Kulturministern besökte Umeå

Igår träffade jag kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och hennes medarbetare, i samband med att hon besökte Umeå. Tillsammans med ledningen för Norrlandsoperan och kulturnämndens ordförande Tomas Wennström fick vi möjlighet att under några timmar diskutera kulturfrågor i allmänhet och Norrlandsoperan i synnerhet.

Kulturministern har vi det här laget hunnit besöka Umeå många gånger, senast var i samband med valrörelsen. Igår hann vi också prata lite kulturhuvudstad och lokala frågor. Aftonen avslutades med ett mycket uppskattat besök på operan och en fantastisk uppsättning av Verdis Otello.

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Leif

    Precis, hur många procent av folket i Umeå går på Opera. Sjukt att det ens kallas kultur. Tänk om det las ner lika mycket pengar per besökare på kultur som den breda massan besöker.

  2. Leif

    Precis, hur många procent av folket i Umeå går på Opera. Sjukt att det ens kallas kultur. Tänk om det las ner lika mycket pengar per besökare på kultur som den breda massan besöker.

  3. Erik

    Berättade ni för henne att hela staden stormar över era förehavanden inom kulturhuvudstadsprojektet också? 🙂
    Om de 45 kulturarbetare på i princip alla Umeås viktigaste kulturinstitutioner som gemensamt tog avstånd från ert kulturhusbygge i veckan, om bibliotekarier, kulturarbetare, stadsarkitekter, f.d kulturchefer, vanliga medborgare, partier i din egen ”allians” som gemensamt gått ut i debattartikel efter debattartikel och kritiserat flytten av stadsbiblioteket? Fast det är väl inte relevant för en kulturminister, istället gick ni på operan, stoltserade med era byggplaner och bondade över prekariseringen av hela kultursektorn där allt ska bringa vinst för att få finnas kvar. Jag antar att du och kulturministern är överens där? Precis som Stockholms kulturborgarråd. Nedskärningar mot kulturverksamheter som inte är lönsamma är ju lite av ditt partis signum så att säga. Ja, privatiseringarna i Nacka av just bibliotek ska vi ju inte glömma! Kanske nåt för Umeå tycker herr Ågren? För bibliotek är väl sovjetkommunism? Eller hur var det nu?

    Men vi får väl se om du publicerar och svarar på detta lite spydiga försök att kritisera era kulturförehavanden från en ack så besviken kulturarbetare som arbetat över 10 år ideellt med just gräsrotskultur. Ni politiker har ju en tendens att helt enkelt inte publicera de obekvämaste kommentarerna på era VK-bloggar. Men för all del, skit i oss vanliga människor. Bygg ert kulturhus, gå på opera med kulturministern. Vi ska se till att väljarnas minne är väldigt långt i denna fråga. Till skillnad från vad din partiledare sade i ett berömt citat: ”Väljarnas minne är kort”, just angående att ta obekväma beslut just efter val. Jo man tackar.

  4. Lennart

    Norrlandsoperan?

    Hur många miljoner ska kastas bort från allmännyttan till skrytbyggen och kulturella utsvävningar som inte faller allmänheten tillgodo? Först flytta bibblan i en (mycket) dyr affär att bygga ett ”kulturhus” och nu ska operan?

    Låt mig gissa. Diskuterade ni hurvida ni skulle bygga ut Operan (som redan i sitt byggskede innebar att ett hotell för hemlösa revs, vad ska ni ta nu, KFUM?) och sälja hälften till baltic när ni är färdiga?

    Vars var Holmlund, satt på Umedalen på Baltickontoret och ritade upp det hela? Skrytbyggen och projekt som ”kulturhuvudstad” är INTE att utveckla umeå! Vad händer med folks jobb, skola, vård? Satsningar på grön industri? Byggandet av mer och billigare bostäder?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.