I Sverige råder efterforskningsförbud

I Sverige är det förbjudet för myndigheter och andra offentliga organ att efterforska vem eller vilka som lämnat uppgifter till massmedia. I grundlagen finns inskrivet om skydd för källor som vill lämna information, avsett för publicering. En myndighet kan och får inte börja göra efterforskningar kring vem som lämnat uppgifterna.

För mig är detta en självklarhet. Att aldrig vara ens i närheten av att börja efterforska källor till det ena eller det andra som kan dyka upp i massmedia – oavsett hur fel uppgifterna som publiceras är. I det sammanhanget är man ju härdad sedan många år. Men det sitter i ryggraden. Efterforska inte källor.

Självklart ska inte politiker, eller andra representanter för myndigheter, efterforska källor från massmedia. Lika lite ska någon anställd i kommunen behöva oroa sig för dylikt.

Som det står i en av de gamla landskapslagarna: ”Land skall med lag byggas, ty för den skull, om icke lag vore i landet, då kunde ingen bo däri.”

En kommentar

  1. Bergis

    Även privata skolor i Umeå hotar personalen att det kan bli repressalier om personalen pratar med media. Nu senast skedde det på Minervaskolan. Trots att det råder meddelarfrihet på Minervaskolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.