Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Fatta politiskt beslut för att rädda verksamheten på Ersboda Folkets hus!

Jag skriver detta inlägg efter att ha läst en artikel i dagens VK som gör mig både upprörd och bestört. Både som boende på Ersboda och som verksam i Ersboda S-förening är min personliga åsikt att det Fastighetskontoret nu gör är fel och helt förödande för både stadsdelen och för verksamheten på Ersboda Folkets Hus.

I artikeln kan vi läsa hur fastighetskontoret nu överlämnat parkeringsövervakningen till UPAB vilket i sig inte är speciellt konstigt – Vad som är konstigt är att de besökare som i samband med aktiviteter på EFH nu kommer att bötfällas om de står på annan plats än på de 14 besöksparkeringar som tillhör EFH.

Ledningen och personalen på Ersboda Folkets Hus har under lång tid gjort ett mycket bra jobb genom att utveckla EFH och skapa en mängd aktiviteter som bringar intäkter till EFH – En god ekonomi för EFH kommer sedan de boende i bostadsområdet till gagn genom andra aktiviter som är kostnadsfria. Att i det lägget fatta tjänstemannabeslut som i ett slag hotar ödelägga flera års hårt arbete är fel och går stick i stäv med de politiska ambitionerna för området.

Ersboda Folkets Hus anordnar både konferenser som ibland kan ha flera 100 deltagare samt danser och andra evenemang på fredag och lördag kväll som även dessa är välbesökta. I samband med dessa har besökarna fram till nu parkerat där det är möjligt vilket innebär att både närliggande parkeringar och platsen framför EFH fylls av bilar.

Att då börja bötfälla dessa kommer självklart att innebära att EFH förlorar stora delar av sin verksamhet och därmed sina intäkter.

Därför finns bara en väg att gå – Endera gör fastighetskontoret undantag för EFH och dess besökare  – Det andra alternativet är att fastighetskontoret innan parkeringsövervakningen inträder bygger ett parkeringshus som kan svälja de besökandes bilar vilket sannolikt blir väldigt dyrt.

Det är i lägen som dessa vi politiker måste gå in och rätta till de beslut som förvaltningar och tjänstemän tagit – trots att de är tagna i all välmening – Det är i lägen som dessa stadsdelens utveckling måste vara överordnad lokala parkeringsregler.

Ersboda Folkets Hus betyder mycket för Ersboda som stadsdel då det i princip är den enda träffpunkten på hela Ersboda – Minskade intäkter för EFH skulle med all säkerhet få konsekvenser för EFH:s möjligheter att bedriva verksamhet för de boende i området – Därför måste detta beslut ändras omgående.

Därför uppmanar jag mina kollegor i Socialdemokraterna att fatta politiska beslut som gör att detta beslut ändras – Ersboda behöver inte mindre verksamhet – snarare MER verksamhet för att stadsdelen ska kunna utvecklas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

8 kommentarer

  1. Stefan

    Hur kan en frikyrka få tillåtas hålla till i Folkets hus. Christ peoples tror jag de heter. De är ju mot homosexuelitet vad jag hört enligt säker källa. Inga homosexuella kan bli medlem där. De har ju lokal i folkets Hus på ersboda och har även gudstjänster i den stora salen där. Ofattbart enligt mitt sätt att se på det hela.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Hur och varför Pingstkyrkan och dess verksamhet hamnat i Folkets Hus vet jag inte – Sedan fördömer de inte homosexuella vad jag vet och det är aldrig fel att Guds ord predikas i närheten av platser där det bor mycket folk.

  2. Stefan

    Det är precis vad dom gör,. De viger inte homosexuella och dom på ersboda blir väl en egen församling dvs de bryter sig ur pingstkyrkan. Jobbar faktikt med en medlem där och har diskuterat en del. Pingstkyrkan, christ pepol, Umeå Bibelcenter eller Frälsningsarmen viger INTE samkönta. Två homosexuella är INTE medlemmar i dessa samfund.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är stor skillnad på att neka homosexuella tillträda till kyrkan och medlemsskap i densamma och vigsel. Till att börja med så är det bara prästerna i Svenska Kyrkan som i sina roller som präster kan viga människor – Övriga vigselförrättare är att betrakta som borgerliga vigselförrättare- Hur möjligheten i regelverket för dessa att acceptera respektive neka vigslar vet jag inte – Men jag antar att det är upp till varje vigselförrättare att själv välja.

      Jag bor på Ersboda och jag har aldrig hört några klagomål om Christ for People eller om Pingstkyrkan – Sedan tror jag inte att de har några planer på att bryta sig ut ur Pingstkyrkan – Vad jag vet så bildades denna grupp initialt för att tillfredsställa behoven av en kyrkoservice på engelska.

  3. Stefan

    Jag har precis chattat med min arbetskamrat . Christ for people som dom heter, bryter sig ur och blir en egen församling nu. Hon har aldrig hört talas om att samkönta kan gifta sig eller att de är medlemmar. Hon menade sedan att vi inte kan döma folk men i andetaget före sa hon att pastorer inte viger samkönta, Christ for people bildades för 10 år sedan som en utpost till Pingstkyrkan då man hade många som bodde på Ersboda. De började ha enkla sammankomster som växte mer och mer. Initialt för att tilllfredsställa behoven på engelska stämmer inte. Du var hemskt välkommen att höra av dig till ledningen.Vem ska ha påstått att det ska varit klagomål? Att en församling håller till där människor finns och cirkulerar är väl smart och vettigt i mitt sett att se det. Jag tror att ska man ha religiösa eller politiska budskap så ska man finnas där människor är och inte tvärt om. Tänk om ett parti skulle hålla till och vistas till exempel där IKEA byggs! Eftersom det på Ersboda bor en hel del invandrare och speciellt från de med afrikansk ursprung så faller det sig naturligt att det kommer människor därifrån på deras gudstjänster. De har gudstjänster på svenska men det händer att de har talare som använder engelska men då har de tolkat från engelska till svenska. Hon sa att det är en hel del barnfamiljer med och att de satsar mycket på dem och ungdomar och det är bra. På lördagskvällar har de öppet hus för ungdomar och det kommer dit unga från området som nödvändigtvis inte är kristna och det är att betraktas som en fritidsgård då.
    Jag ifrågasätter inte församlingen i sig men att Folkets Hus låter en församling som inte har HBTQ i sin agenda att ha lokalerna. Jag anser att de stänger ju ute HBTQ folk. Visst kan man tycka HBTQ är onormalt men de är människor likaväl som färgade är det. En homosexuell kan bli medlem om denne ”vänder om ” innan . Man blir medlem efter att man vuxendöpt sig eller troendedöper sig vad det nu innebär har jag ingen koll på. Man kan inte vara medlem om man inte vuxendöpt sig det är ritualen. Då om man skulle vara homo så låter man bli att leva så. Hur man kan ”bli av med” homosexualitet vet jag inte. Det är väl knappast som att bli av med alkohol eller sockerbegär, vet inte. Men många påstår ju att GUD kan hela folk och jag vet att min arbetskamrat disskuterat detta förr bl.a att de lägger händer på sjuka och att de botas. Finns tydligen mängder som blivit det och hon tipsade mig om en länk där detta skedde med en från deras församling.
    Jag visste inte att han var med där och är kristen trots jag följer UFC. Tycker det är ganska intressant att många som är djupt kristna exempelvis min kollega och hennes man de verkar alltid så optimistiska och glada och lyckliga. De verkar ha ork och energi att vara till hands för alla och det tycker jag är en bra egenskap och något man måste avundas. Hon har berättat om många under som tydligen sker, folk som får syn tillbaka, rullstolsbundna som blir friska och sådana saker. Jag har svårt tro på sådana saker men hon ljuger aldrig i andra sammanhang. JAg vet även folk som eller hört folk som blir friska via olika medium.ar inte S på Ersboda öppna möten i Folkets Hus där det diskuteras öppet saker som rör Umeå och kanske Ersboda? JAg tror sådana saker är viktiga så att man förstår och får höra vad folk vill och tycker så man inte blir fartblind i ett sammanträdesrum. När det gäller invandringspolitik så borde man kola upp med folk som kommit till Sverige och som ”lyckats”. Vad hände i deras fall? I vårat fall (jag var pojkspoling) så vet jag att föräldrarna hade svårt första åren men de lärde sig svenska fort. De kunde engelska och farsan lite tyska vilket gjorde att de blev förstådda rätt snabbt. Jag vet att jag snackade två språk då jag började skolan. Det var si och så mina föräldrar var oroliga över språken men de hande sagt til ldem att barn hinner i kapp. Farsan fick jobb och morsan pluggade och d

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att församlingen ska bryta sig ur Pingstkyrkan har jag inte hört något om trots att jag besökt dem ibland. Sedan tror jag att det är så att det är Pingstkyrkan som hyrt lokalen i första läget.

      Så här långt finns inget regelverk vad jag vet som tvingar de som hyr kommunens lokaler att främja HBQT så att dessa krav inte heller ställs på detta samfund kan jag förstå utifrån det perspektivet. Men som jag sa varför de hyr av EFH och varför har jag ingen koll på då jag inte sitter i styrelsen för Folkets Hus.

      Att kristna för det mesta är glada, energiska och positiva och kärleksfulla har säkert sin grund i att man funnit meningen med livet och därför känner sig trygg och avslappnad.

      Ersboda S förening håller ett antal öppna möten på Ersboda FH och fler kommer med tiden.

  4. Stefan

    Nej de ska bli egna innan årets slut de han själva betalat allt och stått för alla kostnader själva. Folk som går dit och är med lämnar stora bidrag. Jag vet det är så hon jag surrade med säger det och hon vet , hon och hennes man är mycket aktiva där och öppna.
    Jag har vart dit själv då de hade konsert med Samuel Ljungblad där det var dom som arrangerade och hade en massa info och fika och så. Sedan var vi dit för typ två år sedan då det var internationellt knytkalas då jag känner en kvinna från fd Jugoslavien som var där och tror hon brukar vara med där. Det var mat , ganska bra initiativ dock är detta med kyrka inget för mig men jag är väl egentligen katolik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      jag betvivlar inte att det är som du säger att de ska bilda eget samfund – även om jag aldrig hört att något sådant ska vara på gång. En sak vet jag dock och det är att många invandrare söker sig dit därför att hela kyrkan andas en atmosfär som den de är vana vid från frikyrkor i sina hemländer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.