Kommer att påverka kommunen!

Socialdemokraterna säger att man backar om den personliga assistansen, men samtidigt har man inget svar på hur man kommer att göra för dom som redan har drabbats. Den socialdemokratiska regeringen har tagit fram flera åtgärder, bland annat ett tillfälligt stopp av de så kallade tvåårsomprövningarna. Även om dessa åtgärder är välkomna, så hjälper det inte de som redan drabbats. Det är alltför många som har stora behov av assistans som nekats detta i en mycket hårdare prövning än tidigare. Den hårdare bedömningen från försäkringskassan kommer också innebära att landets kommuner påverkas. Med tanke på det så har jag ställt en interpellation till ordförande i IFN -nämnden

Förändringar i LSS

De förändringar som genomförts inom stödet till vissa funktionshindrade (LSS) har påverkat många brukare på ett negativt sätt. Vi har varit ganska eniga i farhågorna att det skulle drabba kommunerna negativt då fler bedömdes ha lägre behov än 20 timmar och alltså föll under kommunens ansvar istället för statens.
Den socialdemokratiska regeringen har tagit fram flera åtgärder, bland annat ett tillfälligt stopp av de så kallade tvåårsomprövningarna. Även om dessa åtgärder är välkomna, så hjälper det inte de som redan drabbats. Det är alltför många som har stora behov av assistans som nekats detta i en mycket hårdare prövning än tidigare.
LSS är en rättighetslagstiftning som skapar mer frihet och jämlikhet för många människor i samhället. Flera av dessa har idag berövats sin frihet och den måste de omgående få tillbaka.

Frågor till Andreas Lundgren(S), ordförande i IFN-nämnden:
1. Har Umeå kommun påverkats av förändringarna hos Försäkringskassan genom att fler brukare blivit kommunens ansvar?

2. Tycker du att det är en acceptabel utveckling, eller är du beredd att ta initiativ till att återställa behoven för de som förlorat sitt stöd?

Umeå den 12 februari 2018
Peder Westerberg
Liberalerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.