Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Damfotbollens uteblivna TV intäkter är en skandal signerad Svenska Fotbollsförbundet.

Precis som jag säger i rubriceringen av detta inlägg så anser jag att det är fel av Svenska Fotbollsförbundet att undanhålla fotbollens tv-intäkter från damfotbollslagen även om de inte lyckats sälja tv-rättigheterna till damallsvenskan. I en jämlik och jämställd värld ska vi inte ha någon uppdelning mellan dam och herrfotboll i detta avseende.

Enligt mitt sätt att se på saken ska Svenska Fotbollsförbundet sälja tv-rättigheterna till både herr och damallsvenskan i ett och samma paket för att därefter fördela pengarna lika mellan alla lag i de respektive serierna. Sålunda ska lagen i damserien få precis lika mycket som lagen i herrserien och detta oberoende av hur mycket tv tid respektive serie och/eller lag får.

Dessutom bör Svenska Fotbollsförbundet i jämlikhetens tecken ställa krav på de som köper tv-rättigheterna och i dessa kräva att herr och damfotboll ska sändas i samma proportioner.

Därutöver är jag av den uppfattningen att landslagsuppdrag ska rendera samma ersättning oavsett av om det är en herre eller dam som deltar i landslagsuppdraget.

Förvisso är damfotbollen mindre när det gäller lönenivåerna för de enskilda spelarna – När det gäller utbredningen runt världen är dock läget ett annat och damfotbollen är efter vad jag förstår den gren av fotbollen som växer snabbast.

Svenska Fotbollsförbundets hållning och styvmoderliga behandling av damfotbollen är en skandal som inte borde få finnas i dagens jämställda och jämlika värld.

Att det går att premiera och värdera dam och herridrott lika ser vi i de flesta andra sporter – T.ex. inom skidsporten och inom friidrotten där damer och herrar får lika mycket tv-tid och där damer och herrar utifrån den information jag har får lika mycket i ersättning för sitt landslagsdeltagande.

Sverige är ett i många stycken annorlunda land – Dessutom ett föregångsland när det handlar om jämställdhet och ett land där arbetsgivare inte får ge lägre minimilöner åt kvinnor än de gör till män. Den lagstiftningen bör vi som politiker överväga att införa inom fotbollen om idrotten inte kan lösa problemen själva

Därför upprepar jag vad jag sagt inledningsvis – Svenska Fotbollsförbundets hållning är diskriminering av kvinnor och en skandal. Svenska Fotbollsförbundet ska tänka om och tänka rätt och därefter se till att fotbollsförbundets tv-intäkter fördelas lika mellan herr och damfotbollen.

Avslutningsvis anser jag att idrott ska vara lika jämställd och jämlik som övriga företeelser i samhället och med den grunduppfattningen fungerar det inte att likt Svenska Fotbollsförbundet med flera förbund göra skillnad på herr och damidrott.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.