Politiska beslut grund till finansoro

Att läsa Lennart Holmlunds rallarsvingar i sin blogg mot marknadsekonomin är rörande. Självklart har en del varit giriga, självklart har en del varit rent dumma, självklart har en dragit nytta på andras bekostnad. Marknaden klarar inte att hantera den finansiella sektorn utan här krävs politiskt beslutade strama tyglar.

Visst är det lätt att hålla med men jag anser att den bilden är alldeles för enkel. Det gäller för övrigt i de flesta fall när Holmlund går till angrepp.

När man synar varför det gått så snett som det gått i USA så bottnar krisen i dessa bostadslån till allt och alla. En professor vid Handelshögskolan i Stockholm, Magnus Henrekson, tillika VD för Institutet för näringslivsforskning har djuplodat bakom kulisserna.

I Veckans Affärer kan följande läsas:
Grunden till dagens finanskris var ett politiskt beslut under president Clintons era. I mitten på 1990-talet var regionala banker och bolåneinstitut var tvungna ge lån i sitt upptagningsområde, men i gengäld med stöd av lagen kunde sälja vidare dessa risker.

"Clinton drev igenom en lagstiftning som förbjöd att banker diskriminerade på grund av etnicitet, detta kom sedan att gälla även inkomst – att man inte fick väga in folks betalningsförmåga när man lånade ut utan bara på basis av säkerhetens, det vill säga husets, värde’, säger Magnus Henrekson och tillägger:

"Ingen stod för en kreditprövning, det fanns en statliga garanti i botten, och om låntagarna inte hade råd kan de bara lämna tillbaka fastigheterna och bli kvitt sitt lån. När detta nu sker i en stor omfattning har det skapat en hopplös situation.’ Slut citat.

Man kan lugnt säga att politiska beslut lade grunden för det som hänt i USA. Frågan är vilka politiska beslut som Holmlund ska fatta för att "styra upp marknadsekonomin"? Glöm inte bort att ekonomisk tillväxt alltid går upp och ned, det ligger i sakens natur. Problemet är ju när girighet och ohederlighet tar överhand. Mot detta är det alltid svårt att fatta politiska beslut. Etik och moral följer för det mesta med från barnmjölksåldern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.