Öppet bråk mellan Sjöstedt/Holmlund och Miljöpartiet i länet

Något mycket märkligt utspelar sig just nu.

Det finns en oskriven lag – en hederskodex – inom politiken att inte blanda sig i andra partiers interna förehavanden, exempelvis vilka som står på valsedeln, vilken ordning de står i, vilka som nomineras till styrelseuppdrag och ordförandeposter etc.

Själv kan jag ha uppfattningar om diverse kandidater inom andra partier, men jag skulle ALDRIG komma på tanken att lägga mig i kryssningsstrider och nomineringsprocesser. Men exakt detta sker nu inför öppen ridå i det rödgröna lägret i Västerbotten.

På respektive blogg har Jonas Sjöstedt (V) och Lennart Holmlund (S) tagit ställning för enskilda kandidater på Miljöpartiets riksdagsvalsedel. Observera. Detta gäller alltså tre partier som är på samma sida och inom samma block. Både Sjöstedt och Holmlund uppmanar väljarna att ta ställning för en viss kandidat, och Holmlund går så långt att erbjuda en av dem medlemskap (!) i socialdemokraterna om denne inte får väljarnas stöd.

Detta rör sig om tre partier som vill regera tillsammans. Och nu pucklar två av partierna på det tredje.

Trots att Miljöpartiet tillhör "motståndarlaget" så skulle jag aldrig komma på tanken att lägga mig i deras interna förehavanden. Det är en fråga om hyfs i politiken. Hyfs, som Sjöstedt och Holmlund uppenbarligen struntar i numera. Mycket anmärkningsvärt.

 

Etiketter: , , , , ,

7 kommentarer

  1. AC

    Är det inte så att företrädare för de två röda partierna ger stöd för en grön företrädare i första hand (dvs Thomas Nihlén). De pucklar ju inte på Miljöpartiet som du skriver. Och det är ju inget bråk mellan Holmlund/Sjöstedt och Miljöpartiet i Västerbotten som du skriver. Det är ju snarare tvärtom. De visar sitt stöd för en i sitt eget parti (alltså inom mp) omtyckt kandidat.

  2. Anders Ågren

    Svar till AC (2010-08-12 09:23)
    MP har rangordnat sina kandidater, och sedan är det upp till MP:s väljare att avgöra utgången. Jag lägger ingen värdering i vem som är bäst.

    Men nu ger sig Sjöstedt/Holmlund in och försöker påverka utgången – i ett annat parti. Så beter man sig inte inom politiken, och det är väl svårt att betrakta det som något annat än en ren krigsförklaring från vänstern och (S)i Västerbotten mot miljöpartiet.

    Själv kan jag ha uppfattningar om de olika kandidaterna, men det är inte min sak att uttala mig om. Det är en fråga för MP och deras väljare.

  3. Anders Ågren

    Svar till Sten (2010-08-12 10:36)
    Om man med ordet ”kampanj” menar ”dela ut material” så har du helt rätt.

    Men om man som vi moderater är på plats vid evenemang, kollar på idrott och samtidigt har på oss M-jackor och kanske en moderat-knapp, så finns det ingen som har opponerat sig mot detta genom åren.

    Inte förrän nu, d.v.s., då sossarna plötsligt är upprörda. Men att de själva gör samma sak på hockeymatcher, fotbollsmatcher, travet etc verkar inte vara ett problem….

    Jag tycker det är bra om politiker är där människor är. Tror att de flesta håller med mig.

  4. Lennart

    Snacka om att dra stora växlar på ett blogginlägg. Det står var och en fritt att tycka vad man vill om politiker utan att Ågren ska få Ågren.

    Några exempel:
    Jag tycker att Littorin var mycket bättre arbetsmarknadsminister än Billström. Billström är ju tyst.
    Jag tycker att Leijonborg var en mycket bättre utbildningsminister än Krantz. Krantz är ju tyst.

    Men håll du dig till din principer, Ågren. Fast då får du förstås sluta spekulera i vem som ska efterträda Holmlund. Det har du inget med att göra, enligt din egen princip

  5. Anders Ågren

    Svar till Lennart (2010-08-12 18:34)
    Ja, man kan tycka vad man vill om politiker. Det är inte det som min kritik gäller.

    I vilket offentligt sammanhang menar du att jag skulle ha spekulerat kring Holmlunds efterträdare? Men hur som helst är det en uppenbar skillnad. Spekulera fram och tillbaka kan man göra – det vore däremot en himla skillnad om jag som moderat kommunpolitiker uppmanade de socialdemokratiska ombuden att välja X eller Y till Holmlunds efterträdare inom (S)den dag det blir aktuellt. Det är en fråga för det socialdemokratiska partiet att avgöra.

  6. Student

    Även om jag normalt respekterar både Sjöstedt och Holmlund tycker jag att de definitivt trampat i klaveret när de lägger sig i hur valproceduren gått till i MP. Nihlén har uppenbarligen förlorat förtroende bland MP-medlemmarna och därför står han inte överst på listan. När det gäller studentpolitik tycker jag att Amin är mer synlig än Nihlén. Träffade dem båda i deras valstuga i helgen och jag upplevde då att Nihlén nonchalerade mig medan Amin lyssnade utan att lova för mycket. Skulle jag välja mellan dem väljer jag nog Amin…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.