Maxade tankar

Psykisk störning??

Psykiskt störning. Ett begrepp som blir högaktuellt så fort det händer något mer omskrivet våldsbrott och speciellt när det kommer en omskriven dom. Men det är ett begrepp som inte är helt lätt att beskriva eftersom det finns olika åsikter vad det är. Det finns ett begrepp hos oss var och en som kan variera stort och det behöver inte alls hänga ihop med den medicinska definitionen som inte heller är helt entydig. 
Begreppet "allvarlig psykisk störning" är dessutom i grunden en juridisk term eftersom vi i Sverige har en lag där en person inte kan dömmas till påföljd om vederbörande begått brottet när han/hon varit allvarligt psykiskt störd dvs man kan inte dömmas till påföljd om  man inte varit vid sina sinnens fulla bruk och naturligtvis är det väldigt svårt att beskriva var gränsen går.
Ur medicinsk synpunkt tycker jag också att det blir ett något svårbeskrivet läge när man talar om psykisk störning då man ibland talar om psykisk sjukdom till skillnad mot personlighetsstörningar. 
För att göra det ytterligt virrigare används samma ord för sjukdom som en beskrivning av sitt humör, typexemplet är väl att vara "deprimerad" som inte alls är samma sak i vardagstal som när en psykiater sätter den diagnosen.
 
Så det är inte så konstigt att det ibland är svårt att förstå vad nån pratar om när nån pratar om psyksjuk, störd eller lite allmänt udda person.  

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.