Nu kan du äga din egen lägenhet!

Den 1 maj infördes ett nytt system med ägarlägenheter som innebär att ägaren inte behöver vara med i en bostadsrättsförening utan gör det möjligt att i ordets rätta bemärkelse, äga sin egen lägenhet.

Den som köpt en ägarlägenhet kan hyra ut den utan att be om lov. Han eller hon får en egen lagfart, och kan ta lån på lägenheten utan att det ska godkännas av andra i huset. Om ägaren vill sälja behöver grannarna inte godkänna köparen.

Utrymmen som alla boende måste kunna använda, till exempel hiss och trapphus. Ska i ett hus med ägarlägenheter ägas gemensamt, av en samfällighet som det heter i lagen. Det vill säga ungefär som när radhusägare delar på till exempel en parkeringsplats eller lekplats.

Tanken är att systemet ska ge fler hyreslägenheter på marknaden eftersom många köpare väntas skaffa en eller flera lägenheter som en investering och sedan hyra ut dem.

Liknande system finns i många andra europeiska länder och tanken i ett längre perspektiv är att större resurser läggs på boende och därmed får vi också fler lägenheter totalt sett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.