Halverad sjukfrånvaro på åtta år




Idag skriver både VK och VF om att sjukfrånvaron har halverats bland de anställda inom Umeå kommun sedan år 2002. Det är helt korrekt och naturligtvis glädjande. Men ännu återstår mycket arbete innan vi kan vara nöjda. Utvecklingen följer också rikstrenden där vi nu har den lägsta sjukfrånvaron på 27 år.

Sjukdagarna per anställd och år har minskat från 33,4 dagar till 15,5 i Umeå. Sjukfrånvaron i procent har minskat från 13,1% till 6,4%. Långtidssjukskrivningarna har minskat från 1273 till 428 personer.

Men bekymmersamt är att Umeå fortfarande har högre sjukfrånvaro än andra jämförbara kommuner. Här verkar ingen förändring ske. Personalen, som är vår viktigaste resurs, har det alltså sämre än om de jobbade i någon av de övriga kommunerna beträffande sjukfrånvaron.

Jag tänkte återkomma till detta faktum lite längre fram.




Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Välkommen efter, ni där borta i Umeå. Här i Vännäs, där luften är renare, himlen lite ljusare och naturen alldeles in på knuten, här ligger frånvaron på under 5 %. 😉

  2. Pär Andersson

    Och vänder man på steken är det kanske så att Umeå kommuns anställda känner sig tillräckligt trygga i arbetet för att våga stanna hemma när de är sjuka. Så yla lagom ni vargar som har arbetslinjen som allenarådande politisk ledstjärna. Ni kommer nog aldrig att lyckas med föresatsen att alla ska jobba, oavsett större eller mindre ohälsa!

  3. Jan N

    Yla? Vargar?
    Nu blir jag nästan ledsen, Pär. I Vännäs har det, som i Umeå och på andra håll, varit en målmedveten satsning på hälsa och välbefinnande sen flera år. Ofta har hög frånvaro inte de orsaker man först tänker och har med sig stora ”sekundärfaror” för oss enskilda människor. Är man sjuk ska man vara hemma, men för trender med friskare och rörligare människor och lägre sjuktal ska vi vara glada. Det är en winn-winn-winn-situation. Största vinnaren är den enskilde själv.
    Vi ska vara glada för våra olika idoga ”hälsoarbetare” som jobbat så förtjänstfullt med hälsa och vanor. Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.