Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Arbetsskadeförsäkringen måste renoveras/reformeras.

Efter att ha läst en ledare i Aftonblandet författad av Ingvar Persson om arbetsskadeförsäkringen och dess funktion öppnades mina ögon för något som undgått min radar – Nämligen att det blivit mycket svårt för arbetsskadade att få ersättning från försäkringen.

Detta måste vi självklart göra något åt från politiskt håll då det är en självklarhet att alla som drabbas av en arbetsskada ska ha ersättning från arbetsskadeförsäkringen.

I ledaren går att läsa om hur det blivit krångligt att ansöka om arbetsskadeersättning och att handläggningen tar lång tid därför systemet för att söka gjorts för krångligt – Till och med så krångligt att Försäkringskassan förlorat möjligheterna att fullgöra sitt uppdrag.

I ledaren går det att läsa att ersättningarna från arbetsskadeförsäkringen minskat med 85% jämfört med för 10 år sedan – Detta trots att antalet arbetsskador inte blivit färre utan snarare ökat. Största förklaringen ligger i att alliansregeringen införde förändringar som innebär att man måste göra en särskild ansökan om ersättning trots att arbetsskadan redan är anmäld hos försäkringskassan.

Annan information ur ledaren är att ersättningarna minska sedan 2005 då budgeten låg på 6 miljarder till dagens nivå på ca 3 miljarder – Detta trots att antalet anmälda arbetsskador ökat i antal. Claes Jansson på LO-TCO Rättsskydd går till och med så långt som till att säga att vi inte längre har någon arbetsskadeförsäkring – En kritik som oroar i vart fall mig.

Arbetsskadeförsäkringen tillhör precis som sjukförsäkringen och a-kassan välfärdssystemets grundstenar och det faktum att den inte fungerar som den borde bör därför tas på fullaste allvar och arbetet med att återställa den så att den fungerar ska inledas omedelbart.

Som socialdemokrater får vi aldrig tumma på de saker som utgör välfärdsstatens och välfärdssystements fundament. Därför ska vi som jag ser det ta itu med detta omgående som en del av kampanjen ”Den svenska samhällsmodellen”.

I mitt Sverige ska ingen bli utan ersättning om de drabbas av en arbetsskada. Ingen planerar att skada sig på jobbet men när så sker måste den som skadats få ersättning i proportion till skadan.

En fungerande arbetsskadeförsökring borde vara lika självklar för samhället som en brandförsäkring på villan eller en trafikförsäkring på bilen är för individen. Försäkringar tecknas inte därför att en skada ska inträff utan snarare för att skydda om skadan mot all förmodan skulle inträffa.

Låt oss därför renovera arbetsskadeförsäkringen och låt oss göra det nu!

För er som vill läsa ledaren i Aftonbladet hittar ni den på denna länk: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article22364786.ab

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.