Det blev inte lyckat

Idag kommer Riksdagens försvarsutskott att besöka Försvarets radioanstalt (FRA) för att få svar om de senaste turerna kring USA:s övervakning i världen. Det man vill veta är om FRA har någon inblandning i denna övervakning

Det kommer att bli intressant att höra om FRA har någon kontakt med utländska säkerhetstjänster eller om man har avlyssnat några politiker.

Man ska inte hoppas för mycket på FRA:S svar och det är nog som Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys säger, att FRA med stöd i lagen kan lämna ut hur mycket material som helst till andra länder. Han säger även att Sveriges regering inte har någon kontroll över hur uppgifterna används.

Det varit mycket skriverier om FRA-lagen och det är bara konstatera att det inte blev lyckat. Som jag skrivit i min blogg tidigare, så instämmer jag med Folkpartiets politik, men i denna fråga angående datalagringsdirektiv, har jag alltid varit emot. Folkpartiet är ett parti som ska företräda vår ideologi liberalismen och i denna fråga om datalagringsdirektiv känns inte folkpartiet liberalt.

 

4 kommentarer

  1. Anders

    Är du förvånad? Själv övergav jag folkpartiet i riksdagspolitiken av två anledningar, er pådrivande roll i införandet av FRA-lagen och Björklunds (katastrofala) skolpolitik. Vem som helst kunde räkna ut att en ökad övervakning av medborgarna knappast skulle göra vårt sammhälle till en bättre plats och att när lagen skulle vara omöjlig att bli av med när den väl var införd. Man kan införa hur många begränsningar och restriktioner man vill såhär i efterhand men faktum kvarstår att informationen kommer att samlas in och vara tillgänglig för den som vet hur (eller har råd att betala för den?).
    På vilket sätt försökte du påverka folkpartiets riksdagsmän att rösta emot lagen?

  2. pwm

    Det sorgliga med FRA:s avlyssning är att våra politiker – när det begav sig – noterade att våra svenska e-mail inte skulle kollas utan att det bara rör sig om mail som landets gränser. Att sedan massor med servrar är placerade så att mail inom landet rätt ofta först tar en avstickare utomlands ville ingen fundera för mycket på.

    Även många spam-filtreringar och antivirus-tjänster som levereras från utländska servrar och därmed gör våra mail lagliga att avlyssna av FRA.

  3. Oberoende politisk bedömare

    Så då kan vi räkna med att FP i Umeå lämnar in en motion till Folkpartiets Riksting i denna frågan?

    Eller är det bara tomt prat?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.