Varför vill man inte utveckla båtturismen i Umeå!

Jag tror att turistnäringen är framtiden för både Umeå och länet och vi från politiken måste skapa förutsättningar för en ökad turism. Det är viktigt att vi satsar ekonomiskt på turistnäringen för det är väl investerade pengar. Från Liberalerna har vi också under en längre tid drivit frågan om en central gästhamn

När det gäller en gästhamn i centrala Umeå skulle det skapa goda förutsättningar, för en betydande ökning av antalet gästnätter och även vara positivt för såväl båtlivet i kommunen som Umeås möjligheter att utvecklas som turiststad. Det skulle även innebära ett lyft för handeln och givetvis för båtfolket. Båtturismen är något vi måste utveckla i Umeå och självklart måste det göras i samråd med båtfolket.

Vi tror inte heller på att placera en gästhamn vid Strömpilen och från Liberalernas sida så förespråkar vi ett centralt läge.

För någon vecka sedan så var vi också ute på företagsbesök med kommunens näringslivs och planeringsutskott och besökte bland annat kvarkenfisk.  Där togs frågan upp om att vi måste utveckla båtturismen och behovet av gästhamnar längs kusten

Idag har vi därför lämnat in en ny motion från Liberalerna gällande gästhamn och det som är en förändring från vår tidigare motion är att vi vill förutom en central gästhamn, att kommunen också ser över hela kustremsan, när det gäller gästhamnar. Den här gången hoppas vi att fler partier förstår vikten av gästhamnar och båtturismen, för förra gången fick vi inget stöd av något parti.

Här kommer motionen i sin helhet                 

MOTION

Gästhamnar i hela Umeåregionen

Sverige är ett av världens mest båttäta länder och fritidsbåtar har blivit en stor svensk industri. Båtturismen är för många svenskar en viktig del av sommarlivet och Umeåbor är inget undantag och Umeå är ett populärt besöksmål. Tyvärr har Västerbotten en dålig placering när det gäller gästnätter i hamnar. Till en del kan detta bero på vår begränsade skärgård men det är knappast den enda förklaringen. Den uteblivna satsningen på gästhamnar är även den starkt bidragande till den dåliga placeringen.

Undertecknad har besökt flertalet gästhamnar och kan konstatera att situationen för Umeå gällande detta område är ytterst beklaglig. Detta gäller hela Umeåregionens kustremsa, där vi också vet att intresset är stort bland näringsidkare att ta emot besökare i en hamn. Därför skulle en gästhamnar med god standard, på strategiska platser, skapa goda förutsättningar för en betydande ökning av antalet gästnätter och sålunda vara mycket positivt för såväl båtlivet som möjligheter att utvecklas som turistregion. Det skulle också innebära ett lyft för handeln och båtfolket.

Med anledning av detta yrkar jag att kommunfullmäktige beslutar:

att Umeå kommun i samarbete med grannkommunerna längs kusten, ska anlägga minst tre regionala gästhamnar, varav en i centrala Umeå.

Umeå den 30 augusti 2017

Peder Westerberg

Liberalerna

5 kommentarer

  1. Ulf Parde

    Liberalerna kan hjälpa till genom att ta bort onödiga, oliberala och världsunikt frihetsinskränkande lagar och förbud. Dit hör 0,2-lagen för (de flesta) fritidsbåtar. Denna promillelag
    är en misslyckad eftergift åt nykterhetsrörelsen genom att kriminalisera låga promillehalter som på intet vis påverkar sjösäkerheten eller skulle ha gett upphov till olyckor.
    Inget annat land i världen är i närheten av sådan promillegräns.

    Dessutom är lagen utformad så att passagerare kan lagföras (har hänt) för att de gett ett råd till föraren eller hjälpt till med något på båten. Flyttning några meter av båt
    för att det blåst upp på kvällen har likaledes blivit orsak för lagföring.

    http://www.båtfolket.se; har fört fram bl. a. följande motiveringar:
    Orimligt att jämställa risker i vägtrafiken med fritidsbåtar
    På tvärs mot vetenskap och expertis – en drakonisk förmyndarlag
    Det är ytterst få eller inga alkoholrelaterade olyckor under 1,0 promille
    Övervakningen kostar massor med skattepengar för strunt
    Tär på domstolsresurser för bagateller
    FN/IMO stadgar 0,8 prom. för världens yrkessjöfart
    Övriga Norden har 1,0, 0,8 eller ansvarslag

    Att lagen gett upphov till minskad trivsel och rörelsefrihet är uppenbart. Likaså är det ett faktum att sjöturismen minskat.
    Allt detta för en förbudslag som helt enkelt gått för långt. Ingenting av detta kan vara bra för Sverige.

  2. N-O

    Umeå måste väl vara den mest båtälskande kommunen i landet ?
    Ni har ju en hel finlandsfärja på land nere vid kajen……

  3. Eb

    Ta en titt på en sverigekarta, bäste Peder, så har du svaret varför Umeå aldrig kommer bli en turistort för båttrafik.

  4. Pether Lassén

    Hej, mycket bra!
    Man behöver bara passera södra länsgränsen så ”dräller det av gästhamnar, från Husum och neråt. Vi trailade vår Buster till Hudik och södra Stockholms skärgård första veckan av augusti och, ja, det är klart underutvecklat i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.