Dags dra ned rullgardinen Wibe

Jag känner mig alltid lika svårstartad efter en ledighet. Brukar ta ett par dagar innan den mentala delen av min kropp svarar. Börjar nu känna arbetslusten ta fart igen.

* Junilistan och Wibe
Så var det dags för Sören Wibe att föra in den geografiska dimensionen in i stundande EU-val. Han har analyserat fram att enbart han finns på valbar plats från Norrland bland alla partiers kandidater.

Jag som trodde att de som kommer att representera Sverige i parlamentet gör det utifrån hela Sverige och inte bara en del av.

Vad säger de övriga inom Junilistan? Deras toppnamn säger ju att han bara ska representera Norrland om han kommer in.

Den andra viktiga frågan är vilka man röstar fram och om de får något inflytande i EU-parlamentet?

Alla som är insatta i den reella politikens villkor vet att man måste in i någon gruppering med maktinflytande för att nå framgång. Den grupp som nuvarande Junilistan tillhör i parlamentet har ett oerhört litet inflytande. I parlamentet är det tre grupperingar som styr. Den största är EPP, den kristdemokratiska och konservativa gruppen. Därefter kommer socialdemokraterna och sedan den liberala gruppen.

Att Wibe dessutom företräder en negativ syn på EU gör ju inte saken bättre.

Vem i Umeå kommunfullmäktige sätter någon tilltro till en politiker som vill ut ur kommunfullmäktige? Vem samarbetar med en sådan? Vem lyssnar till dens åsikter som har som mål att upplösa den gruppering som han just kommit in i?

Dags för Wibe och Junilistan att dra ned rullgardinen och bilda en egen grupp för inbördes beundran här hemma i Sverige. Där kan man sedan sitta och kasta tärning om vem som först ska få åka hem.

3 kommentarer

  1. Isak

    Vet inte om jag sätter någon större
    tilltro till någon EU-politiker. Och
    efter veckans skattehöjning på
    bensinen så sätter jag då defeni-
    tivt inte någon tilltro till Hägglund
    och kristdemokraterna. Jag fattar
    inte hur ni kunde ge sådana löften,
    och att ni inte slogs hårdare för dom. Sådant svek glömmer man inte.

  2. Anders Sellström

    Ingen får alltid som man vill i en familj. I regeringsfamiljen slogs vi för detta men fick inte de andra med oss. Så enkelt är det.

    Om kristdemokraterna fått 51% av rösterna hade din kritik varit befogad men med 6,6% av rösterna måste man få med sig de övriga tre regeringspartierna för att ett förslag ska bli verklighet.

    Vi har nu fått fokusera på andra förlsag för att mildra problemen för de som inte har tillgång till kollektivtrafik. Märkväl så är ju faktiskt drivmedelspriserna idag nere under den nivå som skulle gällt med vårt förslag och den prisnivå som rådde vid valet 2006.

    Effekten har du fått men det skedde inte genom sänkt skatt på drivmedel utan genom väldsmarknadsprisernas nedgång på drivmedel.

  3. Markus Nyman

    Junilistan vill att EU ska arbeta med ett fåtal frågor, såsom vissa gränsöverskridande miljöproblem och att främja handeln och rörligheten för personer i Europa. Däremot säger Junillistan nej till bygget av en EU-superstat med euro, Lissabonfördrag och utrikes- och säkerhetspolitik på EU-nivå. Detta skiljer Junilistans politiska grupp från den EU-entusiastiska grupp kristdemokraterna och moderaterna tillhör i Bryssel (gruppen PPE-DE).

    Vad har då Junilistan uträttat i EU? Enligt EU-parlamentets officiella statistik ligger Junilistan i topp bland de svenska ledamöterna. Junilistans EU-parlamentariker Nils Lundgren har dessutom blivit utsedd till Sveriges näst mest inflytelserika ledamot, detta i en granskning av SVT.

    Junilistan är ledande i EU-parlamentet i kampen mot korruption och bedrägerier. Nils Lundgren är förste vice ordförande i budgetkontrollutskottet och har uppmärksammat många oegentligheter i EU-systemet. Nils är den svenska ledamot som har varit föredragande för flest rapporter (rapportör) och som har ansvarat för att granska huruvida en rad EU-institutioner/organ ska beviljas ansvarsfrihet eller inte. Nyligen fick Nils Lundgren EU-parlamentet att anta ett förslag som innebär att journalisters källskydd alltid ska respekteras, något som inte alltid är fallet i EU (till exempel i det uppmärksammade Tillackfallet).

    Junilistans andra ledamot Hélène Goudin sitter med i fiskeriutskottet och har drivit opinion mot EU:s fiskeavtal med afrikanska länder, som är en rovdrift både mot Afrikas miljö och människor. Faktiskt har Junilistan nu fått samtliga svenska ledamöter utom (s) att rösta nej till dessa fiskeavtal och motståndet växer allt mer. Hélène fick nyligen ett internationellt biståndspris för sitt arbete mot EU:s destruktiva fiskeavtal. Tyvärr har inte de svenska borgerliga ledamöterna konsekvent sagt nej till fiskeavtalen med fattiga utvecklingsländer. Hélène har också arbetat i miljöutskottet för att EU inte ska bestämma över svensk jakt och har skördat framgångar då bland annat ett EU-förslag som i praktiken skulle göra det omöjligt att bedriva fällfångst behandlades.

    Junilistan har också bland annat drivit opinion i gränsöverskridande miljöfrågor som exempelvis att införa ett förbud mot fosfat i tvättmedel i Europa och att lägga ned onödiga EU-institutioner.

    Junilistans uppdykande på den politiska arenan har tvingat de etablerade partierna att ta viss hänsyn till väljarnas EU-kritik. Detta är en av Junilistans viktigaste framgångar i svensk politik, en framgång som går förlorad om inte Junilistan finns ständigt närvarande som en vakthund i EU-debatten och som ett demokratiskt alternativ för EU-kritiker.

    Konstruktiva kritiker behövs inom EU-institutionerna. Så är det i alla politiska församlingar. I moderaternas/kristdemokraternas grupp PPE-DE göre sig EU-kritiker icke besvär. Det enda inflytande man kan ha i denna grupp är om man i praktiken säger ja och amen till nästan allt. Skulle det vara mer konstruktivt? Vad är det för form av inflytande?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.