Hundra förslag till förändringar!

Den rödgröna oppositionen har många förslag till förändringar, om man vinner valet. Sen tror jag själv, att de kommer att få det svårt att kompromissa med varandra och det säger man även själva, när man intervjuas i media. Jag förstår att det finns politiker på andra planhalvan som är avundsjuka, på att vi i Alliansen har lyckats kompromissa ihop en gemensam politik.

I en debattartikel som är skriven av Christer Nylander och Erik Scheller från Folkpartiet presenteras hundra förslag som delar eller hela av den rödgröna oppositionen vill genomföra om de vinner valet i höst. Listan kan säkert göras längre.

Här kommer debattartikeln!

Det här är hundra förslag Så monterar man ned en arbetslinje”, skriver Christer Nylander och Erik Scheller från Folkpartiet.

Höjd egenavgift. Svårare att få tillstånd för Attefallshus. Skatt på kreosot. Höjd skatt på bekämpningsmedel. Höjt golv i A-kassan. Höjd skatt på naturgrus. Färre områden för Bergsstatet att bevilja tillstånd för provborrning. Slopat ROT-avdrag. Fler naturreservat. Ett ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt. 

Krav på kollektivavtal för tillfällig arbetskraft. Lägre kapacitet på E4. Lägre skatt för arbetslösa. Höjd bolagsskatt. Lägre krav på jobbsökande för inskrivna i arbetsförmedlingen. Svårare att provborra i renbetesområdena. Slopad bortre gräns i sjukpenningen. Lägre ROT-avdrag. 

Krav på lägre hyror i nyproduktion. Nej till Förbifart Stockholm. Försvagat arbetsvillkor i arbetslöshetsförsäkringen. Återinfört friår. Skärpt rätt till återanställning i LAS. Slopad nedtrappning i sjukförsäkringen. Höjd skatt på avfall. Förbud mot privat förmedlade andrahandskontrakt. Ny skatt på inrikesflyg. Höjd bolagskatt. Nej till försäljning av svenska utsläppsrätter. Vandelsprövning av arbetsgivare som söker arbetstillstånd för utländska arbetstagare. 

Beställaransvar för arbetsmiljön vid entreprenadlösningar. Avskaffat avdrag för förvaltningsavgifter. Mindre strikt tolkning av arbetsförmåga för sjukskrivna. Ökat fackligt inflytande över arbetstidens förläggning. Krav på lägre hyror vid ombyggnation. Höjd ersättningsnivå i A-kassan. Krav på svenska kollektivavtal för arbetskraft från EES-länderna. Engångsskatt på bankerna. Halverat eller slopat RUT-avdrag. Stopp för företag med skatteskulder att anställa utomeuropeisk arbetskraft. Krav på sänkt hyra vid andrahandsuthyrning. Lägre kapacitet på E20. Lättare att få A-kassa vid deltidsarbetslöshet. Begränsad rätt till arbetskraftsinvandring för deltidsanställningar. 

Slopat krav på jobbsökande i hela landet. Sänkt trafikhastighet i städer. 30 eller 35 timmars arbetsvecka. Ökad reglering av apoteksmarknaden. Mer generös beräkningsgrund för den sjukpenninggrundande inkomsten i sjukförsäkringen. Lägre krav på personer inom etableringsreformen att ta ett jobb. Avskaffad kärnkraft. Förbjud vinster i välfärden. Stäng Bromma flygplats. Utredning om höjda pensionsavgifter. Förbjud Attefallshus. Höjt tak i sjukförsäkringen. Höjt bostadstillägg. Nej till JAS-försäljning till Brasilien. Nedtrappat jobbskatteavdrag. Högre krav på tillgänglighet vid kortvariga affärsrelationer. Ny skatt på fluorerade växthusgaser. 

Svårare för företag att hyra in personal vid långsiktiga arbetskraftsbehov. Höjd skatt på kärnkraft. Höjda ersättningsnivåer i sjukpenningen. Femårigt förbud mot nybyggnation av köpcentrum. Återinför kommunala särkrav vid bostadsbyggande. Färre karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen. Höjd skatt på vattenkraft. Flytta detaljplansbeslut från byggnadsnämnden till kommunfullmäktige. Färre kontroller av arbetsförmågan hos sjukskrivna. Försvåra visstidsanställningar. 

Sänkt tak för allmän övertid. Nej till Österleden. Slopa överskottsmålet. Högre pensioner för personer som arbetat mindre. Högre mineralersättning. Förbjud delade turer. Högre avgifter vid djurskyddskontroller. Slopat undantag för småföretagare i LAS. Höjd krogmoms. Lägre kapacitet på E18. Höjt takbelopp i bostadsbidraget. Högre krav på tillgänglighet för små näringsidkare. Nej till ägarlägenheter. Fler ska kvalificera sig för sjukpenning. Höjd koldioxidskatt. 

Ny lastbilsskatt. Krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Slopad karensdag i sjukförsäkringen. Fritt fram för sympatiåtgärder för löntagare i ett annat land. Nej till investeraravdrag. Krav på personalliggare i byggbranschen. Höjd arbetsgivaravgift för unga. Fler ersättningsperioder för vissa inom arbetslöshetsförsäkringen. Slopande av etableringslotsar. Ny fastighetsskatt på villor. Höjd energiskatt på diesel. Lagstiftat huvudentreprenörsansvar. Sänkt anslag till arbetsmarknadspolitiska insatser. Försvagat avkastningskrav i AP-fonderna. 

Det här är hundra förslag som delar eller hela av den rödgröna oppositionen vill genomföra om de vinner valet i höst. Så monterar man ned en arbetslinje.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.