Klimatet når bättre av närproducerad mat.
Till att börja med vill jag erkänna att jag innan jag på allvar inledde mitt politiska engagemang brydde mig ganska lite om miljöfrågor och det som därtill hör – Men som med många andra saker var miljöfrågan och klimathotet något jag blev tvungen att läsa in mig på. Det är efter denna kunskapsinhämtning min förståelse för att klimathotet är reellt och något som måste göras något åt omgående växt sig allt starkare.
Tveklöst är det så att vi människor måste göra allt som står i vår makt för att lätta på trycket och släppa ut mindre växthusgaser och koldioxid och sådana saker som försurar och förstör vår natur. En övergång till helt fossilfria energikällor är högst upp på prioritetslistan – Dock kan övergången dit ta tid – Till och med lång tid då fossillobbyn är lika högljudd som stötas av enormt förmögna människor som tjänar sina pengar på just fossiler såsom olja, gas och kol.
Som med all annan förändring så startar det med att göra det som är litet – Om alla gör lite så blir detta tillsammans ganska mycket – Dessutom något som sätter bollen i rullning mot rätt mål.
Därför vill jag se en övergång till mer närproducerad mat – Både i våra hem och ute hos kommunerna och landstingen. Detta därför att det är transporterna av mat och livsmedel som utgör den största källan till utsläpp. Vad vi äter – dvs. om vi äter vegetariskt eller animaliskt spelar således ingen roll.
Det viktiga för miljön är att maten är närproducerad så att transporterna kan reduceras till ett minimum.
Därför föreslår jag att Umeå Kommun med flera kommuner tar täten och går över till närproducerad mat i alla sina kök. Vi ska göra övergången av klimatskäl och inget annat – Något vi med all säkerhet kan finna stöd för i EU:s upphandlingsregler.
Sedan vädjar jag till DIG som läser detta. Oavsett vad du äter – Gör ett val – Ta ställning och köp närproducerat i större utsträckning. Om vi blir nog många som gör så kommer industrin att anpassa sig och klimatet att vinna på vårt ställningstagande.
Initialt kommer vi säkert att få betala aningen mer för våra livsmedel om vi äter närproducerad – Dock är jag övertygad om att denna kostnadsökning bara är initial och att en stor övergång till närproducerat på sikt kan leda till lägre priser än idag.
Dessutom skapar lokal produktion av de råvaror som sedan blir mat arbetstillfällen lokalt i hela landet.
”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”
Senaste kommentarerna