politiska eliten trots att platsen redan var vikt åt oss. Tydligen jobbar FN med rättvisa. Italien har haft sammanlagt sju medlemskap. Nederländerna fem. Och Sverige tre. Tre är mindre än både fem och sju. Och vi blir förda bakom ljuset när Wallström vill ha en egen tummelplats. Och alla sossar har gått bananas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är viktigt att sitta i säkerhetsrådet och att det kostar att vara med i den matchen är inte Sveriges utan snarare det internationella etablissemangets fel.

      Vi ska vara stolta över det vi uppnått och stolta över den nytta vi nu kommer att göra där för att göra världen till en bättre och mer jämlik plats.

  2. Jonas E

    Lager före jaget ?? – rimmar illa med centraliseringstänket vi ser numera i det mesta………inklusive Byaskolorna vs centrala Umeås skrytbyggen !!.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inget motsatsförhållande mellan byskolorna och de byggnationer som görs i centrala Umeå.

  3. Jonas E

    Det finns bevisligen ett motsatsförhållande då skolan enligt kommunen måste spara, men det finns tydligen gott om pengar till att bygga om torg, parker, mm.
    Som det egentligen inte vara något fel på – det skulle ju tas 27 miljoner till NO från skolanssparande…..där har vi ett direktexempel !!.
    Dessutom så fick ju just Kommunen en erinran från JO – angående hur dom hanterar när vissa här ute i byarna begärt ut om material kring skolfrågan……..dom får inte ut allt som begärts – vad har kommunen att dölja ??.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inget motsatsförhållande och så vitt jag vet kommer pengarna till NO at tas från den budget kommunstyrelsen förfogar över själva och inte ur någon annan budget.

      Om man hållit inne dokument som enligt lagen ska lämnas ut är detta självklart fel även om det inte betyder innebära att man vill dölja något. Däremot är det så att inte alla dokument i en kommun är offentliga.

  4. Jonas E

    I slutet av maj så tog Umeå kommun beslut om att betala ut 27 miljoner extra till Norrlandsoperan – hur finansierar dom då detta:

    ”Utbildningskontoret har föreslagit ett antal förändringar i för och grundskolans fastighetsrelaterade investeringsplan vilket innebär förskjutningar i tid av ett antal objekt vilket är redovisat till ekonomifunktionen och som möjliggör omdisponeringar av investeringsmedel.”

    http://www.folkbladet.nu/plus/1620019/skolan-far-sta-tillbaka-nar-operan-rustas-upp

    Detta är inget påhitt – det är ju från kommunen själva och Moa Brydsten har ju själv kommenterat detta:

    http://www.vk.se/plus/1732094/skolan-kan-inte-finansiera-operan

    Finns mycket mer kring detta på :

    https://skolfragan.se/

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Dessa pengar kom inte ur budgeten för skolan utan ur den budget kommunstyrelsen fritt kan förfoga över.

      • Jonas E

        Men jösses !! – nu så har ju dom själva sagt att det är så att pengarna kommer från skolans besparingar………….ljuger dom ??………eller är 1+1 lite svårt idag ??.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är inte det vi hört på våra representantskapsmöten ej heller det vi beslutat i partoet.

          • Jonas E

            Vi talar ju ändå om basal matematik här, om man sparar på ett håll men spenderar friskt på ett annat – då har det man sparat på de facto finansierat det andra, precis som länkarna påvisar !.
            Bara för att man sen kallar pengarna för något annat så är det i slutändan just så det blir, och sen vad partiet säger utåt är inte något jag fäster större vikt vid, då rättframhet inte är politikens starka sida – utan man ska säga det som låter bra hellre än vad som faktiskt är sant !.
            Så man får nosa reda på fakta och bilda sig en egen uppfattning – i detta fall så stämmer fakta mycket illa med den officiella versionen !.
            Missförstå mig inte här – jag har röstat på detta parti under många år men när man nu ser hur det fulspelas, snedtänks och rent mörkas så kommer jag troligen att titta år annat håll när det är nästa val – i varje fall i lokalpolitiken………och jag är nog inte ensam heller !!.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är svårt att förstå den den lokala politiken ibland – jag hade samma problem innan jag engagerade mig men faktum år att kommunalfullmäktige beslutar om hur pengarna ska fördelas och att majoriteten i respektive nämnd sedan beslutar hur de pangar de förfogar över ska fördelas. Det är just därför skolan aldrig kan ställas mot andra investeringar.

            Vill man klaga på detta system är det kommunalfullmäktige och dess beslut man ska klaga på och inte hur kommunstyrelsen väljer att fördela de pangar de förfogar över.

            Precis som jag sagt tidigare så är byte av politisk majoritet inte vägen framår utan snarare politiskt engagemang och byte av de politiker man inte gillar.

  5. Jonas E

    Men….nu har ju just det skett – då man vill ta besparingarna från skolan och lägga dom på NO…..då ställs ju skolan direkt mot andra investeringar, även om du påstår att så inte kan ske så är det just det som skett, och då kommer ju frågan om prioriteringar fram – igen !!.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte så det kommunala budgetmaskineriet är uppbyggt. Olika enheter har sin egen budget och NO och några andra saker faller under kommunstyrelsens budget.

      Jag påstår inte att jag gillar det sätt på vilket det kommunaLa budgetsystemet är uppbyggt och jag har full förståelse för att många medborgare ser det på samma sätt som du vad gäller hur kommunen investerar sina pengar.

      Sedan är det så att kultur är en oerhört viktig beståndsdel för att Umeå ska växa och attrahera den typen av arbetskraft som ofta på sin fritid besöker institutioner som NO.

      Jag tror och hoppas att vi kan göra ett omtag runt detta efter semestrarna och att vi därför kan visa för alla hur vi tänkt, varför vi tänkt som vi gjort och vilka sifferunderlag som använts som stöd för detta beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.