Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Partival eller personval?

Rubriksättningen är kanske inte den allra tydligaste? Dock avser jag med den vilken typ av valsystem vi ska använda och vilket personligt ansvar som rimligen borde följa med densamma. Jag ska därför bygga vidare på de tankar och synpunkter min partikamrat Lennart Holmlund i Umeå framförde på sin blogg

Problematiken som Lennart lyfte upp är att människor kandiderar för ett visst politiskt parti i valet. Efter valet lämnar de partiet men stannar kvar i den församling de valts in i som politisk vilde. När så sker blir det FEL, både för partiet och för den som röstat på kandidaten i fråga. Alldeles speciellt så blir det när det handlar om de som röstas in på partilistor utan att bedriva personvalskampanj.

Det kan ALDRIG vara så att enskilda beslut ska tillåtas äventyra väljarnas viljeyttringar visade i fria val.

Jag tror att de allra flesta väljare röstar på politiskt parti i första hand – Därefter på kandidat. Även vid personvalskampanjer är jag rätt säker på att kandidaten i fråga aldrig (än i undantagsfall) skulle fått rösten om denne kandiderat före ett annat parti än de utgav sig för vid valtillfället.

Att komma tillrätta med problemet är på inget sätt lätt. Dock måste vi sätta klara och tydliga regler för att förhindra att den politiska majoriteten och väljarnas viljeyttring förändras därför att enskilda individer väljer att efter valet svika det parti på vilkens mandat de gick till val på.

Att ha situationer likt den i Nordmaling där de som röstats in på Socialdemokratiska mandat senare lämnar partiet för att bilda ett nytt parti för att sedan styra kommunen via detta nya parti med hjälp av Alliansen är både FEL och högst odemokratiskt. Samma gäller för alla som röstats in på mandat av att tillhöra ett parti men sedan väljer att hoppa av och bli politisk vilde alternativt byta parti under mandatperioden.

Att det måste stå människor, och självfallet även politiker fritt att ändra sig och byta politisk åsikt och parti vänder jag mig inte emot. Vad jag vänder mig emot är att man kan göra så utan att bli tvingad att ställa den plats man blev inröstad på till förfogande för en annan kandidat från det parti man blev inröstad för.

Slutsatsen är således att vi måste strama åt regelverket när det gäller val till politiska församlingar och vad konsekvenserna blir av utträde ur det parti på vilkens mandat man sitter på i valda församlingar.

Jag föreslår därför att det blir tvingande att avsäga sig platsen och släppa fram en ersättare från samma parti om man under mandatperioden väljer att gå ur det parti på vilkens mandat man sitter. Samma sak ska självfallet gälla om man på grund av partifientliga eller olagliga handlingar blir utesluten ur sitt parti.

I en demokrati måste demokratiska spelregler gälla på alla plan – Inte minst i politiska församlingar! Därför bör vi se till att göra nödvändiga förändringar i god tid innan nästa val.

En annan fråga vi bör ställa oss är om dagens system med personval där man kandiderar för ett parti men ändå bedriver personvalskampanj är speciellt lyckad?

Kanske vi ska återgå till att rösta på politiskt part utan personval likt tidigare?

Det andra alternativet kan vara ett system med enbart personval som föregås av ett internval på partinivå där ALLA partimedlemmar röstar för att fastställa hur den lista partiet ska gå på val till ska se ut? Om vi väljer detta alternativ speglar det som jag ser det bättre partimedlemmarnas åsikter än det system som gäller idag där ett fåtal partiföreträdare fastställer listan.

Dock har jag ingen färdig lösning för hur detta skulle gå till varför jag är öppen för förslag och debatt i ämnet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.