Lundsberg VS Skolinspektionen

Efter att sett debatt i SVT igår samt följt den mediarapportering som varit under några dagar inser man att fler frågor än svar uppstår. Att ett par elever utsatt två andra elever för övergrepp är solklart. I den delen pågår en polisutredning och eleverna som utfört det hela blev omedelbart hemskickade. Rätt så.

Att sedan skolinspektionen stänger Lundsberg visar att de använder de muskler de fått sig tillhanda. Rätt eller fel kommer nog att så småningom visa sig. Betvivlar inte att Skolinspektionen agerat så fönuftigt de kan med de verktyg de besitter utifrån en samlad bedömning dom gjort.

Frågan är ju om den samlade bedömningen som hittills kommit fram är korrekt. Påstående att rektorn skulle förankrat nollning i någon form motsägs å det bestämdaste av rektorn själv. Han säger istället att han varit tydlig med vad som gäller på skolan. Likaså har styrelsen tydligt deklarerat att nollning är förbjuden på Lundsberg. Påståendet att rektorn ansett det som skett vara en bagatell motsägs också av rektorn. Finns fler påståenden om än det ena och än det andra som en betraktare på avstånd omöjligt kan avgöra sanningshalten i.

Nu JO-anmäler flera föräldrar Skolinspektionen och nyss meddelades det att Lundsbergs styrelse vill att beslutet om stängningen inihiberas.

Låt mig vara tydlig. Dåliga skolor ska inte få bedrivas i vårt land. Oavsett privata, friskolor eller kommunala. Det är Skolinspektionens uppgift att förhindra och motverka att dåliga skolor bedrivs. Men var går gränsen? Om det är så att några elever utför nollningsaktiviteter på ett kränkande sätt eller som ren misshandel trots att det är förbjudet, trots att de själva är medvetna om detta och trots att alla vuxna tydligt påtalat vad som gäller, är det skäl nog att stänga en hel skola?

Hur kollektiv kan en bestraffning vara om några få begår ett brott? Om skolans ledning sanktionerat nollning i någon form blir situationen en annan. Men om ledningen vidtagit de åtgärder som är rimliga och ändå begår några elever ett brott, vad är då den rimliga åtgärden från Skolinspektionen?

Så småningom kommer dimmorna att skingras och vi får ett prejudikat på om Skolinspektionens åtgärd mot Lundsbergs skola är rimlig i förhållande till det som hänt nu och tidigare på skolan. Min förhoppning är att vi också får ökad klarhet i de påståenden som cirkulerar om vad som sagts och vad som gjorts av ledningen för Lundsberg.

Oaktat detta är det mycket olyckligt för de elever och föräldrar som blir drabbade av det inträffade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.