Är slutet nära för SAAB eller?

Man kan undra vad som nu händer med SAAB. Ett företag som under många år inte gått med vinst. Varför finns ett företag som bygger bilar som allt för få vill ha?

Självklart hänger det ihop med historien och de många smarta lösningar som SAAB tagit fram. Man har dock inte lyckats kommersialisera dessa på marknaden i den grad att det gett pengar i kassan.

Nu står ägaren GM på ruinens brant. För att GM ska överleva krävs åtgärder utöver det vanliga. En av dem är ju att försöka sälja SAAB. Men om ingen vill köpa SAAB vad gör man då?

Den svenska regeringen är självklart involverade eftersom det gäller så många arbetstillfällen i vårt land. Ska då svenska staten köpa SAAB och därmed, på kort sikt, rädda bilföretaget?

Ingen bra lösning. Om inte marknaden tror på SAAB varför då tro att staten kan göra detta bättre?

Konstgjord andning ska användas då det finns anledning. I detta fall måste det finnas aktörer på marknaden som tror på SAAB som bilmärke annars är tiden över.

Alla inser vi, om vi tänker till, att något eller några bilmärken troligen försvinner i denna kris. Överetableringen fanns ju där redan innan krisen så det vore ju konstigt om krisen i sig inte rensar bort olönsamma företag.

Det är också en del av marknadsekonomin. Det som inte folk vill ha åker ut och det som jag och du vill ha klarar sig kvar. Även om det gör ont emellanåt är alternativen till den modellen värre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.