Veckans TOPPEN och BOTTEN

TOPPEN: Äldreminister Maria Larssons (KD) förslag om förebyggande och hälsofrämjande åtgärder för äldre

I en rapport som lämnats av Kristdemokraternas utvecklingsgrupp för äldrepolitik finns en rad förslag på förebyggande och hälsofrämjande åtgärder som riktas till äldre personer.

Många studier visar nämligen att förändrade levnadsvanor kan ge positiva hälsoeffekter även högt upp i åldrarna. Hälsofrämjande insatser till äldre kan också skjuta upp funktionsnedsättning och beroende av hjälp.

Insatser inom följande områden borde ha högsta prioritet.

Social trygghet och meningsfullhet:
Former för generella insatser på det sociala området behöver utvecklas. Samarbetet med frivilligsektorn behöver öka. Deltagande i dagverksamhet, träffpunkter och andra öppna verksamheter är ett viktigt sätt för äldre personer att kunna upprätthålla och förbättra sin funktionsförmåga och ge innehåll i vardagen.

Kost och måltidskultur:
Maten och måltiden har en central funktion för hälsa och välbefinnande. En varierad och allsidig kost har positiva hälsoeffekter och minskar riskerna att utveckla flera olika sjukdomar.

Miljön har också betydelse för välbefinnandet vid måltiderna. Det har betydelse för aptiten att känna doften av lagad mat och att äta tillsammans med andra vid ett dukat bord.

Fysisk aktivitet och rehabilitering:
Fysisk inaktivitet är en riskfaktor för sjukdomar såsom hjärt-kärlsjukdomar, fetma, typ 2-diabetes, sjukdomar i rörelseorganen, psykisk ohälsa och cancer. Bibehållen fysisk aktivitet genom livet bidrar till att människor kan leva ett oberoende liv långt upp i åldern.

BOTTEN: Socialdemokraterna i Umeås förhalande om klasstorlekarna i högstadiet

Fullmäktige beslutade den 26 maj 2008 att bifalla en motion från Allians för Umeå. Detta innebar att för- och grundskolenämnden tillsammans med kommundelarna fick i uppdrag att minska ner elevgruppernas storlek i högstadiet.

Men har det hänt någonting i denna fråga egentligen, finns det några resultat att visa upp Margareta Rönngren (S)?

Det borde vara dags at påbörja arbetet med att minska klasstorlekarna, förbättra undervisningen och öka föräldrarnas och ungdomarnas inflytande i skolan. Eller tycker inte (S) att en satsning på grundskolan är en investering i framtiden?

En kommentar

  1. Åsiktsmaskinen

    Nästa veckas topp borde vara beskedet om att det äntligen från första maj kommer införas en könsneutral äktenskapslag i Sverige. Det är en glädjens dag för alla de Kristdemorkater som tvingats följa partiledningens gammalmodiga bakåtsträvande inställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.