Demokratitrassel

"demokrati

demokrati´ (grekiska dēmokrati´a ’folkvälde’, av demo- och efterleden -krati´a ’-välde’, av krate´ō ’härska’) har den språkliga betydelsen folkmakt eller folkstyre. Vad detta skall innebära råder det delade meningar om särskilt som demokratin, liksom de flesta andra samhällsföreteelser, befinner sig i ständig förändring.
Demokratins mångfald

Ordet demokrati används för att beteckna företeelser på många områden och nivåer av samhället, och det saknas ett strikt och entydigt språkbruk. Man talar t.ex. om ekonomisk demokrati, beslutsdemokrati och demokrati som livsform. Beslutsdemokratin omfattar politisk beslutsdemokrati och organisationsdemokrati. Till organisationsdemokratin räknas sådant som föreningsdemokratin och företagsdemokrati etc. "

Källa: Nationalencyklopedin

Under det gångna året har vi fått känna på att alla inte ser ordet demokrati som folkmakt.
Att vara folkvald verkar man se som att vara personvald ur ett egoperspektiv.
Demokratin, både som ord och företeelse, är i ständig utveckling. Inget är självklart eller permanent. Demokrati är ingen självklarhet. Rösträtt är ingen rättighet, det är en skyldighet.
Att vi missbrukar denna rättighet måste kännas som ett hån för de som slåss med sina liv för något som vi knappt tänker på. Vem har då störst rätt till den?

Inom en snar framtid kommer ett nytt kapitel i Sveriges demokratihistoria. Landstinget i Västerbotten ska; som första Landsting i Sverige: ta ställning till ett folkinitiativ. 
Detta är ett nytt redskap i vår demokratiprocess, där vi som väljare ska kunna påverka vad som händer mellan valen. En inte helt lätt sak, då detta är så nytt.
Det är en spännande tid som kommer för DoroteaUpproret, Landstingsfullmäktige ska ta ställning till om det ska bli en omröstning. Om 2/3 säger nej blir det inget, men det tror och hoppas vi inte ska inträffa. 
En fråga till valsedeln ska formuleras utifrån det som stod på de insamlingslistor som DoroteaUpproret flitigt samlat in underskrifter till.
Oavsett hur frågan formuleras så är det oerhört viktigt att förstå att denna fråga gäller HELA VÄSTERBOTTENS LÄN. 

Om de styrande väljer att lite fult fokusera formuleringen på Dorotea och Åsele, så är det viktigt att läsa hela formuleringen- orterna är EXEMPEL på  vad det hela handlar om. Men alla i länet har rätt till  basvård. Det är oerhört viktigt att vi förstår vikten av att få detta på papper. Ambulans och akutsjukvård med vårdplatser på en lika basnivå för alla kommuner känns som en viktig del, framför all där avstånden är stora. 
Många orter har fått stryka på foten- Robertsfors, Sorsele, Skellefteå, men även verksamheter i Umeå, som t ex Geriatriken har fått svåra neddragningar.
Dags att se över hela verksamheten- pensioner, nyinköp av flashiga lampor och kontorsstolar, fria hemresor såväl som den faktiska sjukvården. Fördela lite på många instället för mycket på få verksamheter, eller som gjort i inlandet, helt enkelt ta bort hela verksamheten.
Dags att återgå till kärnverksamheten, fokusera på det som är viktigast, människors hälsa. Se över all administrativ verksamhet med både Region Västerbotten och Landstinget. Göra ordentliga risk- och konsekvensanayser, undvika viten, inkludera de merkostnader som kommer med neddragningar, hitta en långsiktig strategi för HELA länet.
 

Gör om gör rätt!

 

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.