Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Annie Lööf efterlyser enkla jobb – Här är lösningen på ditt problem Annie!

Centerpartiet och Annie Lööf efterlyser enklare jobb för att ge arbetslösa och nyanlända en ingång på svensk arbetsmarknad – Läs detta Annie Lööf så ska jag ge dig receptet på hur detta kan bli verklighet.

Annie och Centerpartiet vill att samhället ska betala notan för dessa enkla jobb – Låt mig därför berätta för Annie Lööf att det finns ett betydligt enklare sätt att skapa dessa enklare jobb.

Vägen till enkla jobb är mycket enkel och handlar om en enda ssk – Nämligen om att flytta hem alla jobb som idag utförs i låglöneländer därför att detta ökar företagens vinster.

Vill vi ha lägre löner och enklare jobb i Sverige och i EU är det dessa jobb vi ska flytta hem genom politiska beslut. Den enklaste vägen att göra detta är genom att införa skyhöga tullar för alla varor och tjänster som svenska och EU-företag producerar i låglöneländer – Tullar som med råga äter upp de vinster svenska företag gör genom att flytta svenska jobb till låglöneländer.

Det är i detta lösningen på ditt problem ligger Annie och inte genom att införa låglöneländernas låga löner i Sverige!

Sverige behöver fler enkla jobb och lösningen på problemet är att flytta hem jobben från låglöneländerna – Inte att dumpa svenska löner.

” Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Lasse

    Tror nog inte riktigt du tänkt hela vägen här, sen verkar du vara fruktansvärt mot att företag ska göra vinster i sin verksamhet. Många av dessa företag som har en del av sin verksamhet i låglöneländer funnes inte idag om de skulle producera i Sverige.
    Sen håller jag med om tanken du har för vi vi slår oss för bröstet och säger vad duktiga vi är på miljöarbete när vi flyttat våra utsläpp till andra delar av världen.
    Om vi flyttar denna produktion tillbaka så är det några andra människor som blir utan jobb så det går väl på ett ut. Men dessa stackare ser ju inte du ,men du vet ju att inte företagarna kommer att göra vinster så du blir nöjd ändå !!
    Tror du ska byta parti ännu längre till vänster, där du hör hemma i S gör du det inte

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inget mot att företag ska tjäna pengar och göra vinster – Det måste de göra för att vara livskraftiga och jag är övertygad om att företagen klarat sig lika bra även om de producerat i Sverige.

      Om EU reformeras och lägger importtullar på det som tillverkas utanför unionen men säljs innanför kommer det att få den effekten att företagen väljer att tillverka den del som säljs i EU inom EU. Vi får dessutom en ordning där företag sprider sin tillverkning över fler länder och fler kontinenter vilket gagnar alla.

      Jag hör hemma inom socialdemokratin och det jag kämpar för är att vi socialdemokrater ska lämna den till vissa delar nyliberala politik vi driver idag och återgå till att driva traditionell socialdemokratisk politik.

  2. Lasse

    Detta kan du inte vara övertygad om ,detta går inte att dra över en kam.
    Vissa produkter måste tillverkas i låglöneländer för att kunna konkurrera internationellt.
    Särskilt vissa komponenter som ingår i ett större system, men här kommer konstruktörernas kunskap in för att skapa produkter som går att automat montera komponenter som blir för dyra att handmontera i Sverige.
    Tyvärr skapas då inga enkla jobb utan mer teknikerjobb för att hantera dessa maskiner.
    De enkla jobben skapas inte inom industrin idag.
    Går inte att bedriva en produktion idag med mycket manuell montering i Sverige idag och vara internationellt konkurrenskraftig, då måste produktionen rationaliseras.
    Men det fordras volymer för att lyckas outsourca men vinst och helst där marknaden finns.
    Sen vill jag givetvis producera så mycket som det går i Sverige för att säkerställa kvalitén osv.
    Men företagsklimatet försämras mer och mer här ,och värre verkar det bli särskilt här i norr med alla fördyrande skatter osv . Bara slitageskatten för de transporter vi använder oss av ger oss en fördyrning på ca 700 000 bara för vårt företag.
    Detta gör att vi kommer att lägga ut produktion utomlands för 5 personers försörjning (enkla jobb).
    Spelar ingen roll vilka skatter och tullar S inför ,vi kommer inte att fixa fler jobb hos oss snarare mindre då vi kommer att sälja våra produkter till utländska tillverkare och leva gått på royaltys istället. Då har Sverige förlorat 74 arbetstillfällen istället.
    Samtliga nya produkter vi utvecklar kommer att säljas är beslutat , personal är för dyrt och vi får in våra privata inkomster ändå. Ingen regering kan kräva att produkter framtagna i Sverige måste tillverkas här, alternativet är att registrera företaget utomlands.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns inget som säger att komponenter måste tillverkas i låglöneländer för att kunna konkurrera internationellt – Den logiken finns inte. Däremot kan det mycket väl vara så att samma vara har olika pris i olika länder vilket är fallet redan idag.

      Flytten av jobb till låglöneländer har nästan undantagslöst inte inneburit sänkta priser för oss konsumenter utan bara större vinster för företagen.

      Det system med tillverkning så nära slutanvändaren som möjligt och ett system som belägger import med tullar som äter upp företagens vinst på att flytta tillverkningen till ett låglöneland kommer att fungera mycket bra. Dessutom finns det i dag större chanser än någonsin tidigare att få en sådan reform genom EU då fler länder än Sverige – Bland annat Tyskland och Frankrike lider av precis samma problem som oss i och med att produktion flyttas till låglöneländer.

      Helt rätt är att ingen regering kan kräva att produkter ska tillverkas i Sverige – vad vi däremot kan göra är att ändra skattelagstiftningen så att skatten blir högre om varorna importeras. Vi kan dessutom beskatta royalties högre än idag vilket innebär att den vinst du gör på att sälja tillverkningen och göra människor arbetslösa kommer att bli mindre än om du valt att tillverka i Sverige.

      Svenska skatter är inte höga – I vart fall inte företagsskatterna. Att man sedan solidariskt får betala skatt när vinsterna ska flyttas från företaget till privatpersonerna är en god och nödvändig ordning då det är med hjälp av dessa vi bygger den välfärd som omfattar alla.

      Får jag vara med och bestämma kommer vi att göra om dagens arbetsgivaravgifter till en produktionsavgift som utgår oavsett av om det är människa eller maskin som sköter tillverkningen.

  3. Lasse

    Det är inte tillverkaren som tjänar de stora pengarna och kan sänka priserna till konsumenten.
    Det är försäljningsorganisationerna som är vinnarna i detta.
    Har du en snickeriverksamhet får du 1/10 av utpriset från de stora kedjorna,höjer du priset tar nåt företag i ett lågpris land över tillverkningen.
    Jag är inte i denna bransch men är mentor åt en företagare som sysslar med detta, går inte heller att börja sälja dessa produkter lokalt då tex möbelföretagen är styrda att i handla genom centrala avtal.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ett snickeri kan alltid klara sig även i Sverige bara man nischar sig och tillverkar bra produkter.

    • Jonas E

      Två fakta som kommer i konflikt med ditt resonemang
      1 – förra liknande skattesänkningen gav ju inte ens i närheten de antal jobb som den påstods skulle göra, och när denna regering drog tillbaks den så ökade heller inte arbetslösheten – dock så påverkas förtagens vinstutdelningar mer tydligt .
      2 – Vilken arbetsgivare anställer fler än vad den egentligen behöver för produktionen ??.

      • andersforss (inläggsförfattare)

        Precis Jonas reformer likt denna ger inte fler jobb utan bara ökade vinster för företagen.

        Ingen arbetsgivare anställer fler arbetare än denne behöver oavsett pris – Däremot kan de tänkas avskeda arbetstagare de redan har om chansen att anställa billigare arbetskraft finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.