Sluta med gnällvalsen

Eric Erfors ledare på Expressen är klockren. Jag har många gånger skrivit på min blogg om alla de jämförelser Sverige som land är med i. För det mesta vinner Sverige jämförelserna eller befinner sig på prispallen.

Den debatt som var igår i Riksdagen, initierad av Vänsterpartiet,syftar till att sätta en bild på Sverige som ett dåligt land att leva i. Sverige för t ex guldmedaljen i FN:s mätning om var ett lång och hälsosamt liv uppnås bäst i världen. Vi har världens näst jämnaste inkomsfördelning och i Röda Korsets mätning över barns hälsotillstånd vinner Sverige återigen. Vi har bästa innovationsförmågan av de 131 länder som ingår i undersökningen. Så här kan vi hålla på hur länge som helst.

Det blir rent löjeväckande när Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet kör sin gnällvals.Låt oss istället fokusera på de reformer som kan göra oss ytterligare bättre eller som ser till att vi bibehåller våra topplaceringar. Ingen är så bra att det inte kan bli bättre. Men att försöka förvränga verkligheten för att gynna sin egen politik är rent osportsligt om man nu får använda sådana begrepp i sammanhanget.

Trevlig helg på er alla!

4 kommentarer

  1. Leif

    Vi har den näst jämnaste inkomsfördelning men den ökar. Men sånt vill ni inte se. Nåväl, inte ens ni kan nog dra ner oss på u-lands nivå så vi andra, som ser att det går att göra förbättringar, invänta att vanligt folk får uppleva det ni drar ner på. Den dagen åker tyrannerna ur riksdagen.

    • Anders Sellström (inläggsförfattare)

      Tvärtom. Fram till 2006 ökade inkomstskillnaderna i vårt land. Sedan 2007 har i stort sett ingen ökning alls skett. Trots de ekonomiska kriser vi och världen gått igenom. Läs Finanspolitiska rådets rapport. Med andra ord har Alliansregeringens politik bromsat den utveckling av ökade inkomstskillnader som S-regeringar stödda av V och MP stått för. Tyrannerna i detta fall var dina egna……

  2. Stefan

    För det första: inget av de exempel du redovisar är något som alliansen kan säga sig ha åstadkommit. Det krävs mer än sju år i regeringsställning för att åstadkomma sådant. Det förstår du väl!? Eller? Sedan ska jag givetvis påminna dig om detta inlägg när du börjar ”gnälla” på den (S)-styrda regeringen efter valet. (Om ni ens sitter kvar i riksdagen då, vill säga).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.