Gaza, demonstration och Rönnmarks agerande

Var själv på plats och upplevde demonstrationen i lördags på Rådhustorget mot kriget som pågår i och kring Gaza. Förstår den förtvivlan som finns hos många människor över det som nu händer i Mellanöstern. Den måste också få uttryckas som t ex i lördags genom en demonstration.

Stämningen var dock emellanåt väldigt hotfull. Ur högtalarna strömmade en sång om att bl. a. "krossa sionismen" och "vi skickar raketer på våra fiender" etc. Inte verkade det för mig finnas utrymme för några fredssamtal.

Ett flertal politiker fanns närvarande. Marie-Louise Rönnmark, socialdemokrat och kommunfullmäktiges ordförande, Alireza Mosahafi, miljöpartiets gruppledare i Umeå, Jan Hägglund från rättvisepartiet, Lasse Jakobsson från vänsterpartiet m.fl.

Dessa personer talade väldigt lite om anledningen till det som nu händer på Gaza. De mer gav bränsle till den ensidiga bilden av kriget.

Att Israel någon gång måste agera mot Hamas dagliga raketattacker kan ju inte vara någon överraskning för någon.

Palestiniernas indirekta hjälp till Hamas att kunna skjuta raketer på Israel, att kunna få in vapen till Gaza från framförallt Iran, att "gömma" Hamassoldater bland civila etc. hörde jag ingen tala om.

Frågan är, vilket ansvar har palestinierna själva för vad som nu händer i Gaza? Hur agerar palestinierna i Sverige för att avväpna Hamas för att därigenom vara delaktig i fredsarbetet?

Marie-Louise Rönnmark borde berätta varför hon ställer upp i en demonstration som uttryckligen har som ett mål att krossa Israels rätt till ett eget land (krossa sionismen innebär i praktiken det)?

På riksplanet förbluffas jag över är att genom alla år har de makthavare som sysslar med utrikespolitik känt till vad Hamas har haft i sinnet. Frågan är varför man har tigit ända tills nu?

Det som händer just nu i Gaza är outhärdligt. Det är smärtsamt för alla människor som drabbas av krigsmaskineriets omänsklighet.

Alla människor har ett unikt och okränkbart värde, oberoende av var hon eller han befinner sig geografiskt. Oberoende av om man är israel, palestinier eller något annat.

Det som krävs är en permanent vapenvila. Den borde makthavare ha engagerat sig i för sedan länge, sedan många år.

Men de makthavare som har haft makt och möjlighet att påverka har suttit passiva och tittat på. Självklart förändras ingenting genom att påpeka detta, men man kan ju hopas att läxan någon gång lärs och att tidiga varningstecken tas på största tänkbara allvar.

Beträffande Gaza- konflikten så har dessa tecken odiskutabelt funnits, men häpnadsväckande nog i alldeles för stor omfattning nonchalerats.

2 kommentarer

  1. Upprörd

    Menar du att man vid demonstrationen spelade sånger som förhärligade raketbeskjutningarna på civila israeler? Det som är orsaken till lidandet vi nu ser i Gaza?

    Gazadebatten och vänsterns agerande där är i vissa delar helt absurda saker.

  2. Anders Sellström

    Helt rätt. Inspelad sång via högtalarsystemet. Där texten löd klart och tydligt att vi (palestinierna) skjuter raketer på våra fiender.

    Min uppfattning var att demonstrationståget och de som anordnade detta ansåg två saker.

    Hamas gör rätt som skjuter raketer på Israel och Israel ska ut ur sitt land utifrån slagorden som ljöd om att sionismen ska krossas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.