Äktenskapsfrågan

Tyvärr har försöken att hitta en lösning i äktenskapsfrågan med alliansen gått om intet, nu överlämnas frågan till riksdagen för avgörande.

Kristdemokraterna har föreslagit en civilrättslig lösning för samlevnad mellan både hetero och homosexuella par. Detta skulle innebära att begreppet äktenskap lämnades tillbaka till kyrkorna och samfunden, samtidigt som alla par får en juridisk reglering av sin samlevnad.

Helt enkelt att staten hjälper alla par oavsett sexuell läggning att skapa trygga juridiska parförhållanden.

RFSU har gått på kristdemokraternas linje och förordat systemet där den juridiska vigseln läggs på en myndighet t.ex. Länsstyrelsen som är öppen för alla och följer äktenskapslagstiftningen.

Därefter ska man kunna manifestera sin kärlek på det sätt som man själv behagar, en ceremoni i kyrkan, i ett samfund eller en bröllopsfest.

Detta system finns till exempel i Italien och Frankrike. Det som krävs är att kyrkan och frikyrkorna lämnar ifrån sig vigselrätten.

Detta alternativ skulle kunna bli den breda kompromiss som de flesta människor kan ställa sig bakom. Synd att inte våra Allianskollegor tog den chansen.

2 kommentarer

  1. www.bloggnissen.se

    Jag har så svårt att förstå varför kyrkan är livrädd för att äktenskapet inte kan finnas mellan två människor av samma kön!!??

    Ska det vara så farligt med kärlek…

  2. Evelin Heutmann

    Självklart! Den av Kd presenterade ”lösningen” är en självklarhet i t.ex. Tyskland och Schweiz, dar man alltid vigs borgerligt först och sedan kyrkligt om så önskas. Kyrkan har ingen juridisk vigselrätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.