Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Migrationspolitiken ska lösas genom en bred parlamentarisk överenskommelse.

När jag tittade på debatten i Aktuellt på torsdag kväll mellan Tomas Eneroth och Ulf Kristersson öppnades för ett samarbete om migrations- och integrationspolitiken. Denna öppning ska vi ta vara på och smida medan järnet är varmt.

Nuläget där invandrarfrågan och migrationspolitiken dominerar debatten så kraftigt i alla medier skapar en handlingsförlamning vad gäller alla andra frågor – därför måste denna fråga lösas så att vi kan gå vidare och fokusera på alla de utmaningar som ligger framför oss i byggandet av ett bättre och mer JÄMLIKT Sverige.

LO*s förslag om samarbete mellan S och M i frågan kan därför ses som ett bra förslag. Dock vill jag gå ännu ett steg och se till att skapa en migrations- och integrationspolitik med så brett parlamentariskt stöd som möjligt.

Att skapa ett brett parlamentariskt stöd i frågan innebär att vi kan sjösätta en politik som kommer att verka för lång tid framåt – Dessutom innebär en bred överenskommelse att vi kan lägga frågan bakom oss. Med detta gjort kommer debatten att dö ut, och när SD’s huvudfråga försvinner från agendan innebär det att de måste börja driva politik på riktigt och debattera andra frågor, och hur de tänkt lösa dessa utan att hela tiden hänvisa finansieringen till minskad invandring.

Jag tror att en överenskommelsen med lätthet kan slutas mellan S,M,C,FP och KD, sannolikt kan vi få MP med oss på tåget. Hur Vänsterpartiet ställer sig i frågan är svårare att uttala sig om, dock är min förhoppning att de rätar in sig i ledet och skriver under överenskommelsen. Om SD vill ansluta sig till överenskommelsen ser jag inga problem med detta – Om så blir fallet har vi en överenskommelse som delas av alla partier.

Huvudsyftet med överenskommelsen är trots allt att nr 1: Lösa problemet med migrationspolitiken och skapa en hållbar migrations- och integrationspolitik samt att en gång för alla tysta den ovärdiga debatt som för närvarande pågår.

I överläggningarna måste alla ha ett öppet hjärta och sinne och vara beredda att ge och ta. I just denna fråga måste vi vara oerhört pragmatiska och sätta en lösning av frågan framför partipolitik och traditionellt käbbel som bara roar oss politiker.

Som diskussionsunderlag för ett framtida förslag tycker jag därför att vi Socialdemokrater kan använda de förslag jag presenterat på området och därifrån starta förhandlingarna.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.