Avfall, Sandåkern och I-20

Har nu på förmiddagen haft styrelsemöte i UMEVA AB, kommunens vatten- och avfallsbolag. Där diskuterade vi allt från pelletering och rötgaskammare till deponin på Dåvamyran. Ett enormt miljöarbete pågår inom denna verksamhet för att hantera inte bara Umeåbornas generering av diverse produkter utan även grannkommunernas avfall. Miljölagstiftningen inom området är omfattande vilket ställer stora krav på hanteringen. Tänk på det nästa gång du tömmer soporna, spolar i toalettstolen eller skruvar på vattenkranen. Det är någon som ska ta hand om det hela på ett miljöriktigt sätt och som innebär kostnader.

Sandåkern är på gång för nya bostäder. Detta område kommer att bli ett mycket viktigt bostadskomplement i staden Umeå. Ett område som ligger centralt, som nyttjar befintlig infrastruktur och som samtidigt kommer att minska bullret från E12:an för även befintlig bebyggelse i området. Vad kan vi mer begära? Helt i linje med hur man förtätar en stad på ett klokt sätt.

Nästa stora område att så småningom börja ta itu med är I-20. Ett av problemen är skjutfältet som innebär inskränkningar för byggandet av bostäder. På kort sikt är det inget direkt avgörande problem för Umeås tillväxt. På lång sikt däremot måste området, som ligger så centralt till och som skulle göra Umeå som stad rundare, öppnas för bostäder och annat. Därmed bör redan nu samtal föras angående framtiden för militärens skjutfält. Måste gå att hitta lösningar som inte låser Umeås utveckling i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.