PREMIÄR för veckans toppen och botten

Jag kommer att varje fredag leverera veckans toppen och botten. Jag hyllar och dissar. Det kan vara personer eller företeelser.

TOPPEN: Guldkort till äldre

Förslaget om ett Guldkort för multisjuka äldre personer. Guldkortet innebär bland annat att den äldre får tillgång till ett äldreteam med läkare, sjuksköterska och hemtjänst (där även en äldrelots ska ingå som ska erbjuda ett samordnande stöd och se till att konstaterade problem för den äldre ska mötas av relevanta åtgärder).

Äldre med Guldkort ska inte heller behöva vänta på akutmottagningar – en egen ingång till sjukhus ska finnas.

BOTTEN: Sören Wibe

Sören Wibe jobbar hårt på den geografiska dimensionen in i stundande EU-val. Han har analyserat fram att enbart han finns på valbar plats från Norrland bland alla partiers kandidater.

Men EU valet handlar inte om geografi utan om värderingar och politik. Det handlar om vem som på bästa sätt kan ta tillvara våra intressen och kunna utforma hur politiken i EU parlamentet ska se ut.

Junilistan med Wibe i spetsen försöker surfa in i EU-parlamentet på vissa väljares missnöjesvåg. Att dom i praktiken inte får något uträttat i parlamentet bryr sig få om.

Sverige behöver använda alla sina 18 platser till konstruktivt arbete för Sverige i EU. Varför försvaga Sveriges delegation med personer som inte vill se ett EU?

Inte skickar man in en som enbart vill boxas på en fotbollsplan?

3 kommentarer

  1. Isak

    Toppen till förslaget om bättre vård
    till dom multisjuka.
    Botten till skattehöjningarna på bensin och ånyo kristdemokrater-
    nas svek till väljarna. Ett trefaligt
    Bu,Bu,Bu.

  2. Lars Gidlöf

    Jag lovar alla en miljon på kontot, fri bil och egen läkare. Dessutom fri bensin och pension vid 25 års ålder. Tror jag får flest röster i valet 2010,eller vad tror du herr Sellström?
    Egen ingång vid Akutmottagningen ,hmm, det kan de väl få men vilka ska då sitta längre och vänta på akuten, de yngre, barnfamiljerna eller vilka Resurserna blir ju inte bättre av att Ni lovar en massa eller?
    Ni lever ju inte i en verklighet Ni politiker, lovar endast fr att bli inröstade så Ni själva kan leva på det med pensioner etc.
    Ni lovade sänkt bensinskatt, sen blev ni som enda parti överraskad av klimathotet,men klart, ni kom in i riksdagen och kommunerna och det var ju viktigast.

  3. Markus Nyman

    Junilistan har inte gjort något i EU-parlamentet? Vilket märkligt påstående.

    Junilistan är tvärpolitisk och samlar Sveriges konstruktiva EU-kritiker. Junilistan anser att EU ska utveckla en väl fungerande inre marknad och arbeta med gränsöverskridande miljöfrågor. Däremot säger Junilistan nej till Lissabonfördraget, euron och den ständiga överföringen av makt från medlemsländerna till Bryssel.

    Vad har då Junilistan uträttat? Enligt EU-parlamentets officiella statistik ligger Junilistan i topp bland de svenska ledamöterna. Junilistans EU-parlamentariker Nils Lundgren har dessutom blivit utsedd till Sveriges näst mest inflytelserika ledamot, detta i en granskning av SVT.

    Junilistan är ledande i EU-parlamentet i kampen mot korruption och bedrägerier. Nils Lundgren är förste vice ordförande i budgetkontrollutskottet och har uppmärksammat många oegentligheter i EU-systemet. Nils är den svenska ledamot som har varit föredragande för flest rapporter (rapportör) och som har ansvarat för att granska huruvida en rad EU-institutioner/organ ska beviljas ansvarsfrihet eller inte. Nyligen fick Nils Lundgren EU-parlamentet att anta ett förslag som innebär att journalisters källskydd alltid ska respekteras, något som inte alltid är fallet i EU (till exempel i det uppmärksammade Tillackfallet).

    Junilistans andra ledamot Hélène Goudin sitter med i fiskeriutskottet och har drivit opinion mot EU:s fiskeavtal med afrikanska länder, som är en rovdrift både mot Afrikas miljö och människor. Faktiskt har Junilistan nu fått samtliga svenska ledamöter utom (s) att rösta nej till dessa fiskeavtal och motståndet växer allt mer. Hélène fick nyligen ett internationellt biståndspris för sitt arbete mot EU:s destruktiva fiskeavtal. Tyvärr har inte de svenska borgerliga ledamöterna konsekvent sagt nej till fiskeavtalen med fattiga utvecklingsländer. Hélène har också arbetat i miljöutskottet för att EU inte ska bestämma över svensk jakt och har skördat framgångar då bland annat ett EU-förslag som i praktiken skulle göra det omöjligt att bedriva fällfångst behandlades.

    Junilistan har också bland annat drivit opinion i gränsöverskridande miljöfrågor som exempelvis att införa ett förbud mot fosfat i tvättmedel i Europa och att lägga ned onödiga EU-institutioner.

    Junilistans uppdykande på den politiska arenan har tvingat de etablerade partierna att ta viss hänsyn till väljarnas EU-kritik. Detta är en av Junilistans viktigaste framgångar i svensk politik, en framgång som går förlorad om inte Junilistan finns ständigt närvarande som en vakthund i EU-debatten och som ett demokratiskt alternativ för EU-kritiker.

    Detta är ett axplock av exempel, men påståendet att Junilistan inte gjort något är givetvis bara partistrategiskt och saknar grund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.