Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Har politikerveckan i Almedalen spelat ut sin roll?

Jag påstår inte att politikerveckan i Almedalen spelat ut sin roll i full bemärkelse då partiledartalen är viktiga i den bemärkelsen att de klargör för väljarna vilka politiska frågor som står högst upp på agendan hos respektive partier för stunden. Som mötesplats mellan väljare/gräsrötter och partiföreträdare tror jag dock att Almedalen spelat ut sin roll.

Jag hade långt gångna planer att själv åka dit då jag både har semester och hade ordnat boende men valde att avstå därför att jag insåg att möjligheten att möta väljare och diskutera realpolitik var försvinnande liten.

Som jag ser på saken har politikerveckan i Almedalen utvecklats till en mötesplats för inbördes beundran och till en plats där de lobbyister och politiska företrädare som normalt träffas i Stockholm nu träffas under festliga och uppsluppna former under en sommarvecka på Gotland.

Det är i detta faktum vi har en stor del av problematiken i dagens politk. Som politisk företrädare och som politiskt förtroendevald är det viktigare att träffa väljare än att träffa lobbyister och andra politiker vilket innebär att det är tid att göra om Almedalsveckan rejält.

Helst av allt skulle jag vilja se ett stort antal mindre politiska mötesplatser spridda över Sverige under denna vecka – Platser till vilka gräsrötter och vanligt folk kan komma för att debattera, fråga och umgås med sina politiska företrädare.

Jag tror att det var precis detta Palme försökte göra när han en gång i världen började tala i Almedalen – Komma närmare väljarna vilket är en tradition som bör förvaltas väl.

Därför tycker jag att vi socialdemokrater ska återvända till våra rötter och se till att våra ministrar och riksdagspolitiker reser runt i vårt land sommartid för att träffa väljare och diskutera realpolitik under åtminstone en sommarvecka per år.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.