Sverige och Umeå får positiva besked i budgeten

Åter tillbaka i Sverige
Efter 10 dagars resa utomlands känns det skönt att vara åter i Sverige och Umeå. Har passerat Österrike, Tyskland, Kanada och USA på min resa. Allt från passivt husbyggande till insideinformation om livet på Wall Street har berikat mitt liv. Kommer att återkomma med kommentarer om detta i senare bloggar. Just nu håller jag på att återhämta mig från tidsskillnaden mellan Sverige och USA (6 timmar). Nu till Alliansregeringens budgetförslag.

Sverige och Umeå får positiva budgetbesked
Nästan tre miljarder genom sänkning av arbetsgivaravgiften med 1 % tillförs kommuner och landsting. 4 miljarder kommer näringslivet till del. För Umeå kommuns del innebär det minst 22 miljoner kronor per år. Införandet av den kommunala fastighetsavgften innebär ett ökat ekonomiskt utrymme för 2009 med 1,7 miljarder till hela kommunsektorn och för 2010 och 2011 med 2,1 respektive 2.3 miljarder kronor. Pengar som tidigare enbart gått till staten.

Psykiatrin får 2,7 miljarder extra under tre år och 1 miljard satsas för att korta köerna till vården. Inom äldreomsorgen införs en värdighetsgaranti. 200 miljoner satsas under tre år för att förbereda och stödja införandet av värdighetsutredningens förslag om nationell värdegrund för äldreomsorgen

Pensionärerna får sänkt skatt. Satsningen är i huvudsak riktad till de sämst ställda pensionärerna, med ingen eller mycket låg tilläggspension. Det innebär mellan 2.300-3.500 kr lägre skatt per år.

Ny reform introduceras för stöd till ensamstående föräldrar vid sjukdom. Den nya förmånen ska kunna användas av en annan person som då vårdar barnet istället för föräldern.

A-kassan sänks med 50 kronor per månad. Inträdeskraven förenklas och gör det lättare att få ersättning när behoven uppstår.

Regeringen satsar förutom detta även på en hel del annat. Poängen är att stimulera arbetande och företagande även när konjunkturen sviker. Välfärdssystemen förbättras och förenklas. Mentaliteten, om bidrag till alla oavsett om det behövs eller inte, förändras sakta men säker i riktning mot bidrag till de med störst behov. Dom som kan klara sig själva ska göra det. Visst är väl det en princip som ska och bör gälla?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.