’Stockholmsbönderna’

 

Till de Västerbottningar som i ord och tal hävdat att Centerpartiet förlorat sina rötter kommer en hälsning från Stockholmscentern som i sitt valmaterial visar att det är tvärtom: Rötterna lever även bland huvudstadens kandidater:

 

Så här skriver dom bl.a i den folder som hundratusetals stockholmare i dagarna fått i sina brevlådor:
 
"En gång i tiden var vi alla bönder. Ja, inte bara vi i Centerpartiet utan alla svenskar. På ett eller annat sätt. Sedan kom industrialiseringen. Den var bra, den la grunden till välfärden som vi har idag. Men den innebar också som du vet en hel del miljöförstöring som vi kämpar med att få bort idag.
 
I Centerpartiet vet vi att lösningarna på klimat- och miljöproblemen inte siktas i backspegeln, istället ser vi framåt. Medan andra vill hejda utvecklingen så vill vi skynda på den. Visste du att flera svenska miljöföretag är världsledande på förnybar energi och sopåtervinning? Det är därför som miljö och företagande hänger ihop.
 
Bonden är inne igen. Idag pratar vi om mat som aldrig förr. Klimatsmart mat, närproducerad mat, KRAV-mat. Mat utan tillsatser. Vi väljer förskolan som lagar egen ekologisk mat till våra barn. Vi handlar rättvist kaffe, ekologiskt surdegsbröd i småbutiker och bryr oss om ursprunget. Man skulle kunna kalla den nya medvetenheten för Bonde 2.0.
 
I Stockholmscentern är vi stolta över vårt ursprung. Det har lärt oss om miljön och villkoren för småföretagande och att älska frihet. Precis som alla andra stockholmare är några av oss infödda och några har flyttat hit för att förverkliga sina drömmar. Vi har en stark gemensam vision för Stockholm som du kan läsa om i den här foldern. Nu vill vi ha din hjälp att förverkliga den och ber dig därför att lägga din röst på ’Alliansens gröna röst’ i valet!"
 
 

 

Etiketter: , ,

8 kommentarer

  1. Lennart

    Stockholmsbönderna är inte många, ger bara 76 träffar med Google. Stureplanscentern är desto större, över 33.000 Google-träffar.
    Det borde vara oroväckande för dig som värnar Centerns framtid.

  2. Lars Weinehall

    Stureplanscentern är namnet på en av de tusentals lokalavdelningar som finns i Centerpartiet. Centern finns lokalt överallt i landet.

    Att du får så många träffar på Google beror nog mest på att framför allt socialdemokrater älskar att låta begreppet ’Stureplanscentern’ vara metafor för en massa kritik mot Centerpartiet.

    Google fångar det som varit. Begreppet ’Stockholmsbönderna’ som nu Stockholmscentern i veckan lanseras på bred front, kommer säkert att växa också på Google. Även som metafor. Ha lite tålamod bara.

  3. Lennart

    Google fångar det som ”är”, inte det som ”varit”. Jag delar inte din tro att Stockholmsbönder kommer att bli ett lika inarbetat begrepp, som Stureplanscentern, inte ens om Stockholmsbönderna gör Hötorget till sitt torg. Det skulle i alla fall passa bättre bland bönder, även bland trottoarbönder.

    För övrigt har jag hört många Centerpartister beklaga sig över Stureplanscenterns inflytande på partiet. De har inte många medlemmar, men de tar plats i media både med sina riktiga namn och när de låter sitt alter ego bjudas på utlandsresor…

  4. Lars Weinehall

    Svar till Lennart (2010-09-16 18:02)
    Lennart, låt oss inte diskutera semantik. Hur som helst fångar Google ännu inte i förväg det som blir.

    Jag har som ledamot i partiets VU en god inblick i vilka som har ”inflytande” nationellt i Centern. För oss som för andra partier, ger närheten till storstadsmedia ett särskilt publikt genomslag. Att synas ger dock inte automatiskt effekt.

    Vi har under de senaste 10 åren systematiskt arbetat för att förnya Centerpartiet. En och annan tycker också hos oss att det var bättre förr. Men den absoluta huvuddelen av medlemmarna välkomnar förnyelsen.

  5. Lennart

    Jag ska inte fortsätta den här diskussionen längre, det är ju inte ens en diskussion… avslutar bara med en undran apropå ditt tal om semantik. Är inte mycket av dagens politik i själva verket en fråga om semantik (och för den delen även retorik). Det lät i alla fall annorlunda på Fälldins tid – då hade ni också betydligt flera väljare på er sida.

  6. Lars Weinehall

    Svar till Lennart (2010-09-17 07:49)
    Lennart,

    Jag var med på Palmes & Fälldins tid. Palme, lysande principiell retoriker och Fälldin, jordnära analytiker som nyttjade vardagsspråkets kraft. Det fanns både fler profilerade personligheter och retoriker då, med olika stilar.

    Då var politiken överblickbar, antalet frågor som diskuterades färre och diskussioner i samma fråga pågick i månader. Det övade upp den retoriska förmågan.

    Idag hinns inte det. Idag är komplexiteten långt större, påståenden korsar varann medan det är mer sällan man samtalar.Och bloggarna handlar mer paroller än tankar.

    Blir det annorlunda på måndag?

  7. Lennart

    Ja, det annorlunda förr. Har just läst Kjell Östbergs bok om Palme, den fick mig att tvivla på att det var enklare förr. Bara för att det är fler kanaler, (och dessutom nätet) blir det inte med automatik svårare att bedriva politik. Har någon statsminister i Sverige haft fler frågor på sitt bord än Palme!? Kjell Östberg tror inte det.

    Men visst var det annorlunda då. När Doris Hopp-härvan hamnade i Palmes knä, höll han den hemlig av hänsyn till Fälldin eftersom det som stod i brevet kom så nära valet att Fälldin inte skulle hinna förklara sig före valet.

    Skulle sådan hänsyn tas idag. Nix!?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.