Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Förmögenhetsskatten ska återinföras!

Näst efter allas rätt till arbete är JÄMLIKHET och minskade inkomst- och förmögenhetsklyftor det som kommer högst upp på den Socialdemokratiska agendan enligt mitt sätt att se på vår ideologi.

KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är tunga värdegrunder och blir sammanslagna till den Demokratiska Socialismen, dvs. den doktrin på vilken all Socialdemokratisk politik vilar.

Allt sedan förmögenhetsskatten avskaffades 2007 så har klyftorna i samhället ökat i allt snabbare takt. Tittar vi sedan på Thomas Pikettys teser så påvisar han att förmögenheterna växer både för de som är lata och inte aktivt arbetar för att öka sin förmögenhet liksom för de som aktivt driver företag och därigenom ökar sin förmögenhet.

Därför ska förmögenhetsskatten återinföras för att skapa ett JÄMLIKARE samhälle. Dock är min tanke att den ”nya” förmögenhetsskatten inte ska träffa vanliga människor utan bara de som är rika. Därför ska permanentbostad och fritidshus inte räknas in i förmögenhetsskatteunderlaget innan övriga samlade tillgångar överstiger 5.000.000 kronor. Detta därför att bostaden ska ses som just en bostad och inte som en pengaplacering.

Jag kommer inte i detalj att gå in på exakt hur jag vill lägga upp det men jag tillhandahåller en schematisk förklaring till ett lättfattligt system för förmögenhetsskatt enligt nedan.

Så här har jag tänkt mig:

Gifta par ska inte sambeskattas om den samlade förmögenheten understiger 10.000.000 kronor. Överstiger den samlade förmögenheten 10.000.000 kronor ska de sambeskattas i sin helhet.

Privatpersoner och förvaltningsbolag som bara ägnar sig åt förvaltning utan att driva aktiv näringsverksamhet ska omfattas av förmögenhetsskatt enligt följande:

  • För förmögenheter över 2.000.000 betalas en förmögenhetsskatt om 2% för förmögenhet mellan 2.000.000 och 10.000.000 kronor.
  • En permanent bostad och en fritidsbostad per skattskyldig räknas inte in i skatteunderlaget för förmögenheter understigande 5.000.000 kronor. I det fall förmögenheten överstiger 5.000.000 kronor ska fastigheterna i sin helhet räknas in i underlaget för förmögenhetsskatt och belastas med densamma.
  • För förmögenheter mellan 10.000.000 kr upp till 50.000.000 kronor tillkommer ytterligare 1% förmögenhetsskatt för de delar som överstiger 10.000.000 kronor.
  • För förmögenheter över 50.000.000 kronor tillkommer ytterligare 1% förmögenhetsskatt för de delar som överstiger 50.000.000 kronor.
  • Förvaltningsbolag utan aktiv näringsverksamhet ska betala förmögenhetsskatt med samma procentsatser som privatpersoner enligt ovan. Förmögenhetsskatten ska i sin helhet belasta bolaget och inte dess ägare.

Utöver detta tänker jag mig att gifta par som sammantaget har förmögenheter överstigande 10.000.000 även måste inkludera minderåriga barn i förmögenhetsskatteunderlaget.

Som ni säkert upptäcker är mitt förslag till förmögenhetsskatt utformat för att bara träffa de med stora förmögenheter. Att jag valt att göra så är därför att detta är vad vi Socialdemokrater menar när vi pratar om traditionell Socialdemokratisk fördelningspolitik.

En förmögenhetsskatt enligt mitt förslag skulle tillföra statskassan betydande belopp som i sin helhet ska användas för att stärka välfärdssystemen och skapa nya arbetstillfällen.

När det gäller arvs och gåvoskatt vill jag återinföra de skattesatser som tidigare gällde på området men mot följande kriterier.

  • Arvs- och gåvoskatt ska inte utgå mellan gifta makar.
  • Arvs- gåvoskatt ska bara träffa de som ärver eller under en 10 års period erhåller gåvor överstigande 2.000.000 kronor.
  • Att nuvarande regler för fördelning i mors- respektive farsarv kvarstår.

Även i detta avseende vill jag alltså undanta de allra flesta från arvs och gåvoskatt och bara belasta de som ärver eller i gåva får ansenliga förmögenheter eller bolag.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

6 kommentarer

  1. Mia K

    Hej Anders! Att återinföra förmögenhetsskatten, kommer bara att leda till stor kapitalflykt från de mest förmögna! Det måste vara bättre att Sverige hushållar med sina nuvarande resurser och undviker stora ekonomiska åtaganden, som flyktingmottagande och sjukvård till migranter, som slängt bort sina id-handlingar på flyget. Din skissade lösning kommer bara att leda till separationer, då det är många som sparar privat för att säkra någon form av levnadsstandard som ålderspensionärer, då staten, med retroaktiv lagstiftning, absolut inte går att lita till eller på!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Mia – Jag har i en lång rad inlägg presenterat politiska åtgärder som tar ett helhetsbegrepp och skapa en hållbar och progressiv politik på alla områden.

      Med de åtgärder jag föreslagit som sätter stopp för skatteplanering (för övrigt ett område jag är expert på) så blir det ingen kapitalflykt med mindre än att den skattskyldiga flyttar från Sverige.

  2. Mia K

    Hej Anders! De åtgärder, som du presenterat för att stoppa kapitalflykt från Sverige och som du är expert på, hindrar inte att vi skattskyldiga. som har möjlighet, flyttar utomlands och väljer att skatta lägre och få bättre offentlig service där. Tydligen är nu Portugal populärt för svenskar som har råd,

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla som vill flytta är mer än välkomna att flytta – Det valet är fritt men skatteplaneringen ska stoppas då den är dålig för alla länder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Till att börja med är ditt lägg på gränsen till ett personligt påhopp även om jag väljer att publicera det denna fång därför jag vill påminna både dig och andra läsare om att jag sedan länge påtalat att ett återinförande av förmögenhetsskatt är något vi ska göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.