Fler apotek med bättre öppettider

Under Socialdemokraternas tid vid makten minskade antalet apotek. Jag tror att denna reform nu kommer att innebära att det blir fler apotek som har längre öppettider.

Med fler aktörer på marknaden skapas förutsättningar för det. Därför är det bara att gratulera oss alla och välkomna både stora och små aktörer – internationella och nationella – som vill bidra till en väl fungerande, patientsäker och tillgänglig läkemedelsförsörjning för hela Sverige.

Ett särskilt bolag har bildats för att sköta denna förändring, Apoteket Omstrukturering AB.

Intresset för det är stort, inte minst bland kvinnor. De större kedjorna har lång och gedigen erfarenhet av att bedriva apoteksverksamhet. Jag är övertygad om att såväl de enskilda entreprenörerna som de större kedjorna på ett positivt sätt kan bidra till en utveckling av apoteksmarknaden också i Sverige.

Men i slutänden blir det naturligtvis kunderna som avgör vilken typ av apotek som passar dem bäst och som de helst går till. Det är ju det som är poängen med konkurrens och mångfald.

Du som vill veta mer om denna reform kan gå in på Apoteket Omstrukturering AB:s hemsida och få svar på dina funderingar.

Sedan 1971 har det svenska apoteksmonopolet funnits. Sverige har varit ett av få länder i världen som haft kvar sitt monopol.

9 kommentarer

  1. inlandsbo

    Kommer då du Anders att starta ett apotek i Storsävarträsk eller någon annan mindre håla i inlandet då det där inte är ekonomiskt lönsamt men invånarna behöver medicin lika väl som andra? Tror inte att det blir mer apotek i landsorten.. men borgarpolitik har väl aldrig gynnat oss utanför storstockholm….

  2. Anders Sellström

    Det finns väl inget apotek idag i Storsävarträsk eller hur?

    Apoteksreformen innebär ju också större möjligheter för livsmedelsaffärer att tillhandahålla (ej receptbelagda mediciner) det apoteken idag har monopol på. Det borde ju gynna glesbygden.

    Samtidigt måste ju all verksamhet som ska bedrivas affärsmässigt göra sina bedömningar om vad som är lönsamt eller inte.

  3. Inlandsbon

    Nä det finns ju inte men du säger ju fler apotek. Du svarar ju ungefär som jag befarade. Att det måste bli vinstdrivande för att nån ska starta. Om staten driver apotek är kanske inte vinsten det viktiga utan att förse varje skattebetalare med läkemedel oavsett var man bor! Det är rättvisa och borde vara en självklarhet! Betydligt viktigare än att några storstäder ska få fler apotek!

  4. Hans

    När ett statligt företag blir vinstdrivande så kommer de små att försvinna dvs. i mindre orter medans de större blir fler och större vilket kommer generera stora pengar till ägarna men det är männsikan i behov av medicin som bor i småort som är förloraren…. Ok ica kanske kan sälja lite alvedon men de som är i mest behov av medicin har receptbelagd medicin. Ska dessa människor behöva åka upp till 30 mil för att hämta ut sin medicin?? Vem vinner på det?

  5. Anders Sellström

    Hur många mil får de som ska hämta ut receptbelagd medicin åka idag?

    I Umeå är det ju en ren katastrof att tillgängligheten under dygnets senare timmar och speciellt under helger är så dålig.

    Gå in på hemsidan jag refererade till och läs hur det hela ska gå till. Ungefär två tredjedelar ska säljas av apoteken resten behålls av i statens ägo.

    I övriga världen, för er som varit ute och sett, är det ju knappast brist på apotek om du behöver dessa. De är många och det är oftast flera olika aktörer.

    Det fungerar i övriga världen men ska inte fungera i Sverige…snälla lite omvärldsbevakning om jag får be.

  6. Inlandsbon

    Visa lite mer medmänsklighet om jag får be!
    Sverige är lite mer glesbefolkad än många grannländer så det är lite svårt att jämföra. Dessutom är jag mer intresserad av att få tillgång till medicin närmare min hemort än hur vinstdrivande apoteken är i andra länder… Om man vill se en förbättring mot idag, borde inte det gälla glesbygden också eller är det bara större städer som är intressant? Att se fler apotek öppnas där det idag inte finns apotek måste ju vara mycket viktigare än att förlänga öppentiderna där de finns. Att planera inköp av receptbelagd medicin kan ju inte vara allt för svårt även om det inte är dygnet runt öppet. Tror ej att någon stackars apotekbiträde är intresserad av att jobba sena kvällar och nätter för att täcka in de bättre öppentiderna. Däremot finns det gott om folk i glesbygden som gärna skulle jobba dagtid i ett apotek i glesbygden för både deras egen skull samt grannar som behöver medicin! Där borde ni politiker försöka jobba för att möjliggöra fler apotek där de verkligen behövs! Därav tycker jag det är helt fel sätt att tvinga apoteket att bli vinstdrivande.. Då är det pengarna som styr istället för att förse människorna med medicin! Men som jag tyder dig är det viktigare att få ett vinstdrivande apotek som gynnar ägaren i första hand….

  7. Arne Johanasson

    Tycker du Anders Sellström att sen man släppte elmarknaden fri att elen har blivit billig och enkel? Vi i sverige borde ha alla förutsättningar att skapa billig el men ändå ska vi ha samma ocker priser som nere i södra europa….. Lika dant kommer det nog bli med medicinen längre fram nu när man släpper marknaden fri där också….

  8. Lars Gidlöf

    Jag tror att de som köper Apoteken vill tjäna pengar, då köper man de lönsamma Apoteken. Staten får sitta med de olönsamma. Varför ska e del redan rika tjäna pengar på andras ohälsa? Är medmänsklighet?

  9. Sellström

    På hemsidan som finns länkad till i mitt inlägg om Apoteken, kan följande hittas:

    Fråga: Är det inte risk att många små apotek försvinner i samband med omregleringen?

    Svar: All erfarenhet tyder på motsatsen. I Sverige som är det enda landet i Europa med statligt apoteksmonopol, går det drygt 10 000 innevånare per apotek vilket är den näst högsta siffran i Europa. I Norge där apoteksmarknaden omreglerades och öppnades för konkurrens 2001 har över 170 nya apotek öppnats och antalet innevånare per apotek har sjunkit från ca 11 500 till ca 8 000.

    Erfarenheten visar att ingen blir förlorare och de flesta blir vinnare.

    Vi ska ju aldrig inbilla oss att det som inte utgör nog stort underlag idag skulle göra det i morgon. Detta oavsett omreglering eller inte.

    Å andra sidan blir det ju inte sämre heller. Men där folket i stora delar finns ökar ju tillgängligheten.

    Ansvaret för att alla har tillgång till mediciner ligger idag liksom i morgon, på staten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.