Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Måhända har Guillou rätt!

Det inträffar inte allt för ofta att jag delar samma åsikt som Jan Guillou, men i just denna fråga tycker jag att han träffar helt rätt när han säger att det måste bli ett slut på rädslan att blandas ihop med SD.

Bland mycket annat säger han följande i artikeln i sin kolumn:

  • ”Eftersom ingen människa vill förknippas med främlingsfientliga och islamofoba Sverige Demokrater uppstår ett intrikat problem”.
  • ”Då blockeras den politiska frågan om religions- och muslimska trakasserier i muslimskt dominerade områden där en självutnämnd religionspolis härjat sedan flera år tillbaka”.

Han beskyller i artikeln Vänsterpartiet för att förneka faktum därför att de med motiveringen om att ”sluta sprida rykten” förbjöd två kvinnliga muslimska vänsterpartister att öppet berätta om islamisternas kvinnoförtryck. Huvudmotivet till partiets ställningstagande var enligt Guillou rädslan av att sitta i samma båt som SD.

Vidare beskriver han i artikeln hur  kvasimuslimska förortsgäng tar betäckning bakom sin nyfunna tro, och hur dessa sedan terroriserar sina muslimska medsystrar.

Slutligen hyllar han ett projekt som startats i Eskilstuna i syfte att genom diskussion och utbildning lära muslimska ungdomar vad Islam säger om terrorism och muslimers roll i en sekulariserat stat. Han tycker att projekt som dessa ska stödjas och finansieras av det allmänna i SOLIDARITETENS namn.

Även om jag inte håller med om allt så är jag beredd att skriva under på att förnekelse av verkligheten är fel väg att gå.

Den förnekelselinje som används av Vänsterpartiet är ingen framkomlig väg då problemen aldrig löses bara därför att vi låter bli att prata om dem. Lösningen ligger snarare i att våga lyfta frågan och hålla debatten på en sansad och rättfärdig nivå.

Socialdemokraternas ideologi bygger på viktiga hörnstenar. KÄRLEK – SOLIDARITET – MÄNNISKORS LIKA VÄRDE är tunga ideologiska ställningstaganden. Speciellt det sistnämnda MÄNNISKORS LIKA VÄRDE gör att vi inte kan ägna oss åt förnekande.

Att problemen finns måste kastas under strålkastarnas starka ljus och debatteras i samförstånd hela vägen fram till en permanent lösning på problemen. MÄNNISKORS LIKA VÄRDE betyder att ALLA människor har rätt till en egen uppfattning och ett ett eget liv fritt från tvång och förtryck.

Dessutom tror jag att tillkomsten av de ”kvasimuslimska” gäng som Guillou beskriver går att finna i helt andra orsaker än nyfunnen religiös tro. Tillkomsten är nog snarare en effekt av nyliberal politik och ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor. När människor upplever att de lever i utanförskap och hopplöshet söker man sig till saker som ser ut att ge ens liv en mening och en betydelse. För förortsgrabbarna yttrar sig denna mening och betydelse i ett felaktigt religiöst utövande.

Därför tycker jag att vi Socialdemokrater ska visa samma mod i denna situation som vi visade när vi tog fighten för arbetarnas rätt i Ådalen 1931. Debatten måste tas även om den bitvis blir hätsk och beskyllningarna om rasism flödar från höger till vänster. JÄMLIKHET måste omfatta ALLA grupper i samhället, även muslimska kvinnor. Därför ska saken debatteras öppet och högljutt.

Sverige ska inte bestå av VI och DEM – I Sverige ska bara finnas VI!

Ingen människa, man eller kvinna har rätt att förfölja och terrorisera en annan människa därför att denne enligt deras sätt att se på saken beter sig omoraliskt eller vägrar att följa religiösa dekret. Sverige är ett sekulariserat land, och i sekulariserade länder gäller andra lagar än religiösa lagar.

Självfallet ska de som vill sedan fritt kunna välja att följa sin religion så länge som den håller sig inom vad som är tillåtet enligt Sveriges Rikes Lag då vi sedan länge har religionsfrihet i Sverige. Det jag däremot vänder mig mot är religiös förföljelse, något som avskaffades i Sverige för länge sedan.

Religion och religiös övertygelse ska komma från hjärtat – Inte från förföljelse och tvång genom förtryck! Därför är det bra att journalister som Jan Guillou lyfter denna fråga.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

144 kommentarer

  1. Lars Flemström

    En invandrare är en uländsk medborgare, som är varaktigt bosatt i Sverige, eller har påbörjat en varaktig bosättning. Om man har ett tillfälligt uppehållstillstånd på minst ett år, anses man varaktigt bosatt, enligt reglerna för folkbokföring.

    En asylsökande bör enligt denna definition inte anses som en invandrare. En person, som gömmer sig för att hindra verkställigheten av ett avvisningsbeslut, bör inte heller kallas invandrare, även om han har vistats i Sverige mer än ett år, eftersom vistelsen är illegal. Invandrare och flykting är inte samma sak, eftersom det även finns andra slag av invandrare.

    ”Utlänningar” är enligt lagen en samlingsbenämning på alla icke svenska medborgare, d.v.s. invandrare, turister och personer som vistas i landet bara en kortare tid för att begå brott. Det går inte att få fram brottsligheten hos invandrare genom fängelsestatistiken, eftersom den inte skiljer mellan asylsökande, invandrare och utlänningar av det sistnämnda slaget, d.v.s. personer som har vistats i landet bara en kortare tid för att begå brott. Detta vet SD, men fortsätter ändå att blanda ihop grupperna, i uppenbart syfte att påskina att brottsligheten är högre bland invandrare än den faktiskt är.

    En sak som talar för en lägre brottslighet hos invandrare än vad som sålunda påskins, är att invandrare, liksom övriga utlänningar, som har begått ett grövre brott utvisas, som en av påföljderna för brottet. Utvisningen verkställs vanligen efter avtjänat fängelsestraff. Det vore önskvärt att verkställigheten av straffen flyttas över till hemlandet. I så tall skulle antalet utlänningar i svenska fängelser minska.

    Till ryktesspridningen om en anmärkningsvärt hög brottslighet bland invandrare bidrar den ytterst märkliga rutinen hos svenska journalister att inte avslöja brottslingarnas nationalitet, eller ens att de är utlänningar. Man kan läsa märkliga referat av typ ”NN dömdes till fängelse i tio år plus utvisning på livstid”. Är det meningen att vi ska tro att det är etniska svenskar, som döms till utvisning?

    En invandrare som har dömts till utvisning är alltså inte längre att anse som en invandrare. Om han trots utvisningen återvänder till Sverige, så vistas han här illegalt.

    Även, om man kan anta, att utländska ligor ligger bakom sprängningarna i Malmö, så är de inte alls säkert att gärningsmännen är invandrare. Förutom att sammanblandningen framställer verkliga invandrare i en negativ dager, så underlättas utländska brottslingars vistelse i Sverige. Polisens arbete med att spåra upp och avvisa sådana personer, motarbetas ju av personer inom främst miljö- och vänsterpartiet, som tror att de hjälper personer som fått felaktiga avslag på sina asylansökningar.

    Det var ju meningen att den yttre gränskollen mellan de olika EU-länderna skulle ersättas med en ”inre gränskontroll”, men det fungerar ju inte alls. Det är ju rätt så anmärkningsvärt att Malmö kommunala bostadsbolag i flera fall inte ens vet vilka som bor i bolagets bostäder, att invandrare som har hyreskontrakt tvingas bo i sitt källarförråd för att illegala från samma land har ockuperat hans bostad, att det bor sexton personer i tvårummare, och liknande.

    Det enda skälet att inte redovisa brottslingars nationalitet är att vissa nationliteter skulle bli överrrepresenerade. Det beror på att det är lättare att ta sin in i EU från vissa länder än från andra. Förutom olika långa resvägar, finns en del specialavtal mellan forna kolonialmakter och deras f.d. kolonier, t.ex Nordafrika.

    Men vore det då inte bättre att tala öppet om detta, och förklara varför vissa nationaliteter är överrepresenterade i brottsstatistiken, än att ge sken av att brottsligheten bland invandrare är större än den faktiskt är?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Lars – Invandrare är högst sannolikt det samlingsbegrepp en överväldigande majoritet av Sveriges befolkning använder när vi pratar om människor som finns i Sverige med är födda utanför Europa. Jag tror dessutom att det rör till saken oerhört när vi som är inblandade i debatten använder oss av begreppet på ett annorlunda sätt därför att vi sitter inne med kunskapen att göra så. I sak har jag inga som helst problem med att vi gör en uppdelning – dock borde svenska folket klart känna till hur termerna används i den politiska debatten så att missförstånd kan undvikas.

      Det är därför jag i mina inlägg försöker göra skillnad på asylsökande flyktingar, EU-merdborgare och de som invandrar av andra skäl.

      Människor sm gömmer sig för att hålla sig undan verkställighet av ett beslut är ett problem för många länder. Detta problem gäller för övrigt inte bara asylsökande – samma situation återfinns bland dömda brottslingar som på olika sätt håller sig undan från ”lagens långa arm”.

      Hursomhelst tack för inlägget Lars – förhoppningsvis visar det du skrivit Alexander att saken är mer komplicerad än han vill tro.

  2. Alexander

    De problem jag och andra utsätts för är stölder, stökiga ungdomsgäng och påträngande tiggare.

    ”allmän villfarelse och lögner”

    Just det. De ”svenskar” som våldtog kvinnan på färjan var i själva verket somalier. Är det de lögnerna du tänker på?

    ”brottet aldrig skulle ha inträffat”

    IKEA-dådet i måndags hade inte inträffat om mannen varit ur landet. Så enkelt är det!

    ” kanske borde du göra detsamma i ditt”

    Visst. fast det är tråkigt när de man ska ”bonda” med stjäl, bråkar och kallar en svennejävel. Å andra sidan är det ju mitt fel. Jag får inte vara så trångsynt!

    ”skulle aldrig kunna inträffa”

    Fast det gör det under ditt partis styre. Svårt att få job när man struntar i att lära sig språket. Undrar hur de gör när socialbidragsblanketten fylls i? Kanske är ”gratistolkarna” som hjälper till…..

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då är orsakerna du störs av inte resultatet av invandringen! Allt de du räknar upp har EU-medborgare från forna Östeuropa som huvudsakliga förövare om du tittar på brottsstatistiken – Även de du kallar ”påträngande tiggare” kommer därifrån. Dessa människor är per definition inte invandrare och svåra att stoppa eftersom deras närvaro i Sverige är resultatet av EU’s regelverk rörande den fria rörligheten.

      Lögner är alltid lögner och likt den du hänvisar till finns det lögner som går i motsatt riktning.

      Om vi närmar oss människor med kärlek och ett öppet hjärta och lägger oss vinn om att vara nyfikna och be dem berätta om sig själva och om den kultur de kommer från ska du se att du slipper uttryck som svennejävel. Allt handlar om hur vi gör saker och hur vi uppträder i vår kontakt med andra människor.

      Sedan måste vi acceptera att människor följer andra seder och bruk än de vi gör – Ömsesidig respekt och förståelse för varandras olikheter handlar om att säga ifrån när de bryter mot lagar och förordningar med acceptera de olikheter som inte gör det.

      Som motargument mot din sista mening säger jag samma sak som jag sagt tidigare – Det som har inträffat historiskt har redan inträffat och kan inte ändras – det som kan ändras är framtiden och med den politik jag vill föra kommer detta inte att inträffa och utgör därför inte ett problem. Jag rekommenderar att du läser det jag skrivit i detalj så ser du att jag menar vad jag säger.

  3. Alexander

    ”Då är orsakerna du störs av inte resultatet av invandringen”

    Stölderna och ungdomsgängens härjningar är inte begångna av ”EU-medborgare” utan från Mellanöstern…. Vad säger statistiken om gruppvåldtäkter? Varifrån är de flesta förövarna?

    ”ska du se att du slipper uttryck som svennejävel”

    Precis, det är alltså mitt fel! Förlåt att jag jobbar 40 tim/vecka, inte gör något brottsligt och är trevlig mot medmänniskor. Det är ändå jag som bär skulden till att jag blir trakasserad och bestulen. De som blev mördade på IKEA kanske inte hade visat tillräcklig respekt….

    ”sedan måste vi acceptera att människor följer andra seder och bruk”

    Fast då får man också räkna med problem. Kvinnosynen är totalt annorlunda hos många som kommer hit,synen på arbete osv. Det är inte bara Zlatan och kebab!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Där har du fel – tittar du i brottsstatistiken för stölder så kommer du precis som jag att finna att ligorna som ägnar sig åt detta främst kommer från forna Östeuropa. Jag har inte tittat på någon tillförlitlig statistik vad gäller gruppvåldtäkter därför ska jag inte uttala mig om det.

      Men återigen för att få slut på gruppvåldtäkter är den bästa lösningen att lösa de grundproblem som gör att de som utför den gör så. Sannolikt går orsakerna att finna i en känsla av utanförskap och utsatthet.

      Vi ska på inget sätt politisera dådet på IKEA – Faktum kvarstår gärningsmannen kunde lika gärna varit svensk även om så inte var fallet denna gång.

      Även jag jobbar 40 timmar per vecka, ofta mer men trots det hinner jag med det jag gör vad gäller att arbeta med integration och brobyggande. har du provat att sitta ner med någon invandrare och därför att du är intresserad av dem och deras bakgrund bett dem berätta vem de är, vartifrån de kommer och hur och varför de följer de seder och bruk de gör?

      När jag pratar om seder och bruk pratar jag om helt andra saker än de du nu tar upp. Jag skrev att man om man vill bo i Sverige ska följa svensk lagstiftning – Människors lika värde är en av grunderna till att vår lagstiftning och vårt regelverk ser ut som det gör. I detta ingår att arbeta och ge kvinnor samma rätt som en man. Detta har jag påtalat för många av mina invandrarvänner och de har inga problem med detta därför att jag förstår vart de kommer från och hur deras sätt att se på saker får den att både medvetet och omedvetet agera på ett visst sätt. Det är just därför att jag förstått detta och därför att jag kan föra diskussionen på en nivå som de kan relatera till som jag kan få dem att inse att detta inte fungerar i ett sekulariserat land som Sverige.

      Därför har vi så vitt jag vet ska tilläggas något kvinnoförtryck i mitt kvarter – här umgås även muslimska kvinnor med både svenska och invandrade män utan problem.

  4. Alexander

    ”Där har du fel”

    Jag pratar om mina upplevelser där jag bor. Där är det folk från Mellanöstern som ställer till problem.

    ”en känsla av utanförskap och utsatthet”

    Eller så har det att göra med den GENERELLA kvinnosynen i de länder förövarna kommer ifrån.

    ”Vi ska på inget sätt politisiera dådet på IKEA”

    Fast så fort en tiggare åker på spö ska vi ta upp SD. Samam sak när Breivik utförde sitt dåd. Dina partivänner spred mycket skit om Åkesson.

    ”ge kvinnor samma rätt som en man”

    Fast badhusen inför speciella öppettider pga att musliemr inte vill blanda kvinnor och män. Skadestånd utdöms till mannen som vägrade ta en kvinna i hand. Är dessa saker okej i din värld? Det är ju solklart att det är en anpassning till Islam. Vad kommer härnäst? Kanske skilda platser på bussarna? Det är ju bara att titta i förorterna som snart liknar en muslimsk stat, och inte en enda politiker törs förbehållslöst säga att det är oacceptabelt. Yttrar sig någon måste det alltid tilläggas att svenska män också är elaka som inte diskar….

    ”har du provat att sitta ner med någon invandrare?”

    Jag har haft och har daglig kontakt med invandrare. Problemet är att många av dem är totalt ointresserade av att anpassa sig. I stället är det krav efter krav, och får man inte de tillgodosedda är vi rasister.Det senaste är rasistiska plåster som nu också måste finnas i svart, och naturligtvis ska apoteken genast fixa det. Uj vilka problem!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då föreslår jag att du pratar med de som ställer till problemen och försöker få dem att berätta vad som ligger bakom deras handlande om du går till roten med att hitta orsaken – Personligen tror jag att orsaken är en känsla av hopplöshet och utanförskap.

      Att många har en annan kvinnosyn är våran går bara att förändra om vi kan föra en debatt med dem grundad på kunskap om varför de tycker som de gör – Om så sker kommer resultatet att bli samma som i det område där jag bor och sådana problem saknas.

      Jag är väldigt noga med att inte skylla på SD utan att ha belägg för att det är en SD medlem som utfört dådet. Vad mina partivänner gör kan jag inte ta ansvar för – Dock lovar jag att göra allt som står i min makt för att få dem att avstå från sådant i framtiden.

      Speciella badtider i landets badhus för kvinnor förekom även när jag växte upp så jag ser inget underligt i detta då det handlar om att visa respekt för de som inte känner sig bekväma i annat fall.

      Jag törs definitivt säga att alla initiativ som inte följer svenska lagar och regler är förkastliga och att sådant ska stoppas och beivras. Sverige är ett sekulärt land därför måste alla som vill bo här anpassa sig till detta.

      De upplevelser du relaterar till i slutet är resultatet av att vi allt för länge underlåtit att ställa krav på allt och alla. Samma inställning hittar du även bland ungdomar som ger fullständigt f-n i vad allt respekt och artighet heter och som klagar på allt och alla utom på sig själva.

  5. Alexander

    ”Då föreslår jag att du pratar med dem som staäler till problemen”

    Känns lagom kul att sätta sig ner och prata med kriminella människor som förstör för en.

    ”Jag ser inget underligt i det”

    Det är en direkt anpassning till Islam och frågan är vad som sker härnäst. Vad tycker du om att moskeér har skilda ingångar för kvinnor och män?

    ”måste alla som vill bo här anpassa sig”

    Fast det sker ju inte när vi ger efter för krav från muslimer! Badtiderna och handskakningsdomen är två exempel, Jag har inte hört någon politiker kritisera detta. Ingen törs ju säga någonting om muslimer för då kommer rasistkortet fram. Hur ska du kunna ändra på det när det gått så långt som det gjort? Uppdrag Gransknings reportage om imamer bemöttes med största möjliga tystnad från toppolitikerna. Tänk dig om det varit en präst som sagt likadant…..

    ”att vi allt för länge undlåtit att ställa krav”

    Och ingen ändring är i syne så länge MP och V dikterar villkoren. Lycka till med att få de att ställa krav!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Då måste jag fråga om du när du kallar dem kriminella vet om de är dömda för brott, själv sett att de begår brott eller om det bara är hörsägen?

      Sedan måste vi visa tolerans mot alla i vårt samhälle och jag är helt säker att din bild av dem du refererar till skulle ändras om du tog dig tiden att verkligen lära känna dem.

      Fördomar om andra är oftast grundat på rädsla och dålig kunskap om dem man är rädda för.

      Speciella badtider för kvinnor är på inget sätt en anpassning till islam – det är en gammal svensk sedvänja att ha det på detta sätt.

      Jag har hela tiden sagt att jag inte har några som helst problem med att kritisera det som kritiseras bör om jag ser det med egna ögon eller om jag har tillräckligt mycket fakta i målet för att kunna bilda mig en klar uppfattning om vad som hänt. Så du ska inte likställa mig med andra politiker du mött eller debatterat med.

      Att moskeer har skilda ingångar för män och kvinnor är något som gäller för alla moskeer i hela världen och jag har inget problem med detta då detta faller in under lagstiftningen om religionsfrihet. Om muslimer däremot vill praktisera denna sedvänja i andra miljöer än i mosken då kommer jag att reagera och påtala att detta inte är acceptabelt i vårt land.

      Även jag har sett inslaget om imamerna och reagerade självfallet på vad de sa när de trodde att detta inte filmades. På samma sätt har jag kritiserat det och påtalat hur fel det är så länge de lever i ett sekulariserat land som Sverige. Vad andra politiker gjort eller inte gjort varken kan eller kommer jag att ta ansvar för.

      Jag är både en inbiten optimist dessutom med gedigen erfarenhet av att hårt och idogt arbete lönar sig – Så även i detta fall enträgen vinner och förr eller senare kommer det att bli på det sätt jag förespråkar.

  6. Lars Flemström

    Om man bor i ett område med 80 % invandrare, är det klart att de flesta brott som begås i det området begås av invandrare. Jag har talat med många yngre sverigedemokrater om detta, och de blir mycket förvånade när jag säger att det var hög brottslighet i samma områden även före den stora invandringen. Som äldre minns jag den tid, när man vände sig om och glodde, om man mötte någon med ett asiatiskt, afrikanskt eller arabiskt utseende på gatan.

    Anders har helt rätt i att ”allmänheten” sällan skiljer mellan begreppen invandrare och utlänning, och inte blir det lättare av att invandrare formellt är utlänningar. Något särskiljande begrepp för de, som är utlänningar men inte invandrare (d.v.s. ej varaktigt bosatta i landet) finns tyvärr inte. Om det hade funnits, hade vi kunnat läsa reportage i stil med ”En invandrare och en utlänning dömdes till långa fängelsestraff och livstids utvisning. Folk, som läser detta skulle fråga sig ”Men vad är nu detta? Är inte invandrare och utlänning samma sak?”

    Med den sammanblandning som nu sker, bl.a. därför att media mörkar brottslingars nationalitet och status (invandrare, asylsökande eller utlänning av annat slag) så kommer ju brottsligheten bland invandrare att framstå som större än vad den faktiskt är, samt brottsligheten hos utlänningar av annat slag (bl.a. utländska ligor som vistas i Sverige bara medan de begår brott) att framstå som mycket mindre än den faktiskt är.

    I stället för att diskutera det allvarliga samhällsproblem, som den utländska brottsligheten i Sverige faktiskt är, fastnar vi i en diskussion om personer med viss hudfärg eller ursprung är mer benägna att begå brott än andra. Som jag skrev förut beror andelen kriminella av samtliga med en viss etnicitet, som bor eller vistas i Sverige, på flera faktorer, bl.a. avståndet till Europa samt på de formella hindren för gränspassage är. Och det kan skilja avsevärt mellan flyktingar och medlemmar i kriminella ligor,

    Att dessa kan härja så fritt, som de gör, speciellt i södra Sverige, utan att hindras av effektiva polisiära insatser beror delvis på den hjälp som ligorna får av miljöpartister och vänsterpartister ochandra ”antirasister”, som tror att de hjälper flyktingar, som har fått felaktiga avslag på sina asylansöknngar. Polisen hindras i sitt arbete, exempelvis genom förbud mot ”inre gränskontroller” i Stockholms tunnelbana. Argumenten från ”antirasisterna” är t.ex. att de illegala inte får hindras att komma till sina jobb.

    De, som lider allra mest av detta är de legala invandrarna – samt de etniska svenskar som bor i samma stadsdelar, som det bor många invandrare i. När personer, som inte ens har rätt att vistas i Sverige, kriminella ligor och extrema islamister tar över hela stadsdelar i Sverige, och när legala invandrare inte vågar avslöja vad de ev. har sett för polisen, p.g.a. rädslan för hämnd. När det bor sexon personer i en tvårummare i Malmö, och en legal invandrare med hyreskontrakt tvingas bo i sitt källarförräd, eftersom de illegala har ockuperat hans lägenhet. När Malmö kommunala bostadsbolag inte längre vet vilka som bor i bolagets lägenheter.

    Så visst finns det problem, som borde diskuteras, och nog tror jag att många SD-medlemmar talar ur egen erfarenhet och inte är lurade, när de talar om problem och konflikter. Men som parti har SD inget att tillföra debatten, eftersom partiledningen spär på fördomar, missuppfattningar och felaktiga slutsatser. Även om allt skulle vara frid och fröjd kvarstår problemet att ingen vill känna sig som en främling i sitt eget land, men det gör man ju om 80 % av grannarna är invandrare, med en egen kultur och talar ett annat språk sinsemellan, även om de behärskar svenska språket.

    Det värsta är kanske att inte bli trodd på sina ord av den politiska överklassen, när man berättar om vad man själv har upplevt, utan blir utskälld antingen för att själv vara rasist eller lurad av rasisterna. .

  7. Alexander

    De här personerna är dömda för brott.

    ”din bild skulle ändras”

    Och du borde naturligtvis sätta dig ner och prata med Breivik. Alla förtjänar tolerans.

    ”faller in under lagstiftningen om religionsfrihet”

    Man kan ju tycka att alla politiker som nu för tiden är ”feminister” borde reagera. Stefan Löfvén t ex, han är ju kritisk till att de är så få kvinnliga chefer. Däremot är skilda ingångar och diskriminering okej i moskeén.

    Antagligen tycker du att Avpixlat är en hatsajt, men läs gärna Merit Wagers senaste inlägg om åldersfusk bland ensamkommande barn och hur många som gömmer sig efter att ha fått avslag. Har du någon kommentar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om de är dömda har de säkert avtjänat sitt straff. Jag tror inte bilden skulle förändras på det sätt att jag skulle undvika att lära känna dem och försöka förstå varför de gjort det de gjort. Det finns förklaringar till allt och jag är helt säker på att den inte beror på att man får göra så i det land de kommer från.

      Om vi tittar på fallet Breivik så finns det med all säkerhet förklaringar i hans levnadsbetingelser före brottet som är orsaken till att det inträffade. Men det innebär inte att han inte ska sona sina brott och ta sitt straff.

      Moskeer har som jag sagt skilda ingångar oavsett vart i världen de finns – Det är en del av religionen Islam och en fråga om vi ska tillåta religionsfrihet eller inte?

      Jag har skrivit flera inlägg om feminism och om hur fel det är att likställa feminism med JÄMLIKHET och JÄMSTÄLLDHET enbart i könsfrågan. JÄMLIKHET är för ALLA i ALLA frågor och inte relaterat till en kamp mellan könen.

      Att det är fler män än kvinnor som jobbar som chefer är ett helt annat problem och har inte med JÄMLIKHET att göra.

      Jag läser av princip inte Avpixlat så det är uteslutet – Att människor ljuger om ålder och gömmer sig vet jag sedan tidigare och som vanligt svarar jag att detta blir betydligt svårare med den politik jag vill föra.

  8. Alexander

    ”ska vi tillåta religionsfrihet?”

    Vad tycker du själv? Islams syn på homosexualitet är inte så trevlig,ska vi bara blunda även för den? Ponera att det kommer krav på skilda platser i bussar för kvinnor och män, hur gör vi då?

    ”Jag läser av princip inte Avpixlat”

    Om du gjort det hade du sett att det bara under de senaste månaderna antagligen ”försvunnit” tusentals människor som fårtt avslag. Måhända en ny IKEA-man?

    ”det blir betydligt svårare med den politik jag vill föra”

    Fast under tiden då? Vad gör vi med alla illegal människor som är krigsskade och traumatiserade? Jag hoppas att jag slipper möta dem….

    Nu har Löfvén uttalat sig! Han oroas över det hotade människovärdet och nämner attacker på tiggare och människor som står upp för allas lika värde. Inte ett ord om IKEA……

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Särskilda platser i bussar för män och kvinnor eller andra saker som strider mot Sveriges lagar och regelverk kan aldrig komma på fråga oavsett om det är religiöst betingat. Vi har beslut i Sveriges Riksdag på att Sverige ska vara sekulärt och fritt från religiösa lagar och så ska det förbli.

      Även många kristna samfund är emot homosexualitet, Jehovas vittnen, Katolska Kyrkan (även om ändring ser ut att vara på gång), Mormoner med flera så jag ser ingen anledning att peka ut islam då de är långt ifrån ensamma om sin syn.

      Jag har ingen aning om hur många som gått under jorden och håller sig undan utvisning då jag aldrig sett någon statistik från Migrationsverket som visar detta. Att det skulle vara tusentals är dock något jag betvivlar starkt.

      Under tiden vi skapar en hållbar politik så är svaret att vi får leva med dagens situation.

      Damberg har avlagt ett möte på IKEA – Som jag sagt när alla fakta ligger på bordet och åtalet är klart då kommer ett uttalande ska du se.

  9. Alexander

    Trots allt fick en man som vägrat ta en kvinna i hand skadestånd. Att Islam flyttar fram sina positioner kan väl ingen blunda för?

    ”vi får leva med dagens situation”

    Jaha, illegala invandrare som kanske är beredda till i princip vad som helst. Det låter tryggt! Rena dårhuset!

    ”Jag har ingen aning om hur många som gått under jorden”

    Man kan ju tycka att Löfvén med flera borde vara intresserade av att göra något åt det, fast det verkar inte vara så viktigt. Kanske en ny amnesti? Det beslutet sände fina signaler……..

    ”då kommer ett uttalande ska du se”

    Ja, först måste de kunna skylla på SD.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inte läst det aktuella domslutet eller sakframställan varför jag inte ska uttala mig i det fall du refererar till. Dock tror jag att skadeståndet beror på andra faktorer än handskakningen i sig. Om du har tillgång till rättsdatabasen och vet målnummer kan du kopiera in det i nästa kommentar så ska jag läsa domen. Jag är utbildad jurist så att tyda domslut är inget problem för mig.

      Jag tror nog att de allra flesta som gått under jorden gjort det för att hålla sig undan och därför inte utgör något hot överhuvudtaget. Och ja fram tills dess vi har sjösatt en komplett ny och fungerande migrations- och integrationspolitik har vi inget annat val än att leva med situationen som den är.

      Om du läser mina svar så ser du att jag sagt att vi ska komma tillrätta med detta och det inkluderar även de som gömt sig – Dock har Sverige betydligt större problem och utmaningar att lösa innan vi inleder jakten på alla som gömt sig.

      Att uttalandet dröjer beror på att man innan man uttalar sig måste ha alla fakta på bordet så att uttalandet blir rätt. Jag är 100% säker på att ingen ansvarig politiker kommer att lägga skulden på SD.

  10. Alexander

    Från Västtrafiks personalrum:

    Gästkort till asylboende i Rävlanda

    ”Med anledning av att förare vid upprepade tillfällen, med ord och gester hotats av biljettlösa resenärer så har Västtrafik tagit fram en tillfällig lösning.

    Lösningen bygger på att asylboendet vid Rävlanda eftervårdsklinik försörjs med Västtrafiks gästkort vilket de i sin tur delar ut till de boende.

    Vad säger du? Löfvén? Mona Sahlin?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som verksam inom kollektivtrafiken förstår jag att man använt denna tillfälliga lösning. I normalfallet, eller ska jag säga i den delen av landet där jag är verksam får alla som bor på asylboendet ett reskort som innebär att de kan resa mellan skolan och boendet, samma sak gäller för övrigt svenska skolbarn. Detta kort fungerar under skoltid och berättigar till obegränsat antal resor. SFI startar i regel långt före den vanliga skolan och det inträffar varje år att det blir ett glapp innan dessa skolkort delats ut till alla. Övrig tid ska resenärerna betala vilket för övrigt gäller alltid för de som inte studerar. Hos oss har det inte varit några problem med detta och ”brygglösningen” i samband med terminsstart är just en ”brygglösning”.

      Alexander om du ska debattera en fråga som denna ta då fram alla fakta och fråga ansvariga på Västtrafik om den egentliga anledningen i stället för att dra egna slutsatser och sprida felaktig information.

  11. Alexander

    ”förstår att man använt denna tillfälliga lösning”

    Att chaufförerna hotas är alltså inte heller det något problem? Människor som fått sina liv räddade beter sig minst sagt underligt….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att chaufförer hotas är alltid ett problem men det är på inget sätt isolerat till invandrare – Det inträffar minst lika ofta att chaufförer hotas och får höra okvädesord även från svenskar som inte vill betala.

  12. Alexander

    Jag antar att Västtrafiks information är den rätta. I Kalmar delades busskort ut som gällde dygnet runt, för att de ”skulle ha något att göra”. Förstår du inte att folk reagerar? Tidigare har invandrarbarn fått subventionerat körkort, och andra förmåner som inte gäller svenskar. Sker det omvända gapas det om rasism.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla skolkort gäller dygnet runt och för ett obegränsat antal resor så ser det ut både för svenska och invandrade elever och i de allra flesta kommuner.

      Subventioner för körkort och annat har upphört så vitt jag vet om det inte är så att körkortet ingår i en yrkesutbildning och därför är gratis. Något som för övrigt gäller alla som deltar i utbildningen utan att göra skillnad på om de är svenska eller invandrade.

  13. Alexander

    ”det är på inget sätt isolerat till invandrare”

    En av mina bekanta kör buss. Han är socialdemokrat. Enligt honom är det invandrare som till 95% står för hot. Dessutom är det av en tillfällighet i invandrartäta områden som bussar och andra samhällstjänster upphört pga hot….

    ”har upphört så vitt jag vet”

    Stämmer inte. Konstigt nog reagerar ingen på den uppenbara diskrimineringen som sker. Det är okej så länge invandrare gynnas ,någon annan slutsats kan man inte dra av den totala tystnaden från politikerna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man kör i ett område där 80% av invånarna är invandrare så är det säkert så att hoten eller snarare käftandet kommer från invandrare. Är det 80% svenskar som bor i området står de för största delen av hoten och käbblet. Sedan är det ytterst få områden som förlorat sin trafik därför att hoten är för många och för svåra.

      Jag har inte sett ett enda fall där någon fått körkortet betalt om det inte är så att körkortet är en del av en yrkesutbildning. Därför väljer jag att tro att det du vill påskina är en skröna som sprids på Avpixlat med fler sajter och som saknar verklighetsförankring. Om du vill hävda att så är fallet vill jag i sådana fall att du pekar ut ett specifikt fall så att jag kan kolla beslutsgrunderna till det du påstår.

  14. Alexander

    Min kompis kör i blandade områden där invandrarna definitivt inte är i majoritet. Fast naturligtvis har han fel och du rätt. Du är ju socialdemokratisk politiker som står för SOLIDARITET och ALLAS LIKA VÄRDE. Ingen ska minsann sprida några myter om invandringens problem.

    ”Jag har inte sett enda fall”

    Så här säger Anett Aulin:

    De ensamkommande barnen som sköter sig och skjuter till egna pengar, kan få tre körlektioner och en halkkörning. Är inte det en subvention?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Även jag brukar köra buss och varken jag eller mina kollegor upplever saken på det sätt du framställer den.

      Till det sista påståendet säger jag som i förra kommentaren visa mig vart jag kan läsa om hela beslutet så ska jag titta på alla fakta och därefter kommentera.

      Dock kan jag säga att många studieförbund erbjuder gratis teorilektioner dessutom på flera på några av de språk som Trafikverket tillhandahåller i samband med sina teoriprov. Men det ska tilläggas att denna möjlighet är densamma för både svenska och invandrade barn. Jag vet till och med studieförbund som ger ”gratis” körlektioner i egen regi – även dessa är öppna för både svenska och invandrade barn.

      Det kanske är fenomen som dessa dina källor refererar till?

  15. Alexander

    Enligt Anna Haraldsson har upplägget i grova drag gått ut på att individen satsat 5000 kr och kommunen dubblat den summan.

    Roland Gottfridsson:

    Men det får man prata med regeringen om, varför det funnits pengar att söka just för invandrare.

    Hämtat från Laholm. Kommentar?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För att kommentera vill jag läsa beslutet i det aktuella fallet för att ha alla fakta på bordet. Utan dessa blir allt bara en spekulation utan verklighetsförankring.

  16. Alexander

    Oavsett vad du säger så har diskriminering av svenskar utförts av våra myndigheter. Försök att föreställa dig om det varit tvärtom, nu bryr sig ingen politiker. Vedervärdigt!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      All diskriminering oavsett vem som diskrimineras är fel och ska kritiseras och rättas till.

      Jag bryr mig om alla sådana fall, och finns bevisning på att någon blivit diskriminerad på grunder som är klar och tydlig diskriminering ska dessa fall rapporteras till Diskriminerings Ombudsmannen så att de kan rättas till och så att den som diskriminerats får ersättning för lidandet.

      Detta förfaringssätt gäller alla diskrimineringsfall och oaktat av om det är en svensk eller en invandrare som blivit diskriminerad – Vi har en stark lagstiftning gentemot diskriminering i Sverige.

  17. Alexander

    Tycker du inte att det är märkligt att ingen reagerat på detta? Om en glass är svart är var och varannan politiker ute och ”fördömer”, men nu är det tyst som i graven. Ser du verkligen ingen röd tråd?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser ingen anledning att reagera om en glass är svart eller vit då färgen på glassen inte har något med politik att göra.

      Om något har jag reagerat och gör allt som står i min makt för att lyfta och debattera alla frågor – även de svåra. Min politiska gärning handlar om vad vi kan göra för att skapa en bättre och ljusare framtid – Inte om att skuldbelägga den ena eller andra för historiska händelser som inte kan fås ogjorda.

      Historien och det som hänt bakåt fyller ett enda syfte och det är att titta på vad som gått snett för att sedan rätta till detta så att det inte upprepas i framtiden. Det är mot den bakgrunden jag skriver, tycker och lägger fram förslag till en förändrad politik.

  18. Lars Flemström

    Varför inte fortsätta diskussionen i anslutning till något nyare inlägg? Sedan tycker jag att sign Alexander kommer med många orationella argument, som inte alla kan vara självupplevda eller från trovärdiga källor. Det är svårt att vinna en diskussion, genom att ständigt dra fram nya argument, som är lika eller mer svårkontrollerade än de tidigare. Nu har allt avhandlats från brottslighert bland invandrare till gratis körkort för invandrare.

    Men låt oss då erkänna att även orationella argument bör beaktas, om de är relevanta. Människan är inte en helt igenom rationell varelse, utan styrs i ganska hög grad av känslor, önsktänkande och förutfattade meningar. Som exempel skäms invandrare sällan för att säga att de hoppas att en nyinflyttad granne också är en invandrare från samma land som de själva. Men vad händer om en svensk säger samma sak? Som svensk blir man beskylld för att vara rasist, om man själv flyttar, så att man får svenska grannar.

    Jag läste någonstans att beskäftiga sossar och miljöpartister (förstås!) i något sydsvenskt landsting hade röstat för en motion från vänsterpartiet om gratis länskort på bussar och tåg för asylsökande. Upphör gratisresorna när man har fått sitt uppehållstillstånd? Nu ville vänsterpartiet gå vidare med gratisresor även för pensionärer. Detta är typiskt för Vänsterpartiet, och inte första gången som de rycker undan den finansiella grunden för den utbyggnad av kollektivtrafiken som vi såväl behöver. Det är också typiskt för Mp och en viss grupp illa verklighetsförankrade vänstersossar att stödja sådana här dumheter från V.

    Men är det då förvånande att flyktingar, som redan fått uppehållstillstånd i något annat EU-land, kastar sina papper, och fortsätter till Sverige – det ”socialistiska landet där allt är gratis” – och söker asyl på nytt? Knivmannen i Västerås, hade – som väl de flesta numera vet – redan fått asyl i Italien. Flyktingsmugglares pris för att transportera någon från Italien till Sverige är runt 14.000 kr. Vid återkomsten till Italien väntade en skuld till maffian eller någon maffialiknande organisation. Så man ka förstå att han var desperat och uppenbarligen försökta ta sitt eget liv. Vilket dock inte rättfärdigar morden.

    Dock tycker jag att skulden, om den ska läggas på någon annan än mördaren själv, ska läggas på dem, som spelar flykgingsmugglarna i händerna, och det är de Mp och V, samt vissa socialdemokratiska och borgerliga politiker, som motarbetar alla krav på en återgång till den mer reglerade invandringspolitik, som har varit S-politik sedan Olof Palmes tid under 1970-talet. Vill bara påmninna om att vi hade en stor invandring av ”papperslösa” i början av 2000-talet också. Då uppdagades att en högt uppsatt tjänsteman, som själv tillhörde det tyska miljöpartiet, i den dåvarande rödgröna regeringen i Tyskland, var inblandad i en liga som sålde viseringar från Ukraina till Tyskland, där köparna kanstade sina papper och fortsatte till andra delar av EU.

    Så till de orationella, men nog så viktiga argumenten. Att vara en ung svensk man i ett område med 80 % invandrare kan betyda att äktenskapsmarknade är begränsad till de 20 %-en svenska flickor. Det är många unga killar som har blivit SD-are, seda de dejtat invandrartjejer och blivit mordhotade av tjejernas bröder – som kallar de svenska tjejerna för ”horor”, och i värsta fall behandlar dem därefter. Det är därför som SD-anhängare så ofta tjatar om att invandrarna ska tvingas ”ta seden dit man kommer”, och ”Passar inte våra seder, så åk hem!”.

    Här hjälper ingen olbigatorisk undervisning i svenska språket för att få uppehållstillstånd, viket jag är helt emot. De, som ändå inte vill rätta sig efter våra svenska lagar och seder, ska inte tvångskonverteras till svenskar, utan åka hem när de kan göra det utan risk för liv och lem. Obligatoriska språktest skulle bara dra med sig ett tungrott system för disp

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Helt rätt Lars. Dock har jag lovat att inte värja mig från att kommentera så länge det kommer avvikande meningar och rena personangrepp inte förekommer i kommentarerna, det är därför jag fortsätter svara på Alexanders kommentarer.

      Vissa kommentarer väljer jag att publicera utan egen kommentar då det inte finns något i kommentaren som behöver bemötas.

      I övrigt så får jag berömma dig för en mycket välskriven kommentar och säga att jag delar uppfattningen att gratis kollektivtrafik för alla är fel väg att gå. Att de som går i skolan får åka gratis under skolåret är en gammal sedvänja och ska inte ändras. Och att eventuellt ge landets pensionärer gratis kollektivtrafik är sannolikt ett samhällsekonomiskt riktigt beslut i städer där detta är möjligt – Dock är den stora frågan om ett sådant förfarande är speciellt JÄMLIKT då det inte omfattar alla äldre på grund av att stora delar av landsbygden och Norrlands inland saknar fungerande kollektivtrafik. En rättvisare lösning måste därför arbetas fram vilket innebär att alla pensionärer får samma subvention för sitt resande.

      Jag har i många inlägg sagt att Sverige är ett sekulärt land och att religiösa lagar eller regelverk därför inte ska tillämpas. Svenska lagar och regler ska gälla för alla som vill bo och leva i Sverige utan undantag. Detta var vad jag behövde följa under den tid jag levde i Malaysia, UAE med flera länder och därför är det inget konstigt att samma sak ska gälla i Sverige.

  19. Lars Flemström

    Jag är motståndare till gratis kollektivtrafik även för pensionärer. För det första är det inte jämlikt. För det andra måste man tänka på vad den förlorade biljettintäkten hade kunnat användas till. Reducerat pris kan vara kommersiellt rätt. Om en pensionär, som spenderar 500 kr ´per månad på resor mellan A och B (exempelvis Vännäs-Umeå) erbjuds att köpa ett länskort för halva priset (750 kr /mån), så blir det en vinst för både Länstrafiken, som får in mer pengar, och för pensionären, som får möjlighet att turista i eget län.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg:

      Då är vi i vart fall överens om en fråga Lars. Det var precis det jag sa i mitt svar – Om det överhuvudtaget ska ske måste det bli JÄMLIKT för alla pensionärer.

  20. Alexander

    Lars får tro och tycka vad han vill om mina upplevelser och argument. Det är väldigt många som instämmer och börjar känna en uppgivenhet. Ni får gärna sitta på de hästar som är lite högre, men jag tror att ni snart inser att vi nått vägs ände med invandringspolitiken. Alla andra länder kan väl inte vara rasistiska?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad du inte verkar förstå Alexander är mitt budskap om att en väl fungerande integrations- och migrationspolitik kommer inom kort. Vi kan inte rulla tillbaka tiden och göra historiska händelser ogjorda – vad vi däremot kan göra är att förändra framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.