Regeringen har agerat långsiktigt

Finansoron
Sverige står sig väl rustat. Dessa ord har vi hört nämnas ett flertal gånger de senaste veckorna. Även idag på morgonen när regeringen beslutade att via åtgärder ytterligare skapa trygghet i det svenska finanssystemet. Det gäller att ligga steget före så att inte hushållen får för sig att börja flytta runt sina pengar i systemet eller rent av att ta ut dem. När oron smyger runt kan vad som helst hända trots att förnuftet säger något annat.

Regeringen har varit klok nog att amortera ned den svenska statsskulden. Man har sålt av en del tillgångar som Vin och Sprit och fått rejält betalt. Dessa pengar har bl a gått till att betala av på den svenska statsskulden. Då hånades regeringen för detta men nu är det tyst och lugnt från socialdemokrater och andra. För man vet att det var helt rätt agerande speciellt i ljuset av nuvarande finansoro. Sverige står mycket väl rustat trots orosmolnen som seglar runt i världsekonomin.

Trots att pengar använts till att minska statsskulden har även resurser satsats på välfärden. Vilken arbetare är inte idag lättad över det jobbskatteavdrag som införts. Utan det hade livet kunnat vara ännu tuffare p.g.a. räntenivåer och annat. Min uppmaning till alla är att fundera igenom hur situationen skulle ha tett sig om inte regeringen fört den politik man fört. I vilket läge hade hushållen och Sveriges ekonomi funnits om politiken haft en annan inriktning som var gällande med den socialdemokratiska regeringen fram till 2006.

Ingen amortering av statsskulden p.g.a. försäljningen av ex Vin och Sprit aldrig genomförts. Mellan 1000 kr till 1500 kr mindre per månad att röra sig med för alla arbetare p.g.a. att jobbskatteavdraget aldrig genomförts. Högre arbetslöshet enligt alla bedömare vilket leder till mindre pengar åt välfärden. Sämre finansiell styrka att klara finanskriser och annat. Mindre pengar till infrastruktur än vad som nu är fallet etc. Listan kan göras lång.

En regering måste agera långsiktigt för att möta både låg- och högkonjunkturer. Att det small i USA är inget som någon i Sverige kunnat motverka. Det drabbar oss oavsett vem som styr. Vad som är viktigt är hur man i goda tider mobiliserar för att klara sämre tider. Det har nuvarande regering hittills skött mycket bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.